«Αναλάβετε τις ευθύνες σας» λέει η Κίνα στον Αμερικανό απεσταλμένο για το Κλίμα Τζον Κέρι

Η Κίνα τόνισε στον Αμερικανό απεσταλμένο για το Κλίμα, τον Τζον Κέρι, ότι οι ΗΠΑ πρέπει να «αναλάβουν τις ευθύνες τους», ενώ συνηγόρησε υπέρ της σινοαμερικανικής συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα, ανέφερε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών (2013-2017) του Μπαράκ Ομπάμα πραγματοποιεί από την Τετάρτη έως σήμερα Σάββατο στη Σανγκάη (ανατολικά) την πρώτη επίσκεψη στην Κίνα υψηλόβαθμου αξιωματούχου της κυβέρνησης Μπάιντεν από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος Αμερικανός πρόεδρος.

Το ταξίδι του Κέρι είχε στόχο να προετοιμάσει τη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής για το κλίμα που διοργανώνεται την επόμενη εβδομάδα, με πρωτοβουλία του Τζο Μπάιντεν. Συζητήσεις κατά τις οποίες το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον αναμένεται να αφήσουν προσωρινά στην άκρη τις πολλές διαφορές τους.

«Η Κίνα δίνει μεγάλη σημασία στον διάλογο και στη συνεργασία με τις ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή», είπε χθες ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Χαν Τζενγκ στον Αμερικανό απεσταλμένο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

«Χαιρετίζουμε την επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού, αναμένουμε ότι θα διασφαλίσουν αυτή τη συμφωνία, θα αναλάβουν τις ευθύνες τους και θα προχωρήσουν στις συνεισφορές που είναι επιβεβλημένες», υπογράμμισε ο Χαν από το Πεκίνο στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον Κέρι.

Tην πρώτη του ημέρα στον Λευκό Οίκο, στις 20 Ιανουαρίου, ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε διάταγμα για την επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, την οποία είχε εγκαταλείψει ο Ντόναλντ Τραμπ πριν από τέσσερα χρόνια.

«Σε καμία περίπτωση δεν είναι μια θριαμβευτική επιστροφή. Μάλλον πρόκειται για έναν κακό μαθητή που επιστρέφει στα σχολικά θρανεία αφού έχασε μαθήματα», δήλωσε την Πέμπτη σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Τζάο Λιτζιάν, εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, συνοψίζοντας τη θέση του Πεκίνου.

Παράλληλα, κάλεσε την Ουάσινγκτον να «εξηγήσει πώς θα καλύψει το κενό που άφησε εδώ και τέσσερα χρόνια», κυρίως σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, μηχανισμό του ΟΗΕ με στόχο τη μεταβίβαση κεφαλαίων από τις πλούσιες χώρες προς αυτές που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.

Πριν από το ταξίδι του, ο Τζον Κέρι χαρακτήρισε σημαντική τη συνεργασία με την Κίνα για το κλίμα. Η ασιατική χώρα κατατάσσεται αυτή τη στιγμή σε απόλυτα μεγέθη πρώτη στον κόσμο σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (σχεδόν το 30% του συνόλου). Παρά τις σινοαμερικανικές εντάσεις, από το εμπόριο μέχρι το Χονγκ Κονγκ, από την Ταϊβάν ως την τύχη των μουσουλμάνων Ουϊγούρων στην Κίνα, η συνεργασία Πεκίνου-Ουάσινγκτον είναι κρίσιμη για την επιτυχία των πρωτοβουλιών για το κλίμα.

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Απριλίου 2021 - 12:29

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
22:00
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
18:46
Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκραία στο Ρίο ντε Τζανέιρο
18:10
Ο ισραηλινός στρατός εξουδετέρωσε τον διοικητή Εσωτερικής Ασφάλειας της Χαμάς
17:57
Καταθέτουν ενώπιον ανακριτών οι μοναχοί της Μονής Αββακούμ
17:39
Διάσωση ατόμου στην περιοχή της Λεύκας - Είχε πέσει σε γκρεμό (ΒΙΝΤΕΟ)
17:33
Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι σε περιοχές της Λευκωσίας - Δεκάδες κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική
16:33
Τμήμα Μετεωρολογίας- 3ο Δελτίο Καιρού 18/3/2024
16:14
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει ότι η επικράτηση του Πούτιν στις εκλογές βασίστηκε στον εκφοβισμό
16:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.