ΥΠΕΞ: Aνοιχτός o δρόμος της συνεργασίας για όλες τις χώρες της περιοχής

Τη θέση ότι ο δρόμος της συνεργασίας είναι ανοιχτός για όλες τις χώρες της περιοχής με μόνη προϋπόθεση τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της τετραμερούς διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών, Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο κύριος Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι συνεργασίες, όπως αυτή των τεσσάρων χωρών, χαράσσονται αποκλειστικά με θετική ατζέντα και προωθούν το όραμα της ειρήνης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τους ομολόγους τους για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό επαναλαμβάνοντας την πρόθεση της ελληνοκυπριακής πλευράς να ταξιδέψει στη Γενεύη στοχεύοντας σε μιά λύση πλήρως ευθυγραμμισμένη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Χαιρέτισε επίσης τη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και συνεχάρη τις δύο πλευρές σημειώνοντας ότι υπάρχει δρόμος για εδραίωση της συνεργασίας όλων των χωρών της περιοχής.

τετραμερης2.jpg

Την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των ζητημάτων που απασχολούν τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου στο πλαίσιο του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας.

Ο κύριος Δένδιας δήλωσε πως τα προγράμματα συνεργασίας είναι ανοιχτά σε όλους με την προϋπόθεση ότι υπάρχει σεβασμός στις αρχές και τις αξίες των εμπλεκομένων χωρών. Ανέφερε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα και επανέλαβε τη θέση της Αθήνας για αναζήτηση θετικής ατζέντας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αρχής γενομένης από τον εμπορικό τομέα.

Πρόσθεσε πως η Ελλάδα επιθυμεί να χτίσει σχέσεις καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου. Αναφορικά με την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λιβύη, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε πως οποιαδήποτε διευθέτηση αντίθετη με το διεθνές δίκαιο θα θεωρηθεί άκυρη για την ελληνική πλευρά.

τετραμερης 3.jpg

Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν κοινές απόψεις για το μέλλον της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής σημείωσε ο Γκάμπι Ασκενάζι.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, δήλωσε πως η χώρα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έγραψαν ιστορία μέσα από την μεταξύ τους συμφωνία.Η συμφωνία αυτή, είπε, αποδεικνύει ότι ο δρόμος προς την ειρήνη χρειάζεται διαπραγμάτευση και διάλογο. Απηύθυνε μάλιστα κάλεσμα σε όλες τις χώρες της περιοχής να αξιοποιήσουν αυτή την ιστορική ευκαιρία και να συμπράξουν στο σημαντικό συνεταιρισμό των τεσσάρων χωρών, ο οποίος βασίζεται , όπως τόνισε, στην επιθυμία για ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Απευθυνόμενος στον διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο κύριος Ασκενάζι επισήμανε ότι σήμερα οι δύο χώρες μπήκαν σε ένα νέο δρόμο, στον οποίο το Ισραήλ είναι δεσμευμένο.

Την πεποίθηση πως η τετραμερής συνάντηση της Πάφου, θα θεμελιώσει τη σχέση μεταξύ των τεσσάρων χωρών εξέφρασε ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ανουάρ Γκαργκάς.

τετραμερης 4.jpg

Ανέφερε ότι στη συνάντηση αντάλλαξαν απόψεις για τη μελλοντική σταθερότητα στην περιοχή, ενώ μοιράστηκαν και το όραμά τους για συνεργασία σε διάφορους τομείς.

Ο Ανουάρ Γκαργκάς σημείωσε πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζητούν και επιδιώκουν τη θετική ατζέντα στην περιοχή κάνοντας λόγο για αναγκαιότητα εναλλακτικής στρατηγικής. Δήλωσε πως οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση των κοινών δράσεων που αφορούν μεταξύ άλλων την πανδημία και τον τουρισμό.

Τελευταία Ενημέρωση: 16 Απριλίου 2021 - 19:00

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

22 Μαΐου
Ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Μάκι Σαλ θα επισκεφθεί τη Ρωσία και την Ουκρανία - Η Σενεγάλη προτίθεται να εφοδιάσει την ευρωπαϊκή αγορά με LNG
21:38
Στον αντιπυρικό σχεδιασμό για ανίχνευση και κατάσβεση των πυρκαγιών, αναφέρθηκε ο ΥΠΕΣ
21:12
Αυστρία-ευλογιά των πιθήκων: Επιβεβαιώθηκε ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στη Βιέννη
20:57
Ουκρανία: Ο διορισμένος από τη Ρωσία δήμαρχος του Ενερχοντάρ τραυματίστηκε σε έκρηξη
20:46
Τερματίσθηκε η κυβερνητική κρίση στο Ισραήλ. Επέστρεψε στη συμπολίτευση η βουλευτής που παραιτήθηκε προχθές
20:12
Δολοφονία ανώτατου στελέχους των Φρουρών της Επανάστασης στο κέντρο της Τεχεράνης
19:37
«Υπέκυψαν» στους Ταλιμπάν οι τηλεπαρουσιάστριες- Εμφανίστηκαν με καλυμμένα πρόσωπα (φώτο)
19:17
Στόχος του Παρισιού είναι «να μην υπάρξει ρωσική νίκη», λέει ο Γάλλος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
18:48
Αλ. Μπουρλά: Δεν ανησυχούμε αυτή τη στιγμή ότι η ευλογιά των πιθήκων θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο-Στόχος πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του κορονοϊού
18:24
Ουκρανία: Ρωσικό σφυροκόπημα σε κέντρα διοίκησης, στρατό και αποθήκες πυρομαχικών
18:02
Eλλάδα: Αύριο τα αποτελέσματα των εξετάσεων για το ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων
17:42
Η κατάσταση στην Ουκρανία θα συζητηθεί αύριο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων
17:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand