Ερντογάν: Ο Τσαβούσογλου υπέδειξε στον Δένδια τα όριά του

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπέδειξε στον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια τα όριά του, υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι δεν θα μπορούσε να ήταν πιο ήπιος.

Σε δηλώσεις του έπειτα από την προσευχή της Παρασκευής στο τζαμί, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η συνομιλία που είχε ο ίδιος με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών χθες στο προεδρικό διεξήχθη σε αρκετά ζεστό κλίμα. “Αλλά στη συνάντηση με τον υπουργό των Εξωτερικών μας πήρε μία πολύ διαφορετική τροπή. Φυσικά ο υπουργός των Εξωτερικών μας του υπέδειξε τα όρια απέναντι σε αυτή τη συμπεριφορά και σε αυτή τη στάση. Δεν θα μπορούσε να ηταν πιο ήπιος”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε πως είπε στον Έλληνα ΥΠΕΞ ότι χρειάζεται “να υπάρξει μία περίοδος ηρεμίας μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας”. “Ας μην μπαίνουν άλλοι ανάμεσά μας, η ΕΕ να μην μπαίνει στο ένα και το άλλο. Εμείς ως δύο χώρες που γειτονεύουμε και μετά την ιστορία που έχουμε, είμαστε δύο χώρες που πρέπει να έχουν μία πολύ στενή προσέγγιση και ζεστές σχέσεις”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος στον Νίκο Δένδια σύμφωνα με τον ίδιο.

Για την μειονότητα της δυτικής Θράκης, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι “σήμερα ζουν περίπου 150 χιλιάδες ομογενείς μας, κάτι σημαίνει αυτό :Οι δεσμοί σας μαζί μας εξακολουθούν να υπάρχουν. Χθες ήρθατε στην Κωνσταντινούπολη, συναντηθήκατε με τον Πατριάρχη και είχατε συναντήσεις και με τους εκπροσώπους των Ρωμιών πολιτών μας εδώ. Εκείνοι έχουν μία θετική στάση απέναντί μας, αλλά εσείς, δεν ξέρω το γιατί, δεν δείχνετε το ενδιαφέρον που έπρεπε να δείξετε στους υπηκόους σας, τους 150 χιλιάδες συμπατριώτες μας”. Επέκρινε την Ελλάδα ότι στη Δυτική Θράκη είναι εκείνη που διορίζει τον αρχιμουφτή εκεί. “Δεν έχετε αυτό το δικαίωμα, να διορίζετε τον αρχιμουφτή με βάση τη Λωζάνη”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος και πρόσθεσε: “Πώς το κάνετε αυτό; Εμείς δεν διορίζουμε τον Πατριάρχη. Ποιος διορίζει τον Πατριάρχη; Η Αγία και Ιερά Σύνοδος. Εσύ έχεις Ιερά Σύνοδο, αλλά οι δικοί μας πολίτες όχι. Στο θέμα της ιθαγένειας ο αριθμός τους είχε μειωθεί. Εμείς τους δώσαμε ιθαγένειες, είχε πέσει στις 7 ο αριθμός των ιθαγενειών κι ο αριθμός συμπληρώθηκε και επανήλθε στο σημείο που απαιτούνταν. Και τώρα η Ιερά Σύνοδος εκλέγει τον Πατριάρχη. Στην Ελλάδα πιος θα εκλέξει τον δικό μας αρχιμουφτή; Εκεί οι δικοί μας ιμάμηδες μας και μουφτήδες κλπ. θα πρέπει να τον εκλέγουν, αλλά η Ελλάδα δεν το δέχεται και συνεχίζει να διορίζει σαν να είναι δικός της δημόσιος υπάλληλος, σαν να είναι δικός του θρησκευτικός λειτουργός”.

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι “αυτά είναι αντίθετα με το διεθνές δίκαιο και αποτελούν λόγο για την επιδείνωση των σχέσεών μας. Αυτό θα πρέπει να διορθωθεί, αλλά δυστυχώς με όλες τις κυβερνήσεις που πηγαινο-έρχονται τόσα χρόνια και τα συζητάμε δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. Ελπίζω στο μέλλον να υπάρξει, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει ανάλογο κλίμα”.

Τελευταία Ενημέρωση: 16 Απριλίου 2021 - 19:21

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

11 Μαΐου
Συνηθισμένο να γίνονται παρεμβάσεις για πολιτογραφήσεις είπε η Άννυ Σιακαλή στην Ερευνητική
17:32
Σημεία δειγματοληψίας για τα προγράμματα ελέγχου με rapid test – 11 Μαΐου 2021
17:15
'Ανοιξε για τα καλά η πόρτα εξόδου στην ΑΕΚ - προς αποχώρηση οι Σπόλιαριτς, Αντωνιάδης, Ιωάννου και Νάντο
17:11
Δένδιας: Η Πενταμερής κατέληξε σε αδιέξοδο λόγω της τ/κ και τουρκικής αδιαλλαξίας
17:09
Τα αντισώματα που εξουδετερώνουν την Covid παραμένουν στο αίμα επί τουλάχιστον οκτώ μήνες έπειτα από την μόλυνση
17:00
ΕΕ: Τεχνικά λειτουργικό την 1η Ιουνίου το "Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό"
16:49
Ιταλικό αλιευτικό εμβολίστηκε από τουρκικά ψαράδικα Β.Α. της Κύπρου, γράφει η 'La Repubblica'
16:34
Τηλεφωνικές επικοινωνίες Ερντογάν υπέρ Παλαιστινίων, εναντίον του Ισραήλ
16:26
Επιστρέφει τον Αύγουστο το φεστιβάλ κινηματογράφου Κάρλοβι Βάρι
16:13
Επιπρόσθετα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων προτείνει η ΠΟΒΕΚ
16:06
Διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία κατά του Ισραήλ με συνθήματα "τρομοκράτης Ισραήλ"
15:42
Η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ αρνείται την όποια εμπλοκή της Μόσχας στην κυβερνοεπίθεση εναντίον της Colonial Pipeline
15:40
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand