ΕΕ: Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την ειρήνη στη Β.Ιρλανδία από την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της ΣΑ

Ο Αντιπρόεδρος Maroš Šefčovič, συμπρόεδρος της ΕΕ της Μικτής Επιτροπής της Συμφωνίας Αποχώρησης (ΣΑ) του ΗΒ από την ΕΕ, πραγματοποίησε άτυπη συνάντηση χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες με τον Λόρδο David Frost. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια εποικοδομητική ατμόσφαιρα με γνώμονα τη λύση και αποτελεί μέρος των συνολικών εντατικών προσπαθειών της ΕΕ για εξεύρεση κοινών λύσεων για να διασφαλιστεί ότι το Πρωτόκολλο για την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία θα εφαρμοστεί πλήρως προς όφελος όλων στη Βόρεια Ιρλανδία, διατηρώντας παράλληλα την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.

Όπως έγινε γνωστό, οι δύο πλευρές χρησιμοποίησαν την ευκαιρία για να καταγράψουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα σχετικά με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου. Και στις δύο ομάδες δόθηκε πολιτική καθοδήγηση για τις συζητήσεις τεχνικού επιπέδου που θα έπρεπε να ενταθούν περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Αντιπρόεδρος Šefčovič επέμεινε συγκεκριμένα στην ακλόνητη δέσμευση της ΕΕ για τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής (Μπέλφαστ) και το λαό της Βόρειας Ιρλανδίας, στο γεγονός ότι λύσεις μπορούν να βρεθούν μόνο μέσω κοινών δράσεων και ότι οι αμοιβαία συμφωνημένοι δρόμοι προς τη συμμόρφωση είναι καθοριστικοί για την πλήρη εφαρμογή του πρωτοκόλλου.

Ο Αντιπρόεδρος επανέλαβε τη δέσμευση της ΕΕ στο Πρωτόκολλο, το οποίο είναι ο μόνος τρόπος για την προστασία της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής (Μπέλφαστ) και για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τα σκληρά σύνορα στο νησί της Ιρλανδίας και διατηρώντας την ακεραιότητα της ΕΕ Ενιαία αγορά. Επανέλαβε επίσης τη δέσμευση της ΕΕ για το πρόγραμμα PEACE +, με στόχο την προώθηση της συμφιλίωσης στη Βόρεια Ιρλανδία και τη συνοριακή περιοχή της Ιρλανδίας, την οικοδόμηση ευημερίας και τη θετική συμβολή στην οικονομία.

Υπενθυμίζοντας τις παραγωγικές συζητήσεις μεταξύ των συμπροέδρων της Ειδικής Επιτροπής για το Πρωτόκολλο για την Ιρλανδία / Βόρεια Ιρλανδία και την καλή τεχνική συνεργασία επί τόπου, ο Αντιπρόεδρος δήλωσε σαφώς ότι η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου είναι μια κοινή προσπάθεια, που δεν αφήνει χώρο για μονομερή δράση. Μόνο οι κοινές λύσεις, που έχουν συμφωνηθεί στα κοινά όργανα που έχουν συσταθεί με τη συμφωνία αποχώρησης, μπορούν να παρέχουν τη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα που απαιτείται στη Βόρεια Ιρλανδία τόνισε.

Ο Αντιπρόεδρος επέμεινε σε αμοιβαία συμφωνημένους τρόπους προς πλήρη συμμόρφωση με το Πρωτόκολλο, το οποίο περιλαμβάνει σαφή τελικά σημεία, προθεσμίες, ορόσημα και τα μέσα για τη μέτρηση της προόδου.

Τόνισε ότι, σε αυτό το πλαίσιο, η συνέχιση μιας ανοιχτής προσέγγισης είναι καθοριστική.

Για να διευκολύνει αυτή τη διαδικασία, ο Αντιπρόεδρος επανέλαβε την προτεραιότητά του να συνεργαστεί, από κοινού με το Ηνωμένο Βασίλειο, με επιχειρήσεις και άλλους ενδιαφερόμενους στη Βόρεια Ιρλανδία. Ένας άλλος γύρος προσέγγισης θα οργανωθεί και από τις δύο ομάδες μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.

Ο Αντιπρόεδρος δήλωσε ότι οι συνεχιζόμενες διαδικασίες επί παραβάσει της Κομισιόν κατά του Ηνωμένου Βασιλείου για παραβίαση των ουσιαστικών διατάξεων του Πρωτοκόλλου, καθώς και η υποχρέωση καλής πίστης βάσει της Συμφωνίας Απόσυρσης, θα συνεχιστούν όσο απαιτείται.

Τελευταία Ενημέρωση: 16 Απριλίου 2021 - 12:04

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

10 Μαΐου
Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν λεωφορείο επλήγη από βόμβα
11:34
Εναπόκειται στον κάθε πολίτη να ακολουθεί τους κανονισμούς, λέει ο ΠΑΣΥΞΕ Πάφου για safepass
11:17
Μπορέλ: Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα επικεντρωθεί στα στρατηγικά μας προβλήματα
11:14
Γαλλία: Ανοίγουν μπαρ και εστιατόρια σε εξωτερικούς χώρους στις 19 Μαΐου-
11:00
Ανέβασαν ρολά ευχόμενοι όλα να πάνε καλά, οι εστιάτορες στην Πάφο
10:46
Νεαρή λιποθύμησε χθες στη Γεροσκήπου περιμένοντας για rapid test!
10:35
Γκουτέρες για συγκρούσεις σε Ιερουσαλήμ: Το Ισραήλ να επιδείξει «μέγιστη αυτοσυγκράτηση»
10:18
Συνελήφθη στο Ντουμπάι Βρετανός που καταζητείτο για διακίνηση ναρκωτικών και διέφευγε επί 8 χρόνια
09:59
Στις Βρυξέλλες ο ΥΠΕΞ για το Συμβούλιο, ενημερώνει και ομολόγους για Κυπριακό
09:49
Σιλβέστρος: Ύστερα από τρεις εφιαλτικές εβδομάδες, μπορεί πλέον να γίνει σωστή ιχνηλάτηση
09:25
Η χθεσινή ταλαιπωρία στα rapid-test ήταν αναμενόμενη, λέει ο υπουργός Υγείας
09:23
EE:Στις 24 και 25 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί τελικά η Σύνοδος Κορυφής
08:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand