Επικύρωση Συμφωνίας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ για ρύπανση θάλασσας

Η Βουλή των Αντιπροσώπων επικύρωσε την Πέμπτη ομόφωνα τη Συμφωνία Εφαρμογής μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Ισραήλ για το Υπο-Περιφερειακό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για τη Θαλάσσια Ρύπανση.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μιχάλης Σοφοκλέους είπε ότι είναι μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία τόσο για την Κύπρο όσο και για την περιοχή. Βάζει, είπε, το υπόβαθρο για μια σειρά άλλων συμφωνιών που θα πρέπει να γίνουν στην περιοχή και με τις άλλες χώρες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική συμφωνία διότι αφορά το περιβάλλον και την ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής της Μεσογείου. Πρόσθεσε ότι μέσα από αυτή τη συμφωνία, το ευρωπαϊκό δίκαιο, η προστασία της θάλασσας, επεκτείνεται και σε κράτη που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής, η  Δημοκρατία, ως συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης  της Βαρκελώνης, και τα υπόλοιπα συμβαλλόμενα μέρη οφείλουν, βάσει του Άρθρου 9 της εν λόγω σύμβασης και τα Άρθρα 3 και 4 του πρωτοκόλλου που υιοθετήθηκε το 2002 και αφορά στη Συνεργασία για την Παρεμπόδιση της Ρύπανσης από Πλοία και, σε Περιπτώσεις Επειγούσης Ανάγκης, για την Καταπολέμηση της Ρύπανσης της Μεσογείου Θάλασσας, να συνεργάζονται, μεταξύ άλλων, και για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων σε περιπτώσεις περιστατικών ρύπανσης στη θάλασσα και για τον σκοπό αυτό να προσπαθούν να διατηρούν και να προωθούν, είτε μονομερώς είτε μέσω διμερούς ή πολυμερούς συνεργασίας, έκτακτα σχέδια για την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης στη θάλασσα.

Στο πλαίσιο της εξέτασης του προτεινόμενου νόμου η εκπρόσωπος του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους καθίσταται αναγκαία η κύρωση της υπό αναφορά συμφωνίας.  Περαιτέρω,  ενημέρωσε την επιτροπή ότι παρόμοια συμφωνία προωθείται και με την Αίγυπτο, ενώ στο πλαίσιο της τριμερούς Συμφωνίας Εφαρμογής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ για το Υπο-Περιφερειακό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για τη Θαλάσσια Ρύπανση θα διοργανωθούν κοινές επιχειρησιακές ασκήσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

14 Μαΐου
ΟΗΕ: Σχεδόν 10.000 Παλαιστίνιοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας
21:58
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν έχει αλλάξει η πολιτική μας για τους S-400
21:49
Στους 10 ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη
21:38
Τίθεται σε ισχύ την προσεχή Δευτέρα το νέο Διάταγμα του Υπουργού Υγείας
21:20
Τέσσερεις νεκροί, 171 τα νέα κρούσματα την Παρασκευή
21:16
Δεύτερη ευκαιρία για υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στα Ειδικά Σχέδια του Υπ. Εργασίας
21:00
Μπ. Τζόνσον: Μείωση του χρόνου που μεσολαβεί μεταξύ των δύο δόσεων εμβολίου Covid λόγω της ινδικής παραλλαγής
20:45
ΥΠΕΣ: Δεκάδες αιτήσεις για τα στεγαστικά σχέδια στα ορεινά, ίσως χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός
20:25
Νετανιάχου: Οι επιχειρήσεις στη Γάζα δεν θα τερματιστούν σύντομα
20:15
Γερμανία: Λοιμωξιολόγος προειδοποιεί για ενδεχόμενο τέταρτο κύμα κορονοϊού το φθινόπωρο
20:00
Νέα πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα οι εκπαιδευτικοί (Βίντεο)
19:45
Δύο διαδηλωτές τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ
19:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand