Ισημερινός: Eπικράτησε στις Προεδρικές Εκλογές o δεξιός πρώην τραπεζίτης Γκιγιέρμο Λάσο

Ο συντηρητικός πρώην τραπεζίτης Γκιγιέρμο Λάσο επικράτησε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στον Ισημερινό.

Ο 65χρονος πολιτικός συγκέντρωνε το 52,52% των ψήφων με σχεδόν όλα τα ψηφοδέλτια να έχουν καταμετρηθεί, ενώ ο σοσιαλιστής υποψήφιος Αντρές Αράους περιορίστηκε στο 47,48%, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή.

Ο κ. Αράους, δελφίνος του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα, υποσχόταν την επάνοδο της χώρας στον δρόμο του «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα» και εναντιωνόταν στο πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζεται στη χώρα της Λατινικής Αμερικής στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Ο κ. Λάσο από την πλευρά του έκανε προεκλογική εκστρατεία με φιλελεύθερο οικονομικό πρόγραμμα και θέλει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας μέσω της προσέλκυσης ξένων επενδυτών. Είναι μέλος της υπερσυντηρητικής οργάνωσης Opus Dei, εναντιώνεται στον γάμο προσώπων του ιδίου φύλου και στις αμβλώσεις.

Πήρε εκδίκηση από τον Ραφαέλ Κορέα, από τον οποίο είχε ηττηθεί σε προηγούμενη αναμέτρηση, κερδίζοντας τον 36χρονο προστατευόμενό του, την τρίτη φορά που έθεσε υποψηφιότητα για το ανώτατο αξίωμα στη χώρα.

Έκανε λόγο για την «έναρξη μιας νέας εποχής» και τόνισε πως «την 24η Μαΐου θα αναλάβουμε με υπευθυνότητα την πρόκληση να αλλάξουμε την μοίρα της πατρίδας μας και να φέρουμε σε όλους τους πολίτες τις ευκαιρίες και την ευημερία που ποθούν».

Ο κ. Αράους αναγνώρισε την ήττα του και πρόσθεσε ότι θα τηλεφωνούσε στον αντίπαλό του για τον συγχαρεί. Επρόκειτο για εκλογική, «αλλά όχι πολιτική ούτε ηθική ήττα», τόνισε απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του.

«Θα τον συγχαρώ (σ.σ. τον κ. Λάσο) για τον εκλογικό θρίαμβο που κατήγαγε», «θα δείξω τις δημοκρατικές πεποιθήσεις μας», διαβεβαίωσε ο κ. Αράους, δελφίνος του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα (2007-2017), στη διάρκεια ομιλίας του στα κεντρικά γραφεία της εκστρατείας του στο Κίτο.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής είναι βυθισμένη σε βαθιά οικονομική κρίση εξαιτίας της πτώσης της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και άλλων παραγόντων. Την κατάσταση επιδείνωσε ακόμη περισσότερο η πανδημία του νέου κορονοϊού.

Η ψηφοφορία έγινε χωρίς το παραμικρό επεισόδιο, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE).

Τελευταία Ενημέρωση: 12 Απριλίου 2021 - 09:56

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.