Συνάντηση Αβέρωφ Νεοφύτου-Άντρου Κυπριανού: Συζήτηση εφ' όλης της ύλης για το Κυπριακό

Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν συμμετάσχει στην πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, θα φορτωθεί τη διχοτόμηση και θα χαθεί οριστικά και το Βαρώσι, υπέδειξε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε δηλώσεις στα γραφεία του ΑΚΕΛ, όπου συναντήθηκε με το γενικό γραμματέα του κόμματος Άντρο Κυπριανού, ο κύριος Νεοφύτου τόνισε ότι τυχόν μετατόπιση από το πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας θα οδηγήσει τον τόπο σε περιπέτειες. Είναι ουτοπία, πρόσθεσε, να πιστεύουν κάποιοι ότι θα πάμε πίσω στο 1960, στο ενιαίο κράτος και χωρίς εγγυήσεις.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι φεύγει πιο αισιόδοξος από τη συνάντηση με τον Άντρο Κυπριανού, με τον οποίο -είπε- τους ενώνει το κοινό όραμα της επανένωσης της πατρίδας. Σημείωσε ότι πρέπει να σταλεί το μήνυμα πως συναισθάνονται την ιστορικότητα των στιγμών και την ιστορική ευθύνη τους, διαφορετικά θα θεωρηθούν καταραμένοι και από αυτή τη γενιά και από τις επόμενες, εάν αφήσουν δευτερεύοντα ζητήματα να υπερκαλύψουν το Κυπριακό, το οποίο έχει επιβεβαιωθεί -επεσήμανε- ότι παραμένει εθνική προτεραιότητα και για το ΑΚΕΛ και για τον ΔΗΣΥ.

Ο κύριος Νεοφύτου είπε ότι στόχος και των δύο κομμάτων είναι η απαλλαγή από την κατοχή, η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, η κατάργηση των εγγυήσεων, η δίκαιη διευθέτηση του περιουσιακού και το δικαίωμα της ελεύθερης εγκατάστασης.

Την ετοιμότητά του κόμματός του να στηρίξει τον πρόεδρο Αναστασιάδη, εάν χειριστεί το Κυπριακό με το σωστό τρόπο, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ο Άντρος Κυπριανού υπέδειξε ότι οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές και πως η Κύπρος βρίσκεται στο σημείο μηδέν. Ως εκ τούτου, υπογράμμισε, δεν χωρούν μικροκομματικά συμφέροντα. Υπέδειξε πως πρέπει όλοι να συνεργαστούν προκειμένου ο λαός και ο τόπος να έχουν μέλλον και προοπτική.

Ο Άντρος Κυπριανού επανέλαβε ότι το ΑΚΕΛ έχει δώσει ολοκληρωμένη πρόταση στον πρόεδρο Αναστασιάδη, από τις αρχές Δεκεμβρίου, και πως το πλαίσιο λύσης πρέπει να είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.

Την ίδια στιγμή, εξέφρασε την πεποίθηση ότι εάν υπάρχει από όλες τις πλευρές πολιτική βούληση για επίλυση του Κυπριακού, τότε δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος προκειμένου να υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία. "Πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαροι στόχοι και να διεκδικηθούν με συνέπεια", δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ.

Άντρος Κυπριανού και Αβέρωφ Νεοφύτου, κλήθηκαν να τοποθετηθούν και επί της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ανέφερε πως το κόμμα του δεν απορρίπτει την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, από θέση αρχής. Υπογράμμισε, ότι προκειμένου το ΑΚΕΛ να τοποθετηθεί επί του συγκεκριμένου, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζει ποιές από τις εξουσίες του κεντρικού κράτους, θα μεταφερθούν στις συνιστώσες οντότητες.

Ξεκαθάρισε την ίδια στιγμή, πως το ΑΚΕΛ δεν συζητά, ούτε λύση δύο κρατών, ούτε λύση συνομοσπονδίας.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως δεν θα πρέπει να λέμε "όχι", στο άκουσμα της οποιασδήποτε ιδέας, εάν διασφαλίζεται το ένα κράτος και η μία οντότητα.

Υπογράμμισε ότι, εάν θα παραχωρηθούν κάποιες εξουσίες στις συνιστώσες οντότητες προκειμένου να υπάρχουν λιγότερες τριβές στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αυτό είναι θετικό.

Τελευταία Ενημέρωση: 04 Μαρτίου 2021 - 14:23

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Ανακοινώθηκε η σύνθεση της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου
15:40
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία έλαβε ξεκάθαρο μήνυμα από την Ευρώπη
14:51
Γιάννης Παναγιώτου: Η αδήλωτη εργασία ανέρχεται σε οκτώ τοις εκατό του εργατικού δυναμικού
14:26
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
13:00
Έτοιμο το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου
12:56
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα
12:42
Για ενέργειες αντεκδίκησης κάνει λόγο ο Γενικός Ελεγκτής
12:34
Ο Γενικός Εισαγγελέας κατέθεσε αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
11:40
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
11:10
Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης και σήμερα στην ατμόσφαιρα
10:32
Θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στη δημοτική εκπαίδευση
09:58
Ονούφριος Κουλλά: "Σοβαρό ατόπημα" η στήριξη σε υποψηφίους του ΕΛΑΜ
09:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.