Σλοβακία: Η δεύτερη-χώρα μέλος της ΕΕ που παρέλαβε φορτίο δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.

Η Σλοβακία έγινε τη Δευτέρα η δεύτερη-χώρα μέλος της ΕΕ, μετά την Ουγγαρία, που παρέλαβε φορτίο δόσεων του ρωσικού εμβολίου για τον νέο κορονοϊό, του Sputnik V. Έχει παραγγείλει 2 εκατομμύρια δόσεις. Οι σλοβάκικες αρχές διακόμισαν δέκα ασθενείς για θεραπεία στη γειτονική Πολωνία, ενώ η χώρα δέχεται την υποστήριξη ομάδας ιατρών που έφθασαν στην επικράτειά της από τη Ρουμανία μετά την έκκληση που απηύθυνε στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για βοήθεια.

Στη Σλοβακία άρχισε χθες βράδυ να εφαρμόζεται η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας που επιβλήθηκε με εισήγηση του υπουργείου Υγείας στη χώρα όπου καταγράφεται επί του παρόντος ο υψηλότερος δείκτης θνητότητας της COVID-19 στον κόσμο. Οι πολίτες δεν επιτρέπεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους, παρά μόνο αν διαθέτουν ειδική άδεια, από τις 20:00 ως τις 05:00, ορίζει κυβερνητικό διάταγμα.

Ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας συστήνεται στον κόσμο να μένει στο σπίτι, με μερικές εξαιρέσεις, ιδίως τις επισκέψεις σε γιατρούς, τη μετάβαση στους χώρους εργασίας, τις βόλτες με τα ζώα συντροφιάς ή το περπάτημα στη φύση. Η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τη 19η Μαρτίου κι ενδέχεται το μέτρο να παραιτηθεί.

Η χώρα-μέλος της ΕΕ, που μετρά 5,4 εκατ. κατοίκους, καταγράφει κατά μέσον όρο 24 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες, με βάση την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου η οποία βασίζεται στις ανακοινώσεις των αρχών. Ο εξαιρετικά υψηλός δείκτης αυτός «οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες, η Σλοβακία διέπραξε πολλά σφάλματα», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πέτερ Βισολάισκι, πρόεδρος του συνδικαλιστικού φορέα που εκπροσωπεί το ιατρικό προσωπικό της χώρας. «Τα περιοριστικά μέτρα εφαρμόστηκαν πολύ αργά και δεν επιτηρήθηκαν με επαρκή τρόπο. Επιπλέον, ο δείκτης θνητότητας οφείλεται στη γενική άσχημη κατάσταση των υπηρεσιών υγείας στη Σλοβακία», συνέχισε ο κ. Βισολάισκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότερο από την υιοθέτηση νέων περιοριστικών μέτρων, απαιτείται η καλύτερη εφαρμογή αυτών που έχουν ήδη αποφασιστεί, «που θα μπορούσαν να μειώσουν τον αριθμό των μολύνσεων».

Τελευταία Ενημέρωση: 04 Μαρτίου 2021 - 07:02

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.