Το Βερολίνο στέλνει φρεγάτα ανοιχτά της Λιβύης

Πλοίο στη Μεσόγειο για την αποστολή της ΕΕ με στόχο την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων σε βάρος της Λιβύης, θα στείλει η Γερμανία.

Όπως μεταδίδει το DPA, το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων με τίτλο «Η Γερμανία στέλνει και πάλι πλοία για τον έλεγχο του εμπάργκο στη Μεσόγειο», περίπου 220 Γερμανοί στρατιώτες πρόκειται κατά τους επόμενους μήνες να λάβουν μέρος στην αποστολή της ΕΕ "Ειρήνη" στη Μεσόγειο.

Όπως αναφέρεται, η Γερμανία θα στείλει πλοίο στη Μεσόγειο για την αποστολή της ΕΕ με στόχο την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων σε βάρος της Λιβύης. Περίπου 220 στρατιώτες θα επιβαίνουν στο πλοίο «Βερολίνο», όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού. Η αποστολή τους θα είναι να ελέγχουν φορτηγά πλοία στη Μεσόγειο με κατεύθυνση προς την Λιβύη.

Από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, ο ομοσπονδιακός γερμανικός στρατός συμμετείχε με ένα πλοίο στην αποστολή της ΕΕ «Ειρήνη». Το πλήρωμα της φρεγάτας «Αμβούργο» είχε σταματήσει τότε ένα δεξαμενόπλοιο που φερόταν να μεταφέρει παράνομα κηροζίνη στη Λιβύη. Η έρευνα τον Νοέμβριο σε ένα ύποπτο τουρκικό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων προκάλεσε επίσης αίσθηση. Η έρευνα χρειάστηκε να διακοπεί λόγω βέτο της τουρκικής κυβέρνησης και πυροδότησε πολιτικό σάλο.

Το πλοίο γενικής υποστήριξης «Βερολίνο» αναμένεται σύμφωνα με τον τρέχοντα προγραμματισμό να αποπλεύσει την Παρασκευή. Το πλοίο πολλαπλών λειτουργιών, με μήκος άνω των 170 μέτρων, αναμένεται να φτάσει στην περιοχή των επιχειρήσεων στα μέσα του μήνα.

Η Γερμανία συμμετέχει επί του παρόντος στην αποστολή της ΕΕ με αεροπλάνα θαλάσσιας αναγνώρισης P-3C Orion.

Στόχοι της αποστολής «Ειρήνη» είναι η σταθεροποίηση της Λιβύης, όπου πρόσφατα, στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Abdul Hamid Dbaiba ορίστηκε επικεφαλής μιας νέας μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία καλείται να αντικαταστήσει τις δύο κυβερνήσεις, που ανταγωνίζονταν μέχρι τώρα για την εξουσία στη χώρα.

Για την ΕΕ, η λύση στη σύγκρουση στη Λιβύη είναι σημαντική και για τον λόγο ότι οι συνθήκες που επικρατούν στη χώρα ευνοούν τη δράση διακινητών, οι οποίοι μεταφέρουν παράνομα μετανάστες στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου. Η ΕΕ είχε ήδη το 2020 επιβάλει τις πρώτες κυρώσεις για παραβίαση του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών σε βάρος της Λιβύης. Οι κυρώσεις έπληξαν εταιρείες από την Τουρκία, την Ιορδανία και το Καζακστάν που φέρονται να έχουν εμπλακεί στην μεταφορά πολεμικού υλικού.

Τελευταία Ενημέρωση: 03 Μαρτίου 2021 - 19:06

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

13 Απριλίου
Ιταλία: Έκκληση των γιατρών να μην χαλαρώσουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού
15:57
Τη διοικητική έρευνα ΥΠΕΣ για ενέργειες του Δημάρχου Πάφου ζητά η Επιτροπή Προσφύγων
15:55
Ν.Παπαδόπουλος: Κατά την άτυπη πενταμερή επιβάλλεται να ξεκαθαρίσει η βάση των διαπραγματεύσεων
15:36
Το ΡΙΚ δέχεται προτάσεις για τηλεοπτικές εκπομπές γενικού ενδιαφέροντος
15:32
16 - 24 Απριλίου: 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – ΚΥΠΡΟΣ 2021
15:06
Εμβολιασμός και από γενικούς ιατρούς ή παθολόγους στην περιφέρεια Βρυξελλών από σήμερα
15:05
Κόκκινος:Η Πύλη Εμβολιασμού αναβαθμίστηκε, ραντεβού με συγκεκριμένες ηλικίες
15:05
Τουρκία: Πτώση της ισοτιμίας της λίρας
14:55
Νέα αξιολόγηση των εμβολιασμών με AstraZeneca από τον ΕΜΑ ζητά η Κομισιον - Καλεί τα κράτη μέλη να συνδράμουν με στοιχεία
14:49
ΗΠΑ: Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείας θα ζητήσουν την αναστολή χορήγησης του εμβολίου της Johnson & Johnson
14:47
Τουρκία: Ελεύθεροι υπό όρους οι ναύαρχοι που επέκριναν τον Ερντογάν για διώρυγα Κωνσταντινούπολης
14:45
ΥΠΕΣ: Πηγή κινδύνων για την κοινωνική σταθερότητα η ανεξέλεγκτη μετανάστευση στην Κύπρο
14:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand