Πιέσεις για ταχύτερη άρση του lockdown στη Βρετανία λόγω καλύτερων του αναμενόμενου δεικτών

Ένα από τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής που συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση στο χειρισμό της πανδημίας του κορoνοϊού, δήλωσε ότι δεν τον βρίσκει αντίθετο η προοπτική πιο γρήγορης χαλάρωσης των περιορισμών από τη στιγμή που η επιδημιολογική εικόνα βελτιώνεται με ταχύτερους από το αναμενόμενο ρυθμούς.

Ο καθηγητής επιδημιολογίας μεταδοτικών λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και μέλος της Επιστημονικής Ομάδας Μοντέλων Πανδημικής Γρίπης (SPI-M) Μαρκ Γούλχαουζ δήλωσε στην Daily Telegraph ότι «τα δεδομένα μοιάζουν πράγματι καλύτερα από όσο προέβλεπαν τα μοντέλα».

Για την ακρίβεια, συμπλήρωσε, οι επιδημιολογικοί δείκτες βελτιώνονται πιο γρήγορα από όσο οποιοσδήποτε ανέμενε.

«Αν η φράση ότι καθοδηγούμαστε "από τα δεδομένα και όχι από ημερομηνίες" έχει οποιαδήποτε ουσία, τότε πρέπει να επιτρέπει την επίσπευση του προγράμματος χαλάρωσης των περιορισμών, εφόσον τα δεδομένα είναι καλύτερα των αναμενόμενων. Να μη σημαίνει μόνο ότι θα καθυστερήσουμε το πρόγραμμα αν τα δεδομένα είναι χειρότερα του αναμενόμενου», είπε ο καθηγητής Γούλχαουζ.

Αν και συνέστησε προσοχή στην περίπτωση ταχύτερης αρχής των μέτρων, σημείωσε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη για τη δημόσια υγεία τα μέτρα να χαλαρώσουν αμέσως μόλις είναι ασφαλές να το κάνουμε».

Ο καθηγητής Γούλχαουζ γίνεται έτσι ο πρώτος εκ των επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης που τάσσεται υπέρ της πιθανής ταχύτερης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, κάτι για το οποίο εξακολουθούν να πιέζουν τον Πρωθυπουργό Τζόνσον δεκάδες βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος.

Τα προγνωστικά μοντέλα της SPI-M συνέβαλαν στον καθορισμό του «οδικού χάρτη» εξόδου από το lockdown τον οποίο παρουσίασε ο Μπόρις Τζόνσον και έχει ορίζοντα επιστροφής στην κανονικότητα το τέλος Ιουνίου.

Ωστόσο, τα μοντέλα αυτά προέβλεπαν πως ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων θα πέσει κάτω από τους 200 στα μέσα Μαρτίου, κάτι που όμως έγινε τελικά για πρώτη φορά μετά το νέο κύμα της πανδημίας στις 25 Φεβρουαρίου.

Επίσης, οι εκτιμήσεις της SPI-M βασίζονταν στην υπόθεση ότι τα εμβόλια θα μείωναν τον κίνδυνο λοίμωξης κατά 24% με 48% μετά από την πρώτη δόση, αλλά οι πρώτες αναλύσεις δείχνουν αποτελεσματικότητα έναντι ακόμα και της ήπιας ασθένειας σε πόστο που φτάνει το 73%.

Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν μεγάλη μείωση τόσο στα ημερήσια κρούσματα και στους θα στους, όσο και στον αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών και τις νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία.

Aνταπόκριση: Θανάσης Γκαβός

Τελευταιες Ειδησεις

12 Απριλίου
Ένας νεκρός και μία τραυματίας από σφαίρες μπροστά σε νοσοκομείο του Παρισιού
21:42
Ερντογάν: Τουρκία και Λιβύη παραμένουν δεσμευμένες στο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο
21:24
Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται στο συμβάν στον ιρανικό πυρηνικό σταθμό της Νατάνζ
21:17
ΠΟΥ: Η πανδημία «απέχει πολύ ακόμη από το τέλος της»
21:01
" 'Ασα η οικογένεια της Ομόνοιας στέκεται στο πλευρό σου. Είμαστε σίγουροι πως θα επανέλθεις πιο δυνατός”
20:48
Σοκ με Ασάντε - επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι, 6 -8 μήνες εκτός. Η διάγνωση για Λοΐζου
20:33
Με φυσική παρουσία η συνάντηση στη Γενεύη, επιβεβαιώνουν τα Ηνωμένα Έθνη
20:32
Η ΕΕ καταδικάζει έντονα τη χρήση χημικών όπλων από τη Συριακή Αραβική Πολεμική Αεροπορία στο Σαρακίκ το 2018
20:16
Σημεία δειγματοληψίας με rapid test την Τρίτη
19:58
Ένας θάνατος και 528 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν σήμερα
19:42
Πράσινο φως από Επιτροπή Οικονομικών για θέσεις σε δημόσιο, ημιδήμοσιο, στρατό και αστυνομία
19:38
Kαδής: Ιστορική εξέλιξη η καταχώριση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ-Τεράστια οφέλη για παραγωγούς και οικονομία
19:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand