"Καταρρέουμε. Βοηθήστε μας" φωνάζουν αιγοπροβατοτρόφοι

Κραυγή απόγνωσης από αιγοπροβατοτρόφους στην περιοχή Λευκωσίας και Λάρνακας. Από την μια βλέπουν τους κόπους τους να χαραμίζονται και την άλλη τα χρέη τους να στοιβάζονται μη μπορώντας να τραβήξουν φρένο στον κατήφορο. Ζητούν την άμεση παρέμβαση της πολιτείας και όλων των αρμοδίων φορέων για να μπει μια τάξη σε όλο το σύστημα προκειμένου να καταφέρουν να κρατήσουν τις δουλειές τους.

Ο Κυριάκος Μανώλη αιγοπροβατοτρόφος ιδιοκτήτης σύγχρονης κτηνοτροφικής μονάδας στην περιοχή Κοκκινοτριμιθιάς ανέφερε ότι η βιωσιμότητα του κλάδου τους είναι σε πολύ οριακό σημείο. Ζητούν επικαιροποίηση των τιμών,άμεση και ξεκάθαρη λύση, κατοχύρωση του χαλλουμιού ως παραδοσιακό προιόν προέλευσης και τήρηση της ποσόστωση, κάτι που όπως λέγει θα βάλει τα πράγματα σε τάξη.

KTHNOTROFIO AIGES.jpg

Αυτό που τους γονατιζει είναι τα χρέη και ζητούν παγοποίηση όλων των αγροτικών δανείων. Ζητούν την άμεση εγγραφή θέματος στην Βουλή των Αντιπροσώπων για να εξευρεθούν λύσεις στα προβλήματα τους.

foto MANOLIS.jpg

Κυριάκος Μανώλη, αιγοπροβατοτρόφος

"Ζητούμε παγοποίηση όλων των αγροτικών δανείων. Εφόσον δεν είμαστε βιώσιμοι δεν είμαστε κερδοφόροι. Διερωτούμαι πώς θα καταφέρουμε να αποπληρώσουν τα δάνεια μας. Είναι αδύνατο. Τα δάνεια μας έγιναν για να κάνουμε σύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες και να χρησιμοποιήσουμε νέες τεχνολογίες αλλά δεν έχουμε πετύχει να είμαστε βιώσιμοι. Ο λόγος είναι ξεκάθαρος. Τα έσοδα είναι λιγότερα από τα έξοδα" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Μανώλη σκιαγραφόντας πλήρως την εικόνα που επικρατεί στο τομέα του.

KTHNOTROFIKI MONADA 2.jpg

Πρόσθεσε ακόμα ότι εαν δεν τους δοθεί χρόνος να λυθούν τα προβλήματα με τη βοήθεια της πολιτείας δεν πρόκειται να γλυτώσουν την καταστροφή. Οι αιγοπροβατοτρόφοι ζητούν επικαιροποίηση των τιμών, αλλαγή μίσθωσης κτηνοτροφικών οικοπέδων έτσι ώστε με την πάροδο χρονικού διαστήματος να γίνονται ιδιοκτήτες, έλεγχο των τιμών σε ότι έχει σχέση με το κόστος παραγωγής γεωργικών και κτηνοτροφικών προιόντων, στοχευμένα μέτρα για να μειώσουν το κόστος νερού, ηλεκτρικής ενέργειας, καυσίμων καθώς και ευρεία κάλυψη μέσα από προγράμματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αξιώνουν από το κράτος την εξεύρεση ουσιαστικής λύσης ώστε και ο καταναλωτής να μην πληρώνει περισσότερα και από την άλλη να είναι βιώσιμος ο παραγωγός. Όπως είπε ο κύριος Μανώλη από 2 χιλιάδες ζώα που δικαιούται να έχει στην μονάδα που έφτιαξε με ευρωπαικό κονδύλι έχει μόνο 200 ζώα και αυτό για να περιορίσει τη ζημιά. Αρκετοί άλλοι, όπως και ο κύριος Μανώλη κάνουν δεύτερη δουλειά και αυτό όπως λένε για να επιδοτούν την κτηνοτροφία σε μια προσπάθεια να κρατήσουν τη δουλειά τους.

FOTO ANTONHS.jpg

Αντώνης Παπαγεωργίου, αιγοπροβατοτρόφος

Ο Αντώνης Παπαγεωργίου από την Αναφωτία και ο Γιώργος Γεωργίου ασχολούνται με το επάγγελμα πάνω από 25 χρόνια. Το ίδιο δράμα ζουν και αυτοί. "Κάναμε δάνεια, κάναμε επενδύσεις. Τα δάνεια μας είναι όλα μη εξυπηρετούμενα. Ζητούμε παγοποίηση των δανείων και άμεση επικαιροποίηση όλων των μελετών του υπουργείου Γεωργίας και του Ινστιτούτου γεωργικών ερευνών βάση του κόστους παραγωγής" ανέφερε ο κύριος Παπαγεωργίου. Όταν δεν βγαίνεις με τα έσοδα πώς θα πληρώσεις τις δόσεις σου, λέγει με πόνο ψυχής και καλεί το κράτος να παρέμβει και να ακούσει τους αιγοπροβατοτρόφους. "Εμεις, πρόσθεσε, ποτέ δεν είπαμε να μην πληρώσουμε τα δάνειά μας το μόνο που ζητήσαμε ήταν να μας δοθεί χρόνος να ορθοποδήσουμε, κατέληξε. Ο Αντώνης Παπαγεωργίου έκανε λόγο για τραγική κατάσταση σημειώνοντας ότι το κλείσιμο της επιτροπής Σιτηρών τους έχει επηρεάσει αρνητικά. Ξεκινούμε από η ώρα πέντε ρο πρωί και συνεχίζουμε 24 ώρες δουλειά να παράξουμε στο κάτεργο το οποίο έχουμε για να επιβιώσουμε. Με την τελευταία αύξηση στη τιμή των ζωοτροφών είμαστε πλέον σε κατάρρευση.

FOTO GIORGOS.jpg

Γιώργος Γεωργίου, αιγοπροβατοτρόφος

Ο Γιώργος Γεωργίου δήλωσε στο ΡΙΚ ότι, δουλεύει περίπου δεκαπέντε ώρες την ημέρα και η αμοιβή είναι πολύ χαμηλή. Ζήτησε επανεξέταση των τιμών των ζωοτροφών. Όλοι ζήτησαν την άμεση εγγραφή θέματος στην Βουλή των Αντιπροσώπων για να εξευρεθούν λύσεις στα προβλήματα τους.

Φωτογραφίες: Γιώργος Αβραάμ

Τελευταία Ενημέρωση: 03 Μαρτίου 2021 - 21:18

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

13 Απριλίου
Ιταλία: Έκκληση των γιατρών να μην χαλαρώσουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού
15:57
Τη διοικητική έρευνα ΥΠΕΣ για ενέργειες του Δημάρχου Πάφου ζητά η Επιτροπή Προσφύγων
15:55
Ν.Παπαδόπουλος: Κατά την άτυπη πενταμερή επιβάλλεται να ξεκαθαρίσει η βάση των διαπραγματεύσεων
15:36
Το ΡΙΚ δέχεται προτάσεις για τηλεοπτικές εκπομπές γενικού ενδιαφέροντος
15:32
16 - 24 Απριλίου: 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – ΚΥΠΡΟΣ 2021
15:06
Εμβολιασμός και από γενικούς ιατρούς ή παθολόγους στην περιφέρεια Βρυξελλών από σήμερα
15:05
Κόκκινος:Η Πύλη Εμβολιασμού αναβαθμίστηκε, ραντεβού με συγκεκριμένες ηλικίες
15:05
Τουρκία: Πτώση της ισοτιμίας της λίρας
14:55
Νέα αξιολόγηση των εμβολιασμών με AstraZeneca από τον ΕΜΑ ζητά η Κομισιον - Καλεί τα κράτη μέλη να συνδράμουν με στοιχεία
14:49
ΗΠΑ: Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείας θα ζητήσουν την αναστολή χορήγησης του εμβολίου της Johnson & Johnson
14:47
Τουρκία: Ελεύθεροι υπό όρους οι ναύαρχοι που επέκριναν τον Ερντογάν για διώρυγα Κωνσταντινούπολης
14:45
ΥΠΕΣ: Πηγή κινδύνων για την κοινωνική σταθερότητα η ανεξέλεγκτη μετανάστευση στην Κύπρο
14:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand