ΥΠΠΑΝ: Αυτή την εβδομάδα η Κυβέρνηση πήρε πολύ σημαντικές αποφάσεις και για το χώρο του πολιτισμού

Αυτή την εβδομάδα η Κυβέρνηση πήρε πολύ σημαντικές αποφάσεις και για το χώρο του πολιτισμού, είπε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, προσθέτοντας ότι «γνωρίζοντας και αναγνωρίζοντας ότι η πολιτιστική δραστηριότητα είναι από τους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, προτείναμε στο Υπουργικό Συμβούλιο και εγκρίθηκε μια δέσμη μέτρων που συνολικά μεταφράζεται σε στήριξη τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ».
 
«Τα μέτρα αυτά ενισχύουν ουσιαστικά μερικές χιλιάδες ανθρώπους, καλλιτέχνες και άλλους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού. Σημειώστε ότι οι υπόλοιπες ενισχύσεις που περιλαμβάνονται ήδη στον Προϋπολογισμό θα διατεθούν στο ακέραιο», συμπλήρωσε.
 
Ανέφερε, επίσης, ότι μέσω των προγραμμάτων των Πολιτιστικών Υπηρεσιών ο χώρος του πολιτισμού στηρίζεται ήδη με άλλα σχεδόν 5 εκατομμύρια ευρώ.
 
Με την προσθήκη των τεσσάρων εκατομμυρίων τώρα, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, ουσιαστικά διπλασιάζεται η προσπάθεια που κάνει το κράτος.
 
«Νομίζω ότι δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν μια ανάλογης έκτασης ενίσχυση.  Με αυτά τα μέτρα τεσσάρων εκατομμύριων ενισχύονται τα εισοδήματα των συντελεστών, οι παραστάσεις και τα λειτουργικά έξοδα, δηλαδή η βιωσιμότητα των φορέων και οργανισμών. Έχουμε ένα σχέδιο αυξημένης εισοδηματικής ενίσχυσης, 1500 ευρώ που θα καλύψει περί τους 1500 ή και περισσότερους καλλιτέχνες και άλλους εργαζόμενους σε πολιτιστικές δραστηριότητες. Αυτή η ενίσχυση δίνεται σε όσους λόγω της φύσης της απασχόλησής τους δεν μπορούν να ενταχθούν στα γενικά σχέδια του κράτους», πρόσθεσε.
 
Συνολική προβλεπόμενη δαπάνη 2,5 εκατομμυρίων, είπε ο ΥΠΠΑΝ και σημείωσε ότι ένα δεύτερο σχέδιο αντισταθμίζει θέσεις που θα μείνουν κενές σε παραστάσεις λόγω των υγειονομικών περιορισμών.
 
Όπως είπε, ενισχύονται οι παραστάσεις με ένα ποσό που αντιστοιχεί σε πενήντα θέσεις κάθε φορά (500 ευρώ).
 
«Έτσι υποστηρίζεται τόσο η θεατρική κίνηση, όσο και άλλες παραστάσεις. Δηλαδή παραστάσεις που θα ήταν οικονομικά ανέφικτο να πραγματοποιηθούν, τώρα θα μπορεί να δοθούν. Θα απασχοληθούν πολλοί εργαζόμενοι και θα παραμένουν ενεργοί και οι ίδιοι οι  φορείς», συμπλήρωσε.
 
Ανέφερε, επίσης, ότι η τρίτη επίσης πολύ σημαντική πτυχή της δέσμης μέτρων αφορά τους ίδιους τους οργανισμούς και φορείς πολιτιστικής δραστηριότητας.
 
«Πρώτον ενισχύεται το υφιστάμενο πρόγραμμα «Πολιτισμός» με τρόπο που πέραν των 200 φορέων θα έχουν ενισχυμένη στήριξη κατά 10%, με ποσό 170 χιλιάδων. Το πρόγραμμα αυτό θα δώσει έτσι ενισχύσεις συνολικά 1,9 εκατομμυρίων. Έπειτα η πολιτεία καταβάλλει τα λειτουργικά έξοδα οργανισμών και φορέων στο χώρο του πολιτισμού, προκειμένου να στηριχθούν και να παραμείνουν ενεργοί μέχρι να λειτουργήσουμε κανονικά. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν κονδύλια 825 χιλιάδων. Με το σχέδιο θα ενισχυθούν τόσο φορείς που ήδη συμμετέχουν σε προγράμματα, όσο και άλλοι οι οποίοι θα υποβάλουν τώρα σχετική αίτηση», πρόσθεσε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Προδρόμου είπε ότι προηγήθηκαν αποφάσεις για την εισοδηματική ενίσχυση των εργαζόμενων στο χώρο του αθλητισμού.
 
«Αποφασίστηκε ένα σχέδιο ούτως ώστε με τα κριτήρια που ισχύουν στα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας για τους άλλους εργαζόμενους, να ενισχυθούν και πολλές εκατοντάδες -περίπου χίλιοι- εργαζόμενοι σε αθλητικούς οργανισμούς και φορείς που δεν μπορούσε να συμμετέχουν στα σχέδια που εφαρμόζονταν ήδη», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 08 Φεβρουαρίου 2021 - 01:11

Τελευταιες Ειδησεις

16 Μαΐου
60 τραυματίες μετά την κατάρρευση εξέδρας σε συναγωγή κοντά στην Ιερουσαλήμ (Βίντεο)
21:20
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση φόνου 46χρονου στη Γερμασόγεια
21:06
165 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 την Κυριακή, κανένας θάνατος
21:00
Νίκη με ανατροπή 2 - 1 η Πάφος φουλ για πρωτιά, βουλιάζει η Ν.Σαλαμίνα
20:15
Στο Golden Coast, συνοδεία της Λιμενικής, οδηγείται πλοιάριο με 56 μετανάστες
20:07
Ελλάδα: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Νέα Πέραμο Αττικής
19:58
Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ, για την κλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, συγκαλεί ο Ζ. Μπορέλ
19:53
Μπ. Νετανιάχου: Το κτίριο όπου στεγάζονταν μέσα ενημέρωσης ήταν «ένας απόλυτα νόμιμος στόχος»
19:28
Η νέα κρίση στη Μέση Ανατολή ήταν στο επίκεντρο των επαφών του ΥΠΕΞ στην Ιορδανία
19:10
Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε επίθεση με όχημα που τους παρέσυρε στην Ανατολική Ιερουσαλήμ
18:55
Μήνυμα παραμονής από Τιμούρ: "Αυτή ήταν μόνο η αρχή!" (Βίντεο)
18:34
Άνοιξε o αυτοκινητόδρομος Αγιας Ναπας - Λαρνακας
18:32
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand