Μέτρα αποφυγής κινδύνων από την χρήση διαδικτύου για παιδιά, από την Αστυνομία

Στοιχειώδη μέτρα για περιορισμό στο ελάχιστο των κινδύνων που δυνατόν να προκύψουν από τη χρήση του διαδικτύου για τα παιδιά, δημοσιοποιεί η Αστυνομία σημειώνοντας ότι η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, είναι στη διάθεση του κοινού καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων Σαββατοκύριακων και αργιών.

Στην ανακοίνωση της Αστυνομίας τονίζεται ότι η πρόληψη και οι συμβουλές προς τα παιδιά για το πώς μπορούν να αυξήσουν την κριτική τους ικανότητα στις «περιηγήσεις» τους στο διαδίκτυο, είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για αποφυγή κινδύνων.

Προτρέπει δε τους γονείς να συνδέονται στο διαδίκτυο μαζί με τα παιδιά τους, όταν αυτά είναι ηλικίας κάτω των 14 ετών και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές να βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους στο σπίτι και όχι στο υπνοδωμάτιο των παιδιών, για να ασκείται ο απαιτούμενος έλεγχος. Το μέτρο κάνει τον ανήλικο χρήστη του ηλεκτρονικού υπολογιστή, προστίθεται, να αισθάνεται ότι δεν είναι ελεύθερος και ανεξέλεγκτος

Η Αστυνομία αναφέρει ότι οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι όταν τα παιδιά χρησιμοποιούν εργαλεία επικοινωνίας όπως, δωμάτια επικοινωνίας (chat rooms), ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) και άμεσα μηνύματα όπως το msn messenger, διατρέχουν τον κίνδυνο να επικοινωνήσουν με ένα διαδικτυακό διαφθορέα

«Μάθετε στα παιδιά σας πως, ό,τι διαβάζουν ή βλέπουν στο διαδίκτυο δεν είναι πάντοτε αληθινό. Ενθαρρύνετε τα να σας ρωτούν εάν έχουν αμφιβολίες και όταν κάτι τους φαίνεται περίεργο στο διαδίκτυο, θα πρέπει να σας το αναφέρουν».

Τα παιδιά, αναφέρεται, πρέπει να είναι ενήμερα ότι εάν κάποιος αρχίσει να τους υποβάλλει ερωτήσεις ερωτικού περιεχομένου στο διαδίκτυο ή τους ζητά εμπιστευτικές πληροφορίες, τότε θα πρέπει να διακόπτουν την επικοινωνία μαζί του και να ενημερώνουν τους γονείς τους

«Το αναγνωριστικό όνομα των παιδιών σε λογαριασμούς του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο διαδίκτυο γενικότερα, ποτέ δεν πρέπει να αποκαλύπτει τα προσωπικά τους στοιχεία ή να είναι ερωτικού περιεχομένου. Επίσης, είναι σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από τις web cameras».

Ως επιπρόσθετα μέτρα που μπορούν να ληφθούν από τους γονείς η Αστυνομία προτείνει να προστεθούν αποδεκτές «τοποθεσίες» στη λίστα αγαπημένων (favorites) για να δημιουργηθεί ένα προσωπικό διαδικτυακό περιβάλλον για τα παιδιά.

«Ελέγξτε τη δραστηριότητα του παιδιού σας στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας προηγμένο λογισμικό διαδικτύου. Ο γονικός έλεγχος μπορεί να σας βοηθήσει να φιλτράρετε το επικίνδυνο περιεχόμενο, να καταγράφετε τις τοποθεσίες που επισκέπτεται το παιδί σας και να μάθετε τί κάνει εκεί».

Χρησιμοποιήστε λογισμικό που να αποκλείει τα ενοχλητικά αναδυόμενα «παράθυρα», για να προστατέψετε με αυτό τον τρόπο τα παιδιά σας και εφαρμόστε φίλτρα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προτρέπει η Αστυνομία.

Σημειώνει τέλος ότι ο ρόλος της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι η πρόληψη και καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, καθώς και η ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους που προκύπτουν από τη χρήση του διαδικτύου και η προστασία ιδιαιτέρως των παιδιών.

Τελευταία Ενημέρωση: 28 Φεβρουαρίου 2021 - 12:52

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.