Ικανοποίηση εξέφρασε ο Επίτροπος Ρέιντερς για την πρόθεση της Κύπρου να διορίσει Ευρωπαίους Εισαγγελείς

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα δικαιοσύνης Ντίντιερ Ρέιντερς για την πρόθεση της Κύπρου να ξεκινήσει την ενεργό συμμετοχή της στο θεσμό του Ευρωπαίου Εισαγγελέα (EPPO).

O Eπίτροπος μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών, δήλωσε ευτυχής για το αποτέλεσμα της συζήτησής του με τον Υπουργό Νίκο Χριστοδουλίδη "σχετικά με την αποφασιστικότητα της Κύπρου να ξεκινήσει σύντομα τη δραστηριότητα του Εισαγγελέα της ΕΕ". Ο ίδιος σημειώνει ότι οι κυπριακές αρχές "έχουν σημειώσει πρόοδο" και χαιρέτισε τις προτάσεις που έχουν υποβάλει σχετικά με τον διορισμό Ευρωπαίων Εισαγγελέων (Ευρωπαίοι Εκπρόσωποι Εισαγγελείς - ΕΕΕ) από την πλευρά της Κύπρου.

Τo EPPO, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι μια ανεξάρτητη και αποκεντρωμένη εισαγγελική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αρμοδιότητα διερεύνησης, και δίωξης εγκλημάτων κατά του προϋπολογισμού της ΕΕ, όπως απάτη, διαφθορά ή σοβαρή διασυνοριακή απάτη ΦΠΑ. Ο κανονισμός για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας υπό ενισχυμένη συνεργασία εγκρίθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2017 και τέθηκε σε ισχύ στις 20 Νοεμβρίου 2017. Σε αυτό το στάδιο, υπάρχουν 22 συμμετέχουσες χώρες της ΕΕ.

Επί του παρόντος, μόνο οι εθνικές αρχές μπορούν να διερευνήσουν και να διώξουν απάτη ενάντια στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Αλλά οι εξουσίες τους σταματούν στα εθνικά σύνορα. Οι υφιστάμενοι φορείς της ΕΕ, όπως η Eurojust, η Europol και το γραφείο καταπολέμησης της απάτης της ΕΕ (OLAF) δεν διαθέτουν τις απαραίτητες εξουσίες για τη διεξαγωγή ποινικών ερευνών και διώξεων.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ιδρύεται επί του παρόντος, με σκοπό να τεθεί σε λειτουργία τον Μάρτιο του 2021. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει την έδρα της στο Λουξεμβούργο.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα λειτουργεί ως ενιαίο γραφείο σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες της ΕΕ και θα συνδυάζει ευρωπαϊκές και εθνικές προσπάθειες επιβολής του νόμου σε μια ενοποιημένη, απρόσκοπτη και αποτελεσματική προσέγγιση.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα οικοδομηθεί σε δύο επίπεδα: το κεντρικό και το εθνικό επίπεδο.

Το κεντρικό επίπεδο θα αποτελείται από τον Ευρωπαίο Γενικό Εισαγγελέα, τους δύο Αναπληρωτές του, 22 Ευρωπαίους Εισαγγελείς (ένας ανά συμμετέχουσα χώρα της ΕΕ), δύο εκ των οποίων ως Αναπληρωτές του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα και του Διοικητικού Διευθυντή.

Το αποκεντρωμένο επίπεδο θα αποτελείται από Ευρωπαίους Εκπροσώπους Εισαγγελείς που θα βρίσκονται στις συμμετέχουσες χώρες της ΕΕ. Το κεντρικό επίπεδο θα εποπτεύει τις έρευνες και τις διώξεις που διενεργούνται σε εθνικό επίπεδο. Κατά κανόνα, οι Ευρωπαίοι Εκπρόσωποι Εισαγγελείς θα διεξάγουν την έρευνα και τη δίωξη στη χώρα τους.

Τα δικαιώματα των υπόπτων και των κατηγορουμένων θα διασφαλιστούν με ολοκληρωμένες διαδικαστικές εγγυήσεις βάσει του υφιστάμενου κοινοτικού και εθνικού δικαίου.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα διασφαλίσει ότι οι δραστηριότητές της σέβονται τα δικαιώματα που εγγυάται ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη και του δικαιώματος υπεράσπισης.

Οι διαδικαστικές πράξεις της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο από τα εθνικά δικαστήρια.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο - μέσω προδικαστικών αποφάσεων - έχει τις υπόλοιπες εξουσίες για να διασφαλίσει τη συνεπή εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ.

Τελευταία Ενημέρωση: 26 Φεβρουαρίου 2021 - 20:37

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

12 Απριλίου
Ένας νεκρός και μία τραυματίας από σφαίρες μπροστά σε νοσοκομείο του Παρισιού
21:42
Ερντογάν: Τουρκία και Λιβύη παραμένουν δεσμευμένες στο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο
21:24
Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται στο συμβάν στον ιρανικό πυρηνικό σταθμό της Νατάνζ
21:17
ΠΟΥ: Η πανδημία «απέχει πολύ ακόμη από το τέλος της»
21:01
" 'Ασα η οικογένεια της Ομόνοιας στέκεται στο πλευρό σου. Είμαστε σίγουροι πως θα επανέλθεις πιο δυνατός”
20:48
Σοκ με Ασάντε - επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι, 6 -8 μήνες εκτός. Η διάγνωση για Λοΐζου
20:33
Με φυσική παρουσία η συνάντηση στη Γενεύη, επιβεβαιώνουν τα Ηνωμένα Έθνη
20:32
Η ΕΕ καταδικάζει έντονα τη χρήση χημικών όπλων από τη Συριακή Αραβική Πολεμική Αεροπορία στο Σαρακίκ το 2018
20:16
Σημεία δειγματοληψίας με rapid test την Τρίτη
19:58
Ένας θάνατος και 528 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν σήμερα
19:42
Πράσινο φως από Επιτροπή Οικονομικών για θέσεις σε δημόσιο, ημιδήμοσιο, στρατό και αστυνομία
19:38
Kαδής: Ιστορική εξέλιξη η καταχώριση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ-Τεράστια οφέλη για παραγωγούς και οικονομία
19:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand