Τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέπουν τη μερική πρόσβαση σε ορισμένα επαγγέλματα του ιατρικού κλάδου

"Τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέπουν τη μερική πρόσβαση σε κάποιο από τα επαγγέλματα που εμπίπτουν στον μηχανισμό αυτόματης αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων, μεταξύ των οποίων καταλέγονται και ορισμένα επαγγέλματα του ιατρικού κλάδου", έκρινε σήμερα το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζοντας υπόθεση που του παρέπεμψε το γαλλικό Conseil d’État (Συμβούλιο της Επικρατείας).

Το ΔΕΕ κρίνει ότι "πρέπει να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ των «επαγγελματιών» που τυγχάνουν της αυτόματης αναγνώρισης και των «επαγγελμάτων» ως προς τα οποία είναι δυνατόν να θεσπιστεί μερική πρόσβαση".

Συγκεκριμένα, με τη σημερινή απόφασή του, το ΕΕ υπενθυμίζει, καταρχάς, ότι "η οδηγία προβλέπει, όσον αφορά τους τίτλους εκπαίδευσης του ιατρού, του νοσοκόμου υπεύθυνου για γενική περίθαλψη, του οδοντιάτρου, του κτηνιάτρου, της μαίας ή του μαιευτή και του φαρμακοποιού, σύστημα αυτόματης αναγνώρισης των τίτλων εκπαίδευσης βάσει του συντονισμού των ελάχιστων όρων εκπαίδευσης".

Διευκρινίζει δε ότι "αποκλείονται από τη μερική πρόσβαση που προβλέπεται από την οδηγία οι επαγγελματίες που τυγχάνουν της αυτόματης αναγνώρισης των επαγγελματικών τους προσόντων και όχι τα επαγγέλματα τα οποία αφορά μια τέτοια αυτόματη αναγνώριση".

Επομένως, κατά το ΔΕΕ "ο νομοθέτης της Ένωσης θέλησε να διαχωρίσει τη χρήση του όρου «επαγγέλματα» από εκείνη του όρου «επαγγελματίες»."

Το ΔΕΕ υπενθυμίζει, εν συνεχεία, ότι, "σε περίπτωση που υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι γενικού συμφέροντος, ένα κράτος μέλος θα πρέπει να μπορεί να αρνηθεί τη χορήγηση μερικής πρόσβασης, ιδίως όσον αφορά τα επαγγέλματα του ιατρικού κλάδου που έχουν συνέπειες για τη δημόσια υγεία ή στην ασφάλεια των ασθενών".

"Τα επαγγέλματα του ιατρικού κλάδου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επαγγέλματα τα οποία αφορά η αυτόματη αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, όπως αυτά του ιατρού, του νοσοκόμου υπεύθυνου για γενική περίθαλψη, του οδοντιάτρου, του κτηνιάτρου, της μαίας ή του μαιευτή και του φαρμακοποιού, τα οποία τυγχάνουν της αυτόματης αναγνώρισης", υπενθυμίζει.

Επομένως, "η δυνατότητα άρνησης της χορήγησης μερικής πρόσβασης στα εν λόγω επαγγέλματα προϋποθέτει ότι, καταρχήν, δεν αποκλείεται η μερική πρόσβαση σε αυτά".

Κατά το ΔΕΕ, "μια τέτοια μερική πρόσβαση ανταποκρίνεται, αφενός, στον γενικό σκοπό της εξάλειψης των εμποδίων στην ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων και των υπηρεσιών μεταξύ των κρατών μελών και, αφετέρου, στον ειδικότερο σκοπό της χορήγησης μερικής πρόσβασης στον επαγγελματία που τη ζητεί όταν, στο κράτος μέλος υποδοχής, οι οικείες δραστηριότητες εμπίπτουν σε επάγγελμα το οποίο έχει ευρύτερο πεδίο δραστηριότητας απ’ ό,τι στο κράτος μέλος καταγωγής και όταν οι διαφορές μεταξύ των τομέων δραστηριότητας είναι τόσο μεγάλες ώστε ο επαγγελματίας να πρέπει να παρακολουθήσει πλήρες πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης προκειμένου να αντισταθμίσει τις ελλείψεις του".

Το ΔΕΕ συμπεραίνει τέλος, ότι "η οδηγία συνεπάγεται ότι οι επαγγελματίες που τυγχάνουν της αυτόματης αναγνώρισης των επαγγελματικών τους προσόντων έχουν πρόσβαση στο σύνολο των δραστηριοτήτων που καλύπτονται από το αντίστοιχο επάγγελμα εντός του κράτους μέλους υποδοχής και ότι, ως εκ τούτου, δεν τους αφορά η μερική πρόσβαση. Αντιθέτως, η διάταξη αυτή δεν συνεπάγεται ότι η μερική πρόσβαση δεν αφορά τα επαγγέλματα".

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Φεβρουαρίου 2021 - 11:21

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

21 Απριλίου
Ο ΥΠΠΑΝ ενημέρωσε τους γονείς Μέσης για ειδικές διευθετήσεις για Παγκύπριες
20:38
Συνολικά 843 νέα κρούσματα COVID-19 και 291 ασθενείς νοσηλεύονται την Τετάρτη
19:57
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν σε 131 χώρες, λόγω της πανδημίας
19:45
Μειώσεις σε θανάτους και κρούσματα στο Ην. Βασίλειο
19:21
Επιχείρηση έρευνας – διάσωσης του ΚΣΕΔ για εντοπισμό αγνοούμενου ναυτικού
18:55
Ελλάδα: 3.015 κρούσματα, 831 διασωληνωμένοι, 86 θάνατοι
18:29
Πάνω από 280 οι νοσηλευόμενοι με COVID-19, σε εφαρμογή ανάπτυξη 465 νέων κλινών, λέει ο ΟΚΥπΥ
18:04
Υπ. Υγείας: Ο κίνδυνος να αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα και οι νοσηλείες είναι υπαρκτός
17:33
Της κοινής ευρωπαϊκής προμήθειας εμβολίων υπεραμύνθηκε η Α.Μέρκελ σε εκδήλωση του ΕΛΚ
17:07
Άρχισε εντυπωσιακά στη Βαρκελώνη ο Στέφανος Τσιτσιπάς (βίντεο)
16:50
Έληξε ο συναγερμός στο London Bridge
16:21
ΥΠΕΞ Ελλάδας-Σλοβακίας: Δυνατή μια λύση για το Κυπριακό μόνο με βάση τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο
16:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand