Η ΕΕ παραμένει σταθερή στη δέσμευση για την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα Ουκρανίας

"Επτά χρόνια μετά τη βίαιη, παράνομη προσάρτηση της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και της πόλης της Σεβαστούπολης από τη Ρωσική Ομοσπονδία, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της για την κυριαρχία της Ουκρανίας και την εδαφική ακεραιότητα εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της", δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημειώνει ότι "η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει ότι δεν αναγνωρίζει και εξακολουθεί να καταδικάζει αυτήν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου".

"Παραμένει άμεση πρόκληση για τη διεθνή ασφάλεια, με σοβαρές συνέπειες για τη διεθνή έννομη τάξη που προστατεύει την εδαφική ακεραιότητα, ενότητα και κυριαρχία όλων των κρατών", τονίζει ο Μπορέλ.

Αναφέρει ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση "παραμένει προσηλωμένη στην πλήρη εφαρμογή της πολιτικής μη αναγνώρισης, μεταξύ άλλων μέσω περιοριστικών μέτρων και συνεργασίας σε διεθνή φόρα".

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί ξανά τα κράτη μέλη του ΟΗΕ "να εξετάσουν παρόμοια μέτρα μη αναγνώρισης σύμφωνα με το ψήφισμα 68/262 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών της 27ης Μαρτίου 2014".

Η Ευρωπαϊκή Ένωση "δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει τη διεξαγωγή εκλογών από τη Ρωσική Ομοσπονδία στη χερσόνησο της Κριμαίας".

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος τονίζει ακόμα ότι "η αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της χερσονήσου από τη Ρωσική Ομοσπονδία, συμπεριλαμβανομένων πολλών στρατιωτικών ασκήσεων και της κατασκευής πολεμικών πλοίων, συνεχίζει να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου".

"Κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, η Ρωσία επέβαλε στους πολίτες της Κριμαίας ιθαγένεια και στρατολόγηση στις ένοπλες δυνάμεις της".

"Σύμφωνα με το ψήφισμα 75/29 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών της 7ης Δεκεμβρίου 2020, η Ευρωπαϊκή Ένωση υπενθυμίζει τις αρνητικές επιπτώσεις της παράνομης προσάρτησης στην περιφερειακή σταθερότητα, όπως αποδεικνύεται από την αδικαιολόγητη χρήση στρατιωτικής βίας από τη Ρωσία κατά της Ουκρανίας στις 25 Νοεμβρίου 2018", σημειώνει ο Μπορέλ. 

"Επιπλέον, η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να σταματήσει να αλλάζει τη δημογραφική δομή της χερσονήσου με την επανεγκατάσταση του δικού της άμαχου πληθυσμού στη χερσόνησο", προειδοποιεί.

Επιπλέον σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει "την κατασκευή της γέφυρας Kerch και το άνοιγμα σιδηροδρομικού τμήματος χωρίς τη συγκατάθεση της Ουκρανίας".

"Πρόκειται για περαιτέρω προσπάθειες ενσωμάτωσης της βίας της παράνομης χερσονήσου στη Ρωσία και περαιτέρω παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας".

Η ΕΕ αναμένει από τη Ρωσία "να διασφαλίσει την απρόσκοπτη και ελεύθερη διέλευση όλων των πλοίων μέσω των στενών του Κερτς προς και από τη Θάλασσα του Αζόφ, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο".

"Οι παράνομοι περιορισμοί σε αυτό το πέρασμα συνεχίζονται και έχουν αρνητικές οικονομικές συνέπειες για τα λιμάνια της Ουκρανίας στην Αζοφική Θάλασσα, καθώς και για την περιοχή στο σύνολό της".

"Μετά την παράνομη προσάρτηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χερσόνησο της Κριμαίας έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Έχοντας υπόψη την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της 14ης Ιανουαρίου 2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητεί την πλήρη συμμόρφωση της Ρωσίας με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα σχετικά ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των 75/192 της 16ης Δεκεμβρίου 2020", τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Σημειώνει ότι "οι κάτοικοι της χερσονήσου αντιμετωπίζουν συστηματικούς περιορισμούς των θεμελιωδών ελευθεριών τους, όπως οι ελευθερίες της έκφρασης, της θρησκείας ή των πεποιθήσεων και του συνεταιρίζεσθαι, καθώς και το δικαίωμα ειρηνικής συνάθροισης. Δημοσιογράφοι, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικηγόροι υπεράσπισης αντιμετωπίζουν παρεμβολές και εκφοβισμό στο έργο τους. Οι Τάταροι της Κριμαίας συνεχίζουν να διώκονται απαράδεκτα, να πιέζονται και να παραβιάζονται σοβαρά τα δικαιώματά τους. Οι Τάταροι της Κριμαίας, οι Ουκρανοί και όλες οι εθνοτικές και θρησκευτικές κοινότητες στη χερσόνησο πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν και να αναπτύξουν τις παραδόσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, ταυτότητας και πολιτιστικής κληρονομιάς τους, οι οποίες επί του παρόντος απειλούνται από την παράνομη προσάρτηση. Πρέπει να σταματήσουν οι καταστροφικές ενέργειες ενάντια στην πολιτιστική κληρονομιά της χερσονήσου, όπως αρχαιολογικοί θησαυροί, έργα τέχνης, μουσεία ή ιστορικοί χώροι, που συνεχίζουν αμείωτα", προειδοποιεί ο Μπορέλ.

Όπως αναφέρει "σύμφωνα με το ψήφισμα 75/192 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών της 16ης Δεκεμβρίου 2020, είναι σημαντικό οι περιφερειακοί και διεθνείς μηχανισμοί παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στην Κριμαία και τη Σεβαστούπολη. Όλες οι εκκρεμείς περιπτώσεις παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, βασανιστήρια και δολοφονίες, βία, πολιτικές διώξεις, διακρίσεις και παρενόχληση πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά. Όλοι όσοι κρατούνται στη χερσόνησο της Κριμαίας και καταδικάστηκαν κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Emir-Usein Kuku και των πέντε συγκατηγορούμενων του, του Prykhodko, των πρόσφατα καταδικασθέντων Enver Omerov, Riza Omerov και Ayder Dzhapparov, πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως. Η απαγόρευση των δραστηριοτήτων των Mejlis, ενός αυτοδιοικούμενου σώματος των Τάταρων της Κριμαίας, πρέπει να αντιστραφεί. Η Ρωσία πρέπει επίσης να λάβει μέτρα για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής κατάστασης, η οποία έχει επιδεινωθεί σημαντικά μετά την παράνομη προσάρτηση", καταγράφει.

Τέλος η ΕΕ χαιρετίζει τις διπλωματικές προσπάθειες που αποσκοπούν στην αποκατάσταση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και θα εξετάσει συγκεκριμένες ουκρανικές ιδέες ως προς αυτό, σύμφωνα με την καθιερωμένη πολιτική μη αναγνώρισης".

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Φεβρουαρίου 2021 - 15:00

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων (Βίντεο)
11:58
Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισράηλ για τις επιθέσεις σε Ιράν, Συρία και Ιράκ
11:51
Εντός του έτους τα απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης
11:49
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
11:43
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
11:26
Ισραηλινά πλήγματα κατά στρατιωτικής θέσης στη νότια Συρία
10:53
Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ
10:42
Πίεση προς την Τουρκία - Ειδική προβολή ντοκιμαντέρ "Προσκλητήριο Αγνοουμένων"
10:11
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
09:10
G7: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συσπειρώσουν τους Ευρωπαίους απέναντι στην Κίνα
09:06
Το Ισραήλ συμφώνησε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη Ράφα
09:00
Παπαδόπουλος: Δεν υπάρχουν στοιχεία για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ από τις βάσεις
08:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.