Η ΕΕ επαναλαμβάνει την έντονη δέσμευσή της στο σχέδιο δράσης για τα πυρηνικά του Ιράν

Η ΕΕ επαναλαμβάνει την έντονη δέσμευσή της και τη συνεχή υποστήριξή της στο Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA) για τα πυρηνικά του Ιράν είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να συνεργάζεται με τη διεθνή κοινότητα για να διατηρήσει το JCPOA σε ισχύ και να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή του, σύμφωνα με γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

Όπως σημειώνει ο κ. Μπορέλ εκ μέρους των 27, «ανησυχούμε βαθιά για την απόφαση του Ιράν να αναστείλει την προσωρινή εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου καθώς και πρόσθετες διατάξεις διαφάνειας στο πλαίσιο του JCPOA από τις 23 Φεβρουαρίου 2021».

«Εκτός αν αντιστραφεί, η απόφαση αυτή θα περιορίσει ουσιαστικά την ικανότητα του ΔΟΑΕ να επαληθεύσει ότι το πυρηνικό υλικό και οι δραστηριότητες του Ιράν παραμένουν για αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς».

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) θα στερηθεί ένα ουσιαστικό μέρος της γνώσης του για τις δραστηριότητες του Ιράν στο σύνολο του κύκλου πυρηνικών καυσίμων του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Ε & Α με προηγμένους φυγοκεντρητές, προειδοποιεί ο Μπορέλ.

Η πρόσβαση του ΔΟΑΕ σε πληροφορίες για βασικές εγκαταστάσεις θα είναι επίσης περιορισμένη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ σημειώνει την προσωρινή διμερή τεχνική κατανόηση που έχει επιτευχθεί μεταξύ του ΔΟΑΕ  και του Ιράν, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΔΟΑΕ Γκροσί, για να επιτρέψει τη συνέχιση των απαραίτητων δραστηριοτήτων παρακολούθησης και επαλήθευσης για έως και τρεις μήνες.

Η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως την αντικειμενική, ανεξάρτητη και αμερόληπτη εργασία του ΔΟΑΕ για την παρακολούθηση και την επαλήθευση των πυρηνικών δεσμεύσεων του Ιράν.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η πλήρης και έγκαιρη συνεργασία του Ιράν με τον ΔΟΑΕ παραμένει ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της αποκλειστικά ειρηνικής φύσης του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν», αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

«Υπενθυμίζουμε τη δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου, εξ ονόματος της ΕΕ, της 11ης Ιανουαρίου σχετικά με τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν, στην οποία λυπούμαστε βαθιά για τα ανησυχητικά μέτρα που έλαβε το Ιράν τα τελευταία δύο χρόνια. Συνεχίζουμε να καλούμε το Ιράν να σταματήσει και να αντιστρέψει όλες τις ενέργειες που δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο του JCPOA», σημειώνει.

«Αναγνωρίζουμε τα ζητήματα που συνδέονται με τη μονομερή αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία και την εκ νέου επιβολή κυρώσεων από αυτήν. Παρά τις σοβαρές προκλήσεις για το JCPOA, η ΕΕ συνέχισε να τηρεί τις δεσμεύσεις της και να εργάζεται σκληρά για τη διατήρηση του JCPOA», συνεχίζει.

«Χαιρετίζουμε την προοπτική επιστροφής των ΗΠΑ στο JCPOA και την επιστροφή του Ιράν σε πλήρη εφαρμογή του JCPOA. Υποστηρίζουμε ένθερμα τις συνεχιζόμενες έντονες διπλωματικές προσπάθειες και τις επαφές του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ ως συντονιστή JCPOA με όλους τους σχετικούς εταίρους», καταλήγει.

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Φεβρουαρίου 2021 - 20:37

Τελευταιες Ειδησεις

12 Απριλίου
Ένας νεκρός και μία τραυματίας από σφαίρες μπροστά σε νοσοκομείο του Παρισιού
21:42
Ερντογάν: Τουρκία και Λιβύη παραμένουν δεσμευμένες στο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο
21:24
Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται στο συμβάν στον ιρανικό πυρηνικό σταθμό της Νατάνζ
21:17
ΠΟΥ: Η πανδημία «απέχει πολύ ακόμη από το τέλος της»
21:01
" 'Ασα η οικογένεια της Ομόνοιας στέκεται στο πλευρό σου. Είμαστε σίγουροι πως θα επανέλθεις πιο δυνατός”
20:48
Σοκ με Ασάντε - επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι, 6 -8 μήνες εκτός. Η διάγνωση για Λοΐζου
20:33
Με φυσική παρουσία η συνάντηση στη Γενεύη, επιβεβαιώνουν τα Ηνωμένα Έθνη
20:32
Η ΕΕ καταδικάζει έντονα τη χρήση χημικών όπλων από τη Συριακή Αραβική Πολεμική Αεροπορία στο Σαρακίκ το 2018
20:16
Σημεία δειγματοληψίας με rapid test την Τρίτη
19:58
Ένας θάνατος και 528 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν σήμερα
19:42
Πράσινο φως από Επιτροπή Οικονομικών για θέσεις σε δημόσιο, ημιδήμοσιο, στρατό και αστυνομία
19:38
Kαδής: Ιστορική εξέλιξη η καταχώριση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ-Τεράστια οφέλη για παραγωγούς και οικονομία
19:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand