Ζημιές €171 εκατ. για την Τράπεζα Κύπρου εν μέσω της κρίσης του Covid

Με ζημιές μετά τη φορολογία €171 εκατομμυρίων, ολοκλήρωσε το 2020 η Τράπεζα Κύπρου, μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από τις προκλήσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, και με την τράπεζα εν καιρώ κρίσης ο στόχος δεν ήταν η κερδοφορία, αλλά η περαιτέρω μείωση των κινδύνων στον ισολογισμό της.

Παρά την πανδημία, η Τράπεζα Κύπρου προέβη σε δύο πωλήσεις χαρτοφυλακίων ΜΕΔ (Helix 2 Α και Β) ύψους €1,4 δισεκατομμυρίων, που σε συνδυασμό με την οργανική μείωση των κόκκινων δανείων οδήγησε το ποσοστό των ΜΕΔ σε 16%, με τα καθαρά ΜΕΔ (μετά τις προβλέψεις) να υποχωρούν στο 7%, ενώ ταυτόχρονα ο κεφαλαιακοί δείκτες διαμορφώθηκαν στο 15,2% CET1 και 18,7% συνολική κεφαλαιακή επάρκεια, προσαρμοσμένοι για την πώληση ΜΕΔ.

Παράλληλα, ο συνολικός δανεισμός της τράπεζας για το έτος ανήλθε στα €1,4 δισ. (με σημαντική επιτάχυνση το τελευταίο τρίμηνο) σε σύγκριση με €2 δισ. το 2019.

“Παρά τις δύσκολες συνθήκες αγοράς, έχουμε παραμείνει επικεντρωμένοι στην περαιτέρω μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό και στη βελτίωση της ποιότητας του δανειακού μας χαρτοφυλακίου, όπου έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο. Τον Αύγουστο του 2020, συμφωνήσαμε την πώληση χαρτοφυλακίου ΜΕΔ ύψους €0.9 δισ. και τον Ιανουάριο του 2021 συμφωνήσαμε την πώληση επιπρόσθετου χαρτοφυλακίου ΜΕΔ ύψους €0.5 δισ. Το γεγονός αυτό αποτελεί ακόμα ένα ορόσημο στην επίτευξη ενός από τους στρατηγικούς στόχους του Συγκροτήματος για βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου μέσω της μείωσης των ΜΕΔ”, ανέφερε σε δήλωσή του ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Νικολάου.

Πλέον, σύμφωνα με τον κ. Νικολάου επικεντρώνεται στους σημαντικούς της μεσοπρόθεσμους στόχους, που αφορούν τη μείωση το Δείκτη των ΜΕΔ στο 5% και στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 7%, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους της, όπως ανέφερε.

Ενδεικτικά ο κ. Νικολάου σε συνομιλία με δημοσιογράφος μέσω Skype χαρακτήρισε το 2020 ως μια πρωτοφανή χρονιά «Όταν ξεκινούσαμε ποτέ δεν υπολογίζαμε ότι θα περάσουμε αυτά που περάσουμε το 2020. Προτεραιότητα δεν ήταν να πραγματοποιήσουμε κέρδη, αλλά να μειώσουμε τον κίνδυνο του ισολογισμού μας», ανέφερε.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι το 2021 η Τράπεζα θα καταφέρει να μειώσει τα κόκκινα δάνεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2013

Τελευταία Ενημέρωση: 24 Φεβρουαρίου 2021 - 10:24

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Βομβαρδισμός Ισραήλ σε Συρία - 36 νεκροί
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.