Τα θέματα της ατζέντας της Συνόδου παραθέτει ο Σ. Μισέλ σε επιστολή πρόσκλησης στους '27'

Τα θέματα της ατζέντας της Συνόδου της 25ης και 26ής Φεβρουαρίου περιγράφει εν συντομία, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε επίσημη επιστολή πρόσκληση προς τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Συγκεκριμένα, στην πρόσκλησή τους προς τους "27" ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει ότι, "θα συναντηθούμε την Πέμπτη και την Παρασκευή για να συνεχίσουμε το συντονιστικό μας έργο για την πανδημία COVID-19 και να προωθήσουμε άλλα σημαντικά σκέλη της κοινής μας ατζέντας".

"Ο αγώνας μας ενάντια στην πανδημία COVID-19 συνεχίζεται. Παραμένει δύσκολος λόγω της εμφάνισης νέων παραλλαγών και της ανάγκης επίτευξης της σωστής ισορροπίας μεταξύ των περιορισμών και της ομαλής ροής αγαθών και υπηρεσιών στην ενιαία αγορά", σημειώνει.

Ο Πρόεδρος επισημαίνει ότι "προτεραιότητά μας εξακολουθεί να είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτό σημαίνει επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης των εμβολίων, καθώς και της παραγωγής και της παράδοσής τους. Θα απαιτήσει, για παράδειγμα, να αναζητηθούν λύσεις για να συνδέσουν τους κατασκευαστές με τις αλυσίδες εφοδιασμού προκειμένου να κλιμακώσουν την παραγωγή στην ΕΕ. Περιλαμβάνει επίσης τη διασφάλιση ότι οι χορηγήσεις εμβολίων είναι προβλέψιμες και ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις τους", αναφέρει.

"Οι νέες παραλλαγές έχουν γίνει τα κυρίαρχα στελέχη σε πολλά κράτη μέλη. Αυτό συνεπάγεται την ενίσχυση της ικανότητάς μας για προσδιορισμό αλληλουχίας και την προετοιμασία της βάσης για ενημερώσεις εμβολίων", σημειώνει ο Πρόεδρος Μισέλ.

"Ενδέχεται να χρειαστούν περιοριστικά μέτρα για τα μη απαραίτητα ταξίδια για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Ωστόσο, η ροή αγαθών και υπηρεσιών στην ενιαία αγορά, καθώς και ο ρόλος που διαδραματίζουν οι πράσινες λωρίδες, παραμένουν ουσιαστικές", διευκρινίζει.

"Πέρα από αυτά, η επίδειξη αλληλεγγύης με τους συνεργάτες μας, συμπεριλαμβανομένης της COVAX, είναι το κλειδί", τονίζει.

"Κοιτώντας πέρα ​​από τις άμεσες προτεραιότητές μας, πιστεύω ότι αξίζει να αρχίσουμε να καταγράφουμε τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την εμπειρία μας μέχρι στιγμής. Θα συζητήσουμε λοιπόν πώς να οικοδομήσουμε την ανθεκτικότητά μας σε μελλοντικές απειλές για την υγεία, όποια μορφή κι αν έχουν", σημειώνει ο Σ.Μισέλ.

"Τέλος, πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε το έργο μας για τον καθορισμό μιας κοινής προσέγγισης για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού", αναφέρει.

"Προτείνω να αφιερώσουμε την συνεδρία εργασίας μας την Πέμπτη σε όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα".

"Την επόμενη μέρα, θα ξεκινήσουμε με την Ασφάλεια και την Άμυνα. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ θα συμμετάσχει μαζί μας στην αρχή της τηλεδιάσκεψης για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ. Στη συνέχεια θα συζητήσουμε πώς να βελτιώσουμε τη συλλογική μας ικανότητα να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και τις απειλές ασφαλείας. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορρέλ θα μας ενημερώσει για τις τρέχουσες εργασίες για τη Στρατηγική Πυξίδα. Θα ήθελα επίσης να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στις κυβερνοεπιθέσεις και τις υβριδικές απειλές που θέτουν πολύ πραγματικές προκλήσεις για την ασφάλειά μας. Τέλος, θα συζητήσουμε τις σχέσεις μας με τη Νότια Γειτονιά", αναφέρει ο Πρόεδρος Μισέλ.

"Η τηλεδιάσκεψη θα ξεκινήσει την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου στις 3 μ.μ. (ώρα Βρυξελλών). Θα συναντηθούμε και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προτού γυρίσουμε στη συνεδρία εργασίας μας αφιερωμένη στο COVID-19 και την Υγεία. Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου θα συνεχίσουμε στις 9 π.μ. για τη συνάντηση εργασίας για την Ασφάλεια, την Άμυνα και τη Νότια Γειτονιά", καταλήγει.

Τελευταία Ενημέρωση: 24 Φεβρουαρίου 2021 - 06:46

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

22 Απριλίου
Η Ολομέλεια ψήφισε το νόμο για τις κρατικές εγγυήσεις
21:35
Handelsblatt: Να υιοθετηθεί σε όλη τη Μεσόγειο το μοντέλο των ελληνικών covid-free νησιών
21:17
«Κράτα απόσταση, πρόσεχε…είναι απλό» το μήνυμα εκστρατείας ΟΣΑΚ και Υπουργείου Υγείας για αναχαίτιση πανδημίας
21:04
Ο πρόεδρος Σταϊνμάιερ υπέγραψε το «φρένο έκτακτης ανάγκης» για την πανδημία
20:49
Γαλλία: Σταδιακή άρση των μέτρων από τις αρχές Μαΐου
20:28
Triggs: Πρόσβαση στο άσυλο & βελτίωση συνθηκών αιτητών στην Κύπρο
20:15
Η Σλοβακία απελαύνει τρεις Ρώσους διπλωμάτες σε ένδειξη αλληλεγγύης με την Τσεχία
20:07
Ένας θάνατος και 927 νέα περιστατικά κορονοϊού ανακοινώθηκαν την Πέμπτη
20:04
Η Βουλή ζήτησε δημοσιοποίηση του ενδιάμεσου πορίσματος της ερευνητικής για τις πολιτογραφήσεις
19:52
Η Μόσχα λέει ότι θα αντιδράσει τάχιστα στις τελευταίες απελάσεις Ρώσων διπλωματών που αποφάσισε η Πράγα
19:35
Διαβατήρια εμβολιασμού: «Προτεραιότητα» Λονδίνου - Απρόθυμοι για διακοπές εξωτερικού οι Βρετανοί
19:17
Λαγκάρντ: Στο β' εξάμηνο του 2022 οι οικονομίες θα επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα
19:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand