Για Κυπριακό, άτυπη πενταμερή και εμβόλια συζήτησε η Σπέχαρ με τ/κ κόμματα

Το Κυπριακό, η άτυπη πενταμερής συνάντηση και οι εμβολιασμοί κατά του COVID-19 ήταν στο επίκεντρο διαδικτυακών συζητήσεων που είχε η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, με τ/κ κόμματα.

Συγκεκριμένα, η κ. Σπέχαρ συζήτησε με τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Φικρί Ατάογλου, τον Γραμματέα Εξωτερικών Υποθέσεων του κόμματος, Μουσταφά Αραμπατσίογλου και τον υπεύθυνό του στην Λευκωσία, Σαλίχ Τσελικέρ, για την άτυπη συνάντηση, τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τα Βαρώσια και τις πολιτικές για τον εμβολιασμού για τον κορωνοϊό που εφαρμόζουν η ΕΕ και τα ΗΕ έναντι των Τ/κ.

Η αντιπροσωπεία ενημέρωσε την κ. Σπέχαρ για τη στάση του Δημοκρατικού Κόμματος σε σχέση με την άτυπη πενταμερή. Ο κ. Ατάογλου είπε στην αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών πως το Δημοκρατικό Κόμμα είναι έτοιμο να συμβάλει εάν η άτυπη συνάντηση γίνει μεταξύ δυο πλευρών με ισότιμο καθεστώς και πως εάν αυτή καταλήξει σε αποτυχία τότε οι Τ/κ θα συνεχίσουν τον δρόμο τους ως ένα από τα δυο ισότιμα μέρη.

Είπε επίσης στην κ. Σπέχαρ πως είναι έτοιμοι να συμβάλουν στη διαπραγματευτική διαδικασία που θα ξεκινήσει εάν η άτυπη συνάντηση ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Για τα εμβόλια είπε πως αυτά που λήφθηκαν από την ΕΕ μέσω της "ε/κ διοίκησης" κατά την έκφρασή του, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι πολύ λίγα σε σύγκριση με τον πληθυσμό στα κατεχόμενα και τον αριθμό που έχει λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Εξάλλου, η κ. Σπέχαρ συζήτησε διαδικτυακά με τον ηγέτη και "βουλευτή" του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Οζγιγίτ, και τον "βουλευτή" του κόμματος, Ζεκί Τσελέρ, για το Κυπριακό, την άτυπη συνάντηση και το θέμα των εμβολίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, η κ. Σπέχαρ ενημερώθηκε ότι η στάση του κόμματος για το Κυπριακό και την άτυπη πενταμερή είναι ξεκάθαρη και πως για αυτό η πιο ρεαλιστική λύση στην Κύπρο είναι η ομοσπονδία.

Επίσης το κόμμα εξέφρασε τη θέση πως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν στη βάση του κειμένου που προέκυψε από τη συνάντηση του Νοέμβρη του 2019 στο Βερολίνο, του εγγράφου της 11ης Φεβρουαρίου και του πλαισίου Γκουτέρες. Σε ό,τι αφορά τα Βαρώσια η θέση που το κόμμα εξέφρασε στην κ. Σπέχαρ είναι πως πρέπει να γίνουν βήματα στη βάση του διεθνούς δικαίου που θα συμβάλουν σε μια συνολική λύση.

Το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης στη σημασία των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Σημείωσε πως οι Τ/κ έδειξαν ξεκάθαρα τη στάση τους για λύση μέσω του σχεδίου Ανάν και της διαδικασίας στο Κραν Μοντανά, και πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να έχει μια προσέγγιση η οποία να λαμβάνουν υπόψη "αυτές τις πραγματικότητες".

Επίσης το κόμμα ανέφερε πως πρέπει να αυξηθούν οι ποσότητες των εμβολίων που δίδονται στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Επίσης επισημάνθηκε στην κ. Σπέχαρ πως πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες ώστε η τ/κ κοινότητα να επωφεληθεί από τους οικονομικούς πόρους που η ΕΕ και η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα δίδουν σε χώρες που επηρεάζονται από την πανδημία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

06 Μαρτίου
Τοποθετήσεις κομμάτων για την παρούσα φάση του Κυπριακού
16:14
Άντρος Κυπριανού: Η ενότητα δεν χτίζεται με συνθήματα, αλλά με αλληλοσεβασμό
16:08
Για πρώτη φορά η Κύπρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα καλλιτεχνικού πατινάζ
15:43
Το Twitter δοκιμάζει μια λειτουργία "undo send", κατά τη διάρκεια της αποστολής ενός tweet
15:40
Μήνυμα αισιοδοξίας έστειλε η βασιλική οικογένεια του Καρναβαλιού από την Λεμεσό
15:26
Η ΕΕ ζητεί πρόσβαση στα εμβόλια της AstraZeneca που παράγονται στις ΗΠΑ
15:03
Ελληνικές διπλωματικές πηγές:Με ενδιαφέρον παρακολουθεί η Ελλάδα τις εξελίξεις ανάμεσα σε Τουρκία και Αίγυπτο
14:47
Στα ημιτελικά του Ρότερνταμ ο Τσιτσιπάς με ανατροπή επί του Κατσάνοφ
14:44
Το ρόβερ Perseverance της NASA διήνυσε τα πρώτα μέτρα στον Άρη
14:39
Στην Κύπρο την Κυριακή η Λουτ, συναντήσεις με ηγέτες τη Δευτέρα
14:26
ΠτΔ για εμβολιασμούς: Η ασπίδα προστασίας μεγαλώνει και μαζί της μεγαλώνει και η ελπίδα για επιστροφή στην καθημερινότητα
14:02
"Πρασινίζει" ο τίτλος στην πετόσφαιρα ανδρών
13:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand