Συμφωνία μόνο με ισότιμο καθεστώς των δύο πλευρών, λέει ο Τ/κ διαπραγματευτής

Ο τ/κ διαπραγματευτής Εργκιούν Ολγκιούν δήλωσε ότι η ειρήνη, η σταθερότητα και η συνεργασία στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να επιτευχθούν μόνο με την διασφάλιση "ισότιμου καθεστώτος μεταξύ των δύο πλευρών και με σεβασμό της κυριαρχικής τους ισότητας", όπως ανέφερε.

Σε μακροσκελή γραπτή δήλωση ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη «με αυτό το όραμα». Πρόσθεσε ότι από τις συνομιλίες με τον ΟΗΕ, φαίνεται ότι η συνάντηση μάλλον θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο μισό του Απριλίου, πιθανότατα στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τον Ολγκιούν, στα ψηφίσματα των ΗΕ «γίνεται αποδεκτό ότι η σχέση μεταξύ των μερών, δεν είναι σχέση μειονότητας ή πλειοψηφίας και βασίζεται στην πολιτική ισότητα».

Είπε ότι οι δύο «λαοί» στην Κύπρο, όπως ανέφερε, έχουν το δικαίωμα να καθορίζουν χωριστά το μέλλον τους. Ο διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς είπε ότι οι Τ/κ έχουν όλα τα δικαιώματα «που κατέχουν και ασκούν οι Ε/κ και έχουν και ίση πολιτική θέση».

Είπε ότι η ειρήνη, η σταθερότητα και η συνεργασία στο νησί θα έχουν μεγάλα πολιτικά, οικονομικά και στρατηγικά οφέλη τόσο για τους «δύο λαούς» όσο και για την περιοχή.

Ο Ολγκιούν είπε ότι λαμβάνοντας υπόψη τις αντικειμενικές πραγματικότητες του νησιού και της περιοχής, όπως ανέφερε, και τι απαιτείται για την ειρήνη και τη σταθερότητα, «δεν μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη συμφιλίωση και συνεργασία με τους Ελληνοκυπρίους με μια ομοσπονδιακή συμφωνία εταιρικής σχέσης».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

02 Μαρτίου
Η Mercedes W12, ο πρωταθλητής ανανεώνεται
12:51
Ελλάδα:Έκτακτη σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, για τον κορονοϊό
12:51
Προσφυγή ΜΚΟ στην γαλλική δικαιοσύνη για τις επιθέσεις με χημικά όπλα στην Συρία
12:41
Η Ferrari επιστρέφει «εργοστασιακή» στο Le Mans 24 Hours
12:40
Β.Σιλβέστρος: Μεγάλες οι αλυσίδες μετάδοσης κορονοϊού στη Λεμεσό
12:19
Ο Ott Tanak και η Hyundai έδειξαν τον δρόμο στο Arctic Rally
11:57
Yπουργός Υγείας:Ανοιχτό το ενδεχόμενο διαφοροποίησης του πλάνου αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων (Βίντεο)
11:47
Μεταρρύθμιση ΤΑ: Πρόταση για διεξαγωγή παγκύπριου δημοψηφίσματος την ίδια μέρα με τις βουλευτικές θα καταθέσει η Κυβέρνηση (Βίντεο)
11:13
Έρευνα:Ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός των πολύ ηλικιωμένων δεν σώζει μόνο περισσότερες ζωές αλλά και περισσότερα μελλοντικά χρόνια ζωής
10:51
Πρόσω ολοταχώς για τον τίτλο στο Βόλεϊ βαδίζει η Ομόνοια
10:35
Έντονη διπλωματική κινητικότητα ενόψει άτυπης διάσκεψης για Κυπριακό
10:34
Προβάδισμα για Ομόνοια και ΑΠΟΕΛ στο Κύπελλο Φούτσαλ
10:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand