Σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στα κατεχόμενα από σήμερα

Άρχισε σήμερα στα κατεχόμενα η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, ενώ η εκπαίδευση εξακολουθεί να παραμένει διαδικτυακή μέχρι τέλος του μήνα και η εστίαση μόνο για διανομή κατ’ οίκον και παραλαβή. Υπό τις περιστάσεις, ο σύνδεσμος γραφείων στοιχημάτων αποφάσισαν ότι θα παραμείνουν κλειστά, αφού δεν τους επιτρεπόταν να έχουν πελάτες εντός, αλλά μόνο στην πόρτα για κατάθεση δελτίων.

Οι αποφάσεις για το «άνοιγμα», όπως ονομάζεται από τον τ/κ Τύπο, λήφθηκαν την Παρασκευή στο «υπουργικό συμβούλιο».

Εξακολουθεί να παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νύχτες από τις 10.00 το βράδυ μέχρι τις 5.00 τα ξημερώματα. Ανοικτές παραμένουν οι υπεραγορές, οι φούρνοι, τα κρεοπωλεία, τα μανάβικα, τα πρατήρια καυσίμων, καθώς και επιχειρήσεις με βιομηχανικά και γεωργικά προϊόντα.

Το λιανικό εμπόριο θα λειτουργεί Δευτέρα με Παρασκευή από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 6.00 το απόγευμα, χωρίς να επιτρέπεται η δοκιμή ρούχων ή παπουτσιών.

Το Σαββατοκύριακο ανοικτά θα είναι μόνο υπεραγορές και τα φαρμακεία. Συνεχίζουν να παραμένουν κλειστές οι αίθουσες θεάτρου και κινηματογράφου, κέντρα εκθέσεων, αίθουσες συναυλιών, αίθουσες γάμου και γενεθλίων, καζίνο, χώροι εστίασης και κέντρα αναψυχής, γυμναστήρια, κομμωτήρια, κουρεία, ινστιτούτα αισθητικής, παιδότοποι, υπαίθριες αγορές κ.α

Οι υπηρεσίες, που θεωρούνται ουσιώδεις, όπως το προσωπικό υγείας και το «υπουργείο υγείας», το «υπουργείο οικονομικών», η «αστυνομία», η «πυροσβεστική», οι «επαρχιακές διοικήσεις», το «τελωνείο», οι «κεντρικές φυλακές», ο παράνομος «Μπαϊράκ», τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων», «αρχή ηλεκτρισμού», «οργανισμός παραγωγής γάλατος», οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ «κάτοχοι κίτρινης δημοσιογραφικής κάρτας», τα «πανεπιστήμια», θα εργάζονται κανονικά.

Με το απαραίτητο προσωπικό θα εργάζονται όλες οι υπηρεσίες στα αεροδρόμια και στα λιμάνια.

Έλεγχος θα γίνεται από τις «επαρχιακές διοικήσεις» στις μετακινήσεις πολιτών από τις περιοχές Κερύνειας και Λευκωσίας – που έχουν μεγαλύτερο ιικό φορτίο – στις περιοχές Λεύκας, Μόρφου, Τρικώμου και Αμμοχώστου, όπου η επιδημιολογική εικόνα είναι καλύτερη, ώστε να εμποδιστεί η εξάπλωση της λοίμωξης.

Για την άφιξη των φοιτητών μέσω Τουρκίας, η επιδημιολογική ομάδα του «υπουργείου υγείας» ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό PCR 72 ωρών και θα υπόκεινται σε 10 ή 14 ημέρες καραντίνα ανάλογα με τη χώρα προέλευσής τους.

Ανοίγει ξανά σήμερα και η περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού που παρέμενε κλειστή λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας. 

Χθες είχαν ανακοινωθεί 23 νέα κρούσματα, τα 13 εγχώρια, σε 4.666 διαγνωστικούς ελέγχους. Τα 4 έφθασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα 6  ήταν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Ένα άτομο έχασε την ζωή του την Κυριακή, ανεβάζοντας τα θύματα του κορωνοϊού στα 23.

Συνεχίζεται η θεραπεία για 392 ασθενείς, 98 νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 290 είναι υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία. Τέσσερις είναι οι ασθενείς στην εντατική.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

06 Μαρτίου
Υπ.Υγείας:Η Κύπρος άγγιξε τους 100.000 εμβολιασμούς, επιταχύνεται το πρόγραμμα εμβολιασμού
12:13
Δρ. Πανά: Ενθαρρυντικό το ότι δεν υπήρξε επιβάρυνση του συστήματος υγείας, παρά την αύξηση των κρουσμάτων
11:48
Εντατικές διαβουλεύσεις Υφυπουργείου Τουρισμού με οργανωτές ταξιδιών ενόψει ανοίγματος της Βρετανίας
11:38
Ελλάδα:Στη Ρόδο η ΠτΔ για την 73η Επετείου της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου
11:26
Επιβεβαίωσε την πιστοληπτική ικανότητα Κύπρου o S&P, στηρίζουμε την οικονομική δραστηριότητα λέει ο ΥΠΟΙΚ
11:04
Υπ.Ενέργειας: Η ηλεκτρική διασύνδεση ΚΔ-Ελλάδας-Ισραήλ προσφέρει τη δυνατότητα στην Κύπρο να εξάγει ενέργεια
10:53
Σε 64 σημεία rapid test, διευρυμένο ωράριο σε 17 σημεία
10:35
Ιράκ: Ιστορική συνάντηση του Φραγκίσκου με τον κορυφαίο ιερωμένο του σιιτικού Ισλάμ
10:25
Μέρκελ: «Μόνο με διάλογο και στη βάση του διεθνούς Δικαίου» μπορούν να επιλυθούν οι διαφορές στην Α.Μεσόγειο
10:08
05 Μαρτίου
Καρμιώτισσα - ΕΝΠ 4-2
20:43
Ανακοινώθηκαν 273 νέα περιστατικά COVID-19 την Παρασκευή, 111 οι νοσηλευόμενοι
19:48
Εμμένει στα δυο κράτη ο Τατάρ, επαναλαμβάνοντας την θέση του ότι η ομοσπονδία έχει κορεσθεί
19:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand