Δύο προειδοποιητικές επιστολές & δύο αιτιολογημένες γνώμες σε διαδικασίες επί παραβάσει από την Κομισιόν στην Κύπρο

Δύο προειδοποιητικές επιστολές και δύο επιστολές αιτιολογημένης γνώμης σε διαδικασίες επί παραβάσει απέστειλε σήμερα η Κομισιόν προς την Κύπρο.

Αναλυτικά, η Κομισιόν αποφάσισε σήμερα να στείλει επιστολή αιτιολογημένης γνώμης στην Κύπρο επειδή δεν εφάρμοσε και δεν εφαρμόζει σωστά το δίκαιο της ΕΕ σχετικά με τους αθέμιτους συμβατικούς όρους (οδηγία 93/13 / ΕΟΚ του Συμβουλίου) και τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές (οδηγία 2005/29 / ΕΚ).

Η Κομισιόν κίνησε αυτήν την υπόθεση παράβασης το 2013 βάσει μιας σειράς καταγγελιών από πολίτες της ΕΕ που είχαν αγοράσει ακίνητα στην Κύπρο και φέρεται να παραπλανήθηκαν από εργολάβους ακινήτων, τράπεζες και δικηγόρους.

Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι οι κυπριακές αρχές δεν εφάρμοζαν αποτελεσματικά καμία από τις δύο σχετικές οδηγίες της ΕΕ.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας επί παραβάσει, οι κυπριακές αρχές ανταποκρίθηκαν εποικοδομητικά σε πολλές από τις ανησυχίες που εξέφρασε η Κομισιόν σχετικά με τη μεταφορά και την εφαρμογή των δύο οδηγιών.

Ωστόσο, το ζήτημα δεν έχει επιλυθεί μέχρι στιγμής: δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή και αποτελεσματικά μέσα στην Κύπρο για να αποφευχθεί η συνεχής χρήση αθέμιτων όρων στις συμβάσεις καταναλωτών.

Οι αποφάσεις της Κυπριακής Υπηρεσίας Προστασίας των Καταναλωτών δεν είναι εκτελεστές και η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας παραλείπει να δώσει συνέχεια στις αποφάσεις της, καθώς δεν υποβάλλει αιτήσεις δικαστικών αποφάσεων στα αρμόδια αστικά δικαστήρια. Επιπλέον, οι δικηγόροι δεν υπόκεινται στους κανόνες για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Η Κύπρος έχει πλέον δύο μήνες για να απαντήσει, διαφορετικά, η Κομισιόν μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση αυτή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Επιπλέον η Κομισιόν καλεί την Κύπρο να μεταφέρει πλήρως στην εθνική νομοθεσία την οδηγία για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων (οδηγία 2011/92 / ΕΕ) σχετικά με την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων δημόσιων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον.

Η Κύπρος δεν έχει μεταφέρει σωστά ορισμένα τμήματα της Οδηγίας, πράγμα που σημαίνει ότι έργα στην Κύπρο για τα οποία πρέπει να διεξαχθούν εκτιμήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων μπορεί να εγκριθούν χωρίς να τηρούν πλήρως την Οδηγία.

Για παράδειγμα, η Κύπρος δεν έχει μεταφέρει την υποχρέωσή της να διασφαλίσει ότι οι πρακτικές πληροφορίες διατίθενται στο κοινό σχετικά με την πρόσβαση σε διοικητικές και δικαστικές διαδικασίες επανεξέτασης. Ούτε μετέφερε την υποχρέωση καθορισμού λεπτομερών ρυθμίσεων για διαβούλευση.

Καθώς η χώρα δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, η Κομισιόν αποστέλλει τώρα αιτιολογημένη γνώμη.

Η Κύπρος έχει δύο μήνες για να απαντήσει και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, διαφορετικά η Κομισιόν μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ό,τι αφορά την οδηγία για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό, η Κομισιόν στέλνει στην Κύπρο, την Ελλάδα και άλλα έξι κράτη μέλη προειδοποιητική επιστολή για το γεγονός ότι δεν παρέχουν υπηρεσίες σύνδεσης δεδομένων για όλους τους χειριστές αεροσκαφών που πετούν εντός του εναέριου χώρου υπό την ευθύνη τους.

Κάθε κράτος μέλος υποχρεούται από τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 29/2009 της Κομισιόν σε συνδυασμό με το άρθρο 4 παράγραφος 3 της ΣΕΕ, να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει ότι οι πάροχοι υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν και να χειρίζονται αυτές τις υπηρεσίες.

Οι υπηρεσίες ζεύξης δεδομένων είναι επικοινωνίες μεταξύ αεροσκαφών και εδάφους που μεταφέρονται μέσω συνδέσμων δεδομένων, συμπληρώνοντας τις φωνητικές επικοινωνίες που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά στον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας.

Η ανάπτυξη αυτής της διαλειτουργικής τεχνολογίας στην Ευρώπη είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των επικοινωνιών μεταξύ πιλότων και ελεγκτών, αυξάνοντας έτσι την ικανότητα ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας.

Η προθεσμία για τους παρόχους υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας για την παροχή και τη λειτουργία υπηρεσιών σύνδεσης δεδομένων έληξε στις 5 Φεβρουαρίου 2018.

Η έλλειψη εξοπλισμού σε ορισμένα κέντρα ελέγχου εμποδίζει αποτελεσματικά τους φορείς εκμετάλλευσης αεροσκαφών να χρησιμοποιούν υπηρεσίες σύνδεσης δεδομένων.

Τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη έχουν πλέον ένα μήνα για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Κομισιόν. Διαφορετικά, η Κομισιόν μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Επιπλέον η Κομισιόν αποφάσισε να στείλει προειδοποιητική επιστολή στην Κύπρο για την ελλιπή ή και εσφαλμένη μεταφορά της απόφασης-πλαισίο για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης (2002/584 / ΔΕΥ).

Η Κύπρος δεν έχει ενσωματώσει σωστά την οδηγία, ιδίως με την ευνοϊκή μεταχείριση των υπηκόων της σε σύγκριση με τους πολίτες της ΕΕ από άλλα κράτη μέλη ή παρέχοντας πρόσθετους λόγους άρνησης των ενταλμάτων που δεν προβλέπονται στην απόφαση-πλαίσιο.

Η Κύπρος έχει δύο μήνες για να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων που εντοπίστηκαν. Διαφορετικά, η Κομισιόν μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Τελευταία Ενημέρωση: 18 Φεβρουαρίου 2021 - 14:06

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.