Μόλις 151 δανειολήπτες του ΟΧΣ, από τους 3.208, δεν επανάρχισαν την καταβολή δόσεων

Μόλις 151 δανειολήπτες του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ), με δάνεια συνολικού ποσού €6 εκατομμυρίων, δεν επανήλθαν στην καταβολή των δόσεων τους, από τους συνολικά 3.208 δανειολήπτες με συνολικό ποσό δανείων, ύψους €167 εκατομμύρια, στους οποίους παραχωρήθηκε αναστολή δόσεων από τον ΟΧΣ, την περίοδο μεταξύ 30 Μαρτίου 2020 και 31 Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με το σχετικό διάταγμα που εκδόθηκε λόγω των περιοριστικών μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του ΟΧΣ Ανδρέας Γεωργίου είπε ότι από τους συνολικά 22.162 που ήταν επιλέξιμοι για την αναστολή δόσεων, ο οργανισμός παραχώρησε αναστολή δόσεων σε 3.208 δανειολήπτες (συνολικό ποσό δανείων €167 εκατομμύρια) μετά από αίτημα τους ότι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της πανδημίας COVID - 19.

Ανέφερε ότι με την επανέναρξη των δόσεων στο τέλος Ιανουαρίου του 2021, 3.049 δανειολήπτες (δάνεια ύψους €160 εκ.) επανήλθαν κανονικά στην καταβολή των δόσεων τους. Πρόσθεσε ότι δεν επανάρχισαν την καταβολή δόσεων 151 δανειολήπτες, με δάνεια συνολικού ποσού €6 εκ., από τους οποίους οι 39 διατηρούν δάνεια με κεφάλαια του ΟΧΣ, συνολικού ποσού €3,3 εκ.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους, ο κ. Γεωργίου είπε ότι 7 δανειολήπτες διατηρούν δάνεια με κρατικά κεφάλαια και 105 με κεφάλαια του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (ΚΦΙΚΒ) τα οποία διαχειρίζεται ο ΟΧΣ, συνολικού ποσού δανείων και για τις δύο κατηγορίες €2,8 εκ.

Επιπλέον, ανέφερε ότι από τους 39 δανειολήπτες που διατηρούν δάνεια με κεφάλαια του οργανισμού, υπάρχουν περίπου 15, οι οποίοι έχουν ζητήσει ρύθμιση (αναδιάρθρωση) του δανείου τους γιατί συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Σημείωσε ότι ο ΟΧΣ θα εξετάσει το αίτημα τους στις επόμενες μέρες για να τους δώσει κάποιες λύσεις μεταξύ των οποίων «η καταβολή μικρότερου ποσού δόσεων για μερικούς μήνες ακόμη μέσω της διαδικασίας ρύθμισης του δανείου τους».

Επίσης, ο ΓΔ του ΟΧΣ είπε στο ΚΥΠΕ ότι στους δανειολήπτες που διατηρούν δάνεια με κεφάλαια του ΚΦΙΚΒ θα γίνει παρότρυνση να αποταθούν στον Φορέα για να υποβολή αιτημάτων για ρύθμιση των δανείων τους, ενώ και οι υπόλοιποι θα κληθούν να προσέλθουν στον ΟΧΣ για ρύθμιση των δανείων τους.

Σημείωσε ότι από τους 3.208 δανειολήπτες στους οποίους έχει παραχωρηθεί αναστολή δόσεων, οι πλείστοι έχουν αξιοποιήσει πλήρως την επιτρεπόμενη 9μηνη αναστολή δόσεων και δεν δικαιούνται περαιτέρω αναστολές δόσεων, ενώ μόνο ένας μικρός αριθμός δανειοληπτών του ΟΧΣ δικαιούνται πλέον να αξιοποιήσει το εργαλείο αυτό.

Επιπλέον 1.550 δανειολήπτες με δάνεια €29 εκ. επιλέξιμοι με την επέκταση του Σχεδίου διαχείρισης ΜΕΔ του ΚΦΙΚΒ

----------------------

Αναφορικά με την επέκταση του Σχεδίου που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο εντός Δεκεμβρίου για την διαχείριση τερματισμένων/ληγμένων/μη εξυπηρετούμενων δανείων που παραχωρήθηκαν μετά από έγκριση του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, ο κ. Γεωργίου είπε ότι σήμερα, με τη αναθεώρηση και επέκταση του σχεδίου, που τέθηκε σε εφαρμογή στις 4 Ιανουαρίου του 2021 και λήγει στις 30 Ιουνίου του 2021, δημιουργείται πρόσθετος αριθμός επιλέξιμων δανειοληπτών που ανέρχονται σε περίπου 1.550 με χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους €29 εκ., τα οποία αφορούν κεφάλαια του Φορέα, και επιπλέον 65 δανειολήπτες με συνολικό ποσό δανείων €1,8 εκ. με κεφάλαια του ΟΧΣ και εγγύηση του Φορέα.

Το αρχικό Σχέδιο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρία του ημερομηνίας 6 Νοεμβρίου 2019 και δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών στις 3 Δεκεμβρίου 2019.

Σκοπός του Σχεδίου είναι να υποβοηθήσει τους πρωτοφειλέτες δανείων που διέθεταν, στις 31 Δεκεμβρίου 2019, δάνεια που λήφθηκαν με έγκριση του ΚΦΙΚΒ και παρουσίαζαν καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών, κατά την πιο πάνω ημερομηνία, στην διευθέτηση των υποχρεώσεων τους που απορρέουν από τις Συμβάσεις δανείων τους.

Ο ΓΔ του ΟΧΣ διευκρίνισε ότι όσοι δανειολήπτες δεν έκαναν αίτηση στην αρχική προκήρυξη του Σχεδίου και σήμερα με την διεύρυνση του Σχεδίου δεν είναι δικαιούχοι δεν δικαιούνται να κάνουν αίτηση.

Με βάση την επέκταση του σχεδίου, δεν είναι δικαιούχοι οι δανειολήπτες, οι οποίοι ενώ ήταν δικαιούχοι του πρώτου Σχεδίου δεν υπέβαλαν αίτηση και με βάση τις νέες πρόνοιες της επέκτασης του Σχεδίου δεν είναι δικαιούχοι (π.χ. παρουσίαζαν καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών κατά την 31ηνΔεκεμβρίου 2018 αλλά δεν παρουσίαζαν καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών κατά την 31ηνΔεκεμβρίου 2019)

Όσον αφορά το σχέδιο που έληξε τις 31 Αυγούστου του 2020, ο κ. Γεωργίου είπε στο ΚΥΠΕ ότι οι επιλέξιμοι δανειολήπτες με κεφάλαια του Φορέα ανέρχονταν στις 3.730, με συνολικό ποσό δανείων €86,5 εκ. από τους οποίους ενδιαφέρον εκδήλωσαν τότε 2.246 δανειολήπτες με συνολικό ποσό δανείων €48 εκ.

Ανέφερε επίσης ότι επιλέξιμοι τότε ήταν και 264 δανειολήπτες που διατηρούν δάνεια με εγγύηση του Φορέα αλλά με κεφάλαια του ΟΧΣ, συνολικού ποσού €12,7 εκ., από τους οποίους εκδήλωσαν ενδιαφέρον οι 218 δανειολήπτες, συνολικού ποσού δανείων €9,7 εκ.

Τελευταία Ενημέρωση: 15 Φεβρουαρίου 2021 - 08:21

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.