Αρχίζει σήμερα η 1η φάση της στρατηγικής άρσης των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού

Αρχίζει σήμερα στην Κύπρο η 1η φάση της στρατηγικής άρσης των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού Covid-19. Το lockdown που είχε επιβληθεί σε όλη την Κύπρο διήρκεσε τρεις εβδομάδες και είχε επιβληθεί στις 10 Ιανουαρίου.
 
Από σήμερα τίθενται σε εφαρμογή τα εξής: Επαναλειτουργία κουρείων, κομμωτηρίων, ινστιτούτων αισθητικής, αύξηση από 25% σε 50% του ποσοστού του προσωπικού που μπορεί να έχει φυσική παρουσία στις ιδιωτικές επιχειρήσεις υπηρεσιών, χωρίς ελάχιστο και μέγιστο αριθμό ατόμων, απαγόρευση συναθροίσεων σε οικίες, με εξαίρεση την επίσκεψη μέχρι δύο ατόμων.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Υγείας κλιμακώνει την στρατηγική των προληπτικών ελέγχων, ιδιαίτερα με τη χρήση των rapid tests αντιγόνου, ενόψει της πρώτης φάσης της χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού.
 
Σε αυτή τη φάση Στο μεταξύ, συνεχίζεται η απαγόρευση της πρόσβασης στα μονοπάτια της φύσης τόσο για σκοπούς άθλησης όσο και για άλλους λόγους, σε μια προσπάθεια να αποτραπούν μεγάλοι συγχρωτισμοί.

Η 2η φάση της αποκλιμάκωσης των μέτρων θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2021, και θα περιλαμβάνει την επαναλειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών δημοτικών σχολείων και της Γ’ Τάξης Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, την επαναλειτουργία επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων, την επαναλειτουργία μουσείων και άλλων αρχαιολογικών χώρων, την επαναλειτουργία πρακτορείων τυχερών παιγνίων, μόνο για σκοπούς συμπλήρωσης του δελτίου, χωρίς τη χρήση τραπεζοκαθισμάτων. Επίσης, η Θεία Λειτουργία στους χώρους θρησκευτικής λατρείας τελείται με την παρουσία πιστών με μέγιστο αριθμό προσώπων μέχρι 50 άτομα, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, και τέλος η αύξηση αριθμού ατόμων για επισκέψεις σε οικίες, σε τέσσερα άτομα.
 
Όπως είχε δηλώσει ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου τα βήματα αποκλιμάκωσης θα είναι πολύ αργά, συντονισμένα και ελεγχόμενα, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα επιτήρησης της επιδημιολογικής κατάστασης και περιορισμός της πιθανότητας επιδημιολογικής επιδείνωσης. Το Υπουργείο ανέφερε επίσης πως η Κύπρος είναι ένα από τα ελάχιστα κράτη της ΕΕ που προχωρά σε αποκλιμάκωση των μέτρων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 15:33

Τελευταιες Ειδησεις

01 Δεκεμβρίου
Λιβύη: Η επικίνδυνη τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές
14:47
ΗΠΑ-Μακελειό σε σχολείο: Ο 15χρονος χρησιμοποίησε όπλο που είχε αγοράσει ο πατέρας του
14:20
Ελλάδα: Σοκ έχει προκαλέσει ο θάνατος 38χρονης μητέρας από κορονοϊό
14:00
Ενώπιον της επ. Νομικών της Βουλής το νομοσχέδιο για προστασία το whistleblowers
13:49
O Νίκος Νουρής συναντήθηκε με Αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας -Κύπρου στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση
13:38
Σύσταση επιστημόνων προς τη βρετανική κυβέρνηση για περισσότερα τεστ Covid για τους ταξιδιώτες
13:35
Σε εξέλιξη ολοήμερη προειδοποιητική στάση εργασίας των διπλωματών του υπουργείου Εξωτερικών
13:29
Ερντογάν: Όλος ο κόσμος γνωρίζει πόσο ενοχλούμε από τα ψηλά επιτόκια
13:14
Βρετανός Υπ. Υγείας: Σε δύο εβδομάδες γνωστός ο αντίκτυπος της παραλλαγής Όμικρον
12:55
Σύσταση ΠΟΥ για αποφυγή αεροπορικών ταξιδιών σε όσους είναι ευπαθείς και ιδιαίτερα στους άνω των 60
12:39
Δέσπω Μιχαηλίδου: Βλαπτικές για τα παιδιά οι σκηνές από διαμαρτυρόμενους γονείς
12:09
Σημεία δειγματοληψίας για διενέργεια rapid test μέσω του προγράμματος του Υπ. Υγείας – 2/12/21
12:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand