Ρέγκλινγκ: Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για Κύπρο και άλλες χώρες σε μεταπρογραμματική εποπτεία

Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για καμία από τις πέντε χώρες που βρίσκονται σε μεταπρογραμματική εποπτεία, ανέφερε μετά τη συνάντηση του Eurogroup της Δευτέρας στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο κ. Ρέγκλινγκ αναφερόταν στην συζήτηση που ακολούθησε την παρουσίαση από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) των συμπερασμάτων των εκθέσεων μεταπρογραμματικής εποπτείας για την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία.

Όπως σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ, η οικονομική κατάσταση στις τέσσερις χώρες παρακολουθείται στενά, καθώς μαζί έχουν χρέος 72 δισεκατομμυρίων στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθεροποίησης (EFSM), με ιδιαίτερη έμφαση στη δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών αυτών.

Υπογράμμισε πως οι τέσσερις αυτές χώρες αυτή τη στιγμή έχουν σημαντικά ταμειακά αποθέματα, πρόσβαση στις αγορές, με κάποιες να έχουν αναβαθμιστεί από οίκους αξιολόγησης τους τελευταίους μήνες, και φυσικά πρόσβαση στον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο οποίος μπορεί να προσθέσει στη δυναμική ανάπτυξης.

Ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε ακόμα και στην περίπτωση της Ελλάδας και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις μεταρρυθμίσεις και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επεσήμανε πως παραμένουν προκλήσεις σε σχέση με την πανδημία και τις τιμές της ενέργειας αλλά ότι η χώρα δείχνει πως μπορεί να τις διαχειριστεί. Επίσης, πρόσθεσε, υπάρχει δέσμευση συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να προσθέτει επιπρόσθετες ευκαιρίες.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, το Eurogroup έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση της έκτης δόσης 767 εκατομμυρίων ευρώ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Δεκεμβρίου 2021 - 20:51

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

30 Σεπτεμβρίου
Η Κυπριακή Δημοκρατία καταδικάζει την παράνομη προσάρτηση εδαφών της ουκρανικής επικράτειας από τη Ρωσία
19:24
Αντίδραση ΗΠΑ: Επιβολή νέων κυρώσεων σε εκατοντάδες πρόσωπα και οργανισμούς σε σχέση με τη Ρωσία
18:12
Τίτλοι Ειδήσεων - Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου
18:00
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ουδέποτε θα αναγνωρίσει τις παράνομες προσαρτήσεις από τη Ρωσία
17:55
Πρώτη και άμεση αντίδραση από την Ουκρανία η επίσημη υποβολή αιτήματος για ένταξή της χώρας στο ΝΑΤΟ
17:43
Την προσάρτηση των κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών καταδικάζει η Ελλάδα
17:40
Πηλείδου: Η Κύπρος έχει διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν αυξημένες τιμές λόγω των μέτρων πού έχουν παρθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο
17:10
Υπ. Υγείας: Επέκταση ηλικιακού ορίου ανίχνευσης καρκίνου του μαστού
16:56
Ο Πούτιν υπέγραψε τα έγγραφα για την προσάρτηση στη Ρωσία των ουκρανικών περιοχών
16:31
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο καιρού 30/09/22
16:17
Nord Stream: Η κυβέρνηση Ντράγκι λαμβάνει μέτρα προστασίας των αγωγών
15:43
Η Σουηδία επέτρεψε εκ νέου εξαγωγές όπλων και πολεμικού υλικού προς την Τουρκία
15:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand