Ρέγκλινγκ: Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για Κύπρο και άλλες χώρες σε μεταπρογραμματική εποπτεία

Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για καμία από τις πέντε χώρες που βρίσκονται σε μεταπρογραμματική εποπτεία, ανέφερε μετά τη συνάντηση του Eurogroup της Δευτέρας στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο κ. Ρέγκλινγκ αναφερόταν στην συζήτηση που ακολούθησε την παρουσίαση από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) των συμπερασμάτων των εκθέσεων μεταπρογραμματικής εποπτείας για την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία.

Όπως σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ, η οικονομική κατάσταση στις τέσσερις χώρες παρακολουθείται στενά, καθώς μαζί έχουν χρέος 72 δισεκατομμυρίων στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθεροποίησης (EFSM), με ιδιαίτερη έμφαση στη δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών αυτών.

Υπογράμμισε πως οι τέσσερις αυτές χώρες αυτή τη στιγμή έχουν σημαντικά ταμειακά αποθέματα, πρόσβαση στις αγορές, με κάποιες να έχουν αναβαθμιστεί από οίκους αξιολόγησης τους τελευταίους μήνες, και φυσικά πρόσβαση στον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο οποίος μπορεί να προσθέσει στη δυναμική ανάπτυξης.

Ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε ακόμα και στην περίπτωση της Ελλάδας και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις μεταρρυθμίσεις και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επεσήμανε πως παραμένουν προκλήσεις σε σχέση με την πανδημία και τις τιμές της ενέργειας αλλά ότι η χώρα δείχνει πως μπορεί να τις διαχειριστεί. Επίσης, πρόσθεσε, υπάρχει δέσμευση συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να προσθέτει επιπρόσθετες ευκαιρίες.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, το Eurogroup έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση της έκτης δόσης 767 εκατομμυρίων ευρώ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Δεκεμβρίου 2021 - 20:51

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.