Eurogroup: Θα εξετάσει την εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Tην εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους (κυρίως από την επιστροφή κερδών ANFAs και SMPs), αναμένεται να εξετάσει, μεταξύ άλλων, το Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν για τη 12η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα. Η Επιτροπή αξιολογεί θετικά τις ελληνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και σε αυτή τη βάση, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, το Eurogroup θα εξετάσει το δημοσιονομικό προσανατολισμό για την ευρωζώνη το 2022, με βάση τις συστάσεις της Επιτροπής κατά την έναρξη της δημοσιονομικής διαδικασίας του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» του 2022. Η δημοσιονομική πολιτική προβλέπεται να παραμείνει υποστηρικτική και το 2022 (1% του ΑΕΠ), ωστόσο λιγότερο σε σχέση με το και το 2021 (1,75% του ΑΕΠ). Τα κράτη-μέλη θα συνεχίσουν τη στοχευμένη υποστήριξη στους τομείς που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία Covid-19, ώστε να διατηρήσουν ένα επαρκές επίπεδο δημόσιων επενδύσεων, κυρίως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.

Το Eurogroup θα εξετάσει επίσης τα σχέδια προϋπολογισμού για το 2022 που υπέβαλαν οι χώρες της ευρωζώνης στην Επιτροπή στα μέσα Οκτωβρίου. Η Επιτροπή έχει δώσει το πράσινο φως για όλα τα σχέδια προϋπολογισμού, ωστόσο συνιστά τη συνετή εκτέλεσή τους προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση των δημοσίων δαπανών, ιδίως σε χώρες με υψηλό επίπεδο δημόσιου χρέους. Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στις βιώσιμες επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη, ιδίως στις επενδύσεις που υποστηρίζουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καθώς και στις δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Εξάλλου, η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ενημερώσουν το Eurogroup για τις εκθέσεις μεταπρογραμματικής εποπτείας για την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία. Η εποπτεία μετά το πρόγραμμα ξεκινά μετά το τέλος των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας και συνεχίζεται έως ότου εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της οικονομικής βοήθειας που ελήφθη. Η αναφορά γίνεται δύο φορές το χρόνο.

Τέλος, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, θα ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών για την τακτική έκθεση του οργανισμού για τη μακροοικονομική και χρηματοοικονομική κατάσταση της ζώνης του ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

24 Ιανουαρίου
Ιταλία: «Ξεκίνησε διάλογος» λένε η Λέγκα και η κεντροαριστερά, σε ό,τι αφορά την εκλογή του νέου προέδρου της δημοκρατίας
21:33
Σοβαρό τροχαίο στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου
21:14
Μοιρασιά στο ΑΕΚ Αρένα: ΑΕΚ - Ανόρθωση 1-1 (βίντεο)
21:00
Tρεις πτήσεις από Λάρνακα προς Αθήνα ακυρώθηκαν λόγω κακοκαιρίας
20:56
Η Ομόνοια νίκησε δύσκολα την ΠΑΕΕΚ με 2-1 (βίντεο)
20:53
Ταλιμπάν συζητούν στο Όσλο με διπλωμάτες της Δύσης για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας
20:39
Τελεσίδικα εκτός «βουλής» το ΚΚΔ, ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα
20:19
Ένας θάνατος και 2815 νέα περιστατικά κορονοϊού
20:00
Τέλος τα τεστ Covid για εμβολιασμένους ταξιδιώτες προς Αγγλία και η καραντίνα για τους ανεμβολίαστους
19:54
Χρ. Στυλιανίδης: Θα αναζητηθούν ευθύνες για την κατάσταση στην Αττική Οδό - Αντίξοες και αύριο οι συνθήκες σε πολλές περιοχές της χώρας
19:17
Ανακοίνωση Υπουργείου Υγείας για διαφοροποίηση του μέτρου “test to stay” στα σχολεία
18:56
Παρέμβαση ΥΠΕΞ για τις εξελίξεις στη Συρία, Λιβύη και Ανατολική Ευρώπη στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
18:38
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand