Διοικητής ΚΤΚ: Εκτόξευση 400% σε ετήσια βάση στις αναδιαρθρώσεις δανείων το εξάμηνο του 2021

Εκτόξευση 400% παρουσίασαν σε ετήσια βάση οι αναδιαρθρώσεις το εξάμηνο του 2021, φτάνοντας στα €1,4 δισεκατομμύρια, δήλωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Κωνσταντίνος Ηροδότου, ο οποίος τάχθηκε κατά της αύξησης των επιτοκίων, καθώς το φαινόμενο της αύξησης του πληθωρισμού είναι παροδικό και συνεπώς μια αύξηση επιτοκίων θα έπληττε περαιτέρω επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών στο πλαίσιο της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022, ο κ. Ηροδότου ανέφερε ότι κατά το εξάμηνο του 2020 οι αναδιαρθρώσεις ανήλθαν σε €270 εκατ., ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2021, δηλαδή μετά τη λήψη του ευρύτατου μορατόριουμ καταβολής δόσεων το τέλος του 2020 ανήλθαν σε €1,4 δισ., προσθέτοντας πως αυτό έγινε έπειτα από τις παραινέσεις και παρεμβάσεις της ΚΤΚ προς τις τράπεζες.

«Για τόσα δάνεια αποφεύχθηκε η μετατροπή τους σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) και τόσες επιχειρήσεις και νοικοκυριά κατάφεραν να διατηρήσουν εξυπηρετούμενα τα δάνειά τους, είναι μια σημαντική επιτυχία πέραν της επιτυχίας του μορατόριουμ», είπε, εξηγώντας πως οι αναδιαρθρώσεις αυτές δεν αφορούν μόνο τα δάνεια, που τέθηκαν στο μορατόριουμ.

Εξάλλου, σε σύντομη δήλωσή του κατόπιν της συνεδρίας, ο κ. Ηροδότου είπε πως η συνετή οικονομική πολιτική θα πρέπει να συνεχιστεί λόγω της αβεβαιότητας γύρω από τη πανδημία και λόγω των νέων μεταλλάξεων.

«Όπως όλοι γνωρίζουμε είμαστε ενώπιον ενός καινούργιου κύματος και άρα η σύνεση στα μέτρα πρέπει να συνεχίσει», είπε.

Μεταβατικός ο πληθωρισμός

Για την ανοδική τάση του πληθωρισμού, ο κ. Ηροδότου παρέθεσε τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι ο πληθωρισμός θα διαγράψει μια «καμπούρα» (humped shape) για να κορυφωθεί το 2022, μια ανοδική πορεία που, όπως εξήγησε, δεν οφείλεται στην ζήτηση, αλλά στις καθυστερήσεις στην αλυσίδα προσφοράς (supply-side bottlenecks), η οποία ακόμη να ανακάμψει από την πανδημία του COVID.

«Αν λόγω χαμηλής προσφοράς αυξήσουμε τα επιτόκια την ώρα, που τα εργοστάσια ενισχύουν την παραγωγή τους θα πλήξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με περαιτέρω αυξήσεις», πρόσθεσε.

Για το ποσοστό των ΜΕΔ, ο κ. Ηροδότου είπε πως ο δείκτης ΜΕΔ έναντι των συνολικών δανείων από το 27,9% στον Δεκέμβριο του 2019, προ πανδημίας δηλαδή, υποχώρησε τον Ιούνιο του 2021 στο 17,4% και σε €4,6 δισ. σε απόλυτους αριθμούς.

Τόνισε πως η πίεση για περαιτέρω μείωση των ΜΕΔ συνεχίζεται από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, αφού ο μέσος όρος του δείκτη ΜΕΔ στην Ευρωζώνη έχει υποχωρήσει γύρω στο 2%.

Σημείωσε δε πως η πρόοδος στην μείωση των ΜΕΔ δεν είναι ενιαία από όλες τις τράπεζες. «Κυρίως μία τράπεζα κατάφερε να μειώσει με επιτυχία τα ΜΕΔ για τις υπόλοιπες τράπεζες γίνονται παραινέσεις από εμάς για να τα μειώσουν», είπε.

€16,3 δισ σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων

Για τις Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων (ΕΕΠ), στις οποίες έχουν μεταφερθεί ΜΕΔ ονομαστικής αξίας €16,3 δισ, με την πραγματική αξία, όπως είπε, να είναι πολύ πιο χαμηλή, ο κ. Ηροδότου είπε ότι τα δάνεια αυτά συνεχίζουν να βρίσκονται στην οικονομία για να προσθέσει ωστόσο ότι το ότι μεταφέρθηκαν στις ΕΕΠ χωρίς να υπάρχει εποπτική πίεση για μείωσή τους και πίεση στα κεφάλαια, δίνει περισσότερο χρόνο για παροχή λύσεων στους δανειολήπτες.

«Εξ ου υπάρχει πολύ περισσότερος χρόνος για να βρεθούν λύσεις», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ηροδότου είπε ότι η ΚΤΚ δίνει παράταση στις τράπεζες στη διαχείριση των ακινήτων, που έχουν στους ισολογισμούς τους, έτσι ώστε να μη διαταραχθεί η αγορά ακινήτων.

Είπε εξάλλου πως στις ΕΕΠ έχουν μεταφερθεί ακίνητα συνολικής αξίας €9 δισ.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Δεκεμβρίου 2021 - 17:03

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Αυστηρές προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για οριζόντια μέτρα
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.