Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας: Συνέστησε σύνεση για ενδεχόμενες νέες επιπτώσεις από τον κορονοϊό

Σύνεση συνέστησε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου για να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες νέες επιπτώσεις από τον κορονοϊό.

Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό της Κεντρικής Τράπεζας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ανέφερε:

Οι αναδιαρθρώσεις προβληματικών δανείων αυξήθηκαν κατά 400%, από 600 εκ. ευρώ σε 1,4 δις ευρώ, μεταξύ του πρώτου 9μηνου του 2020 και του πρώτου 9μηνου του 2021.

Σημείωσε ότι μόνο μια Τράπεζα, προχώρησε στις περισσότερες αναδιαρθρώσεις, ενώ για τις υπόλοιπες γίνονται συνεχώς παραινέσεις και υποδείξεις.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το 2019 ήταν στο 27,9%, ενώ τον Ιούλιο του 2021 μειώθηκαν στα 17,4% ή 4,6 δις ευρώ. Παρόλα αυτά, είπε, το ποσοστό βρίσκεται σε πολύ ψηλά επίπεδα.

Μεγάλο είναι και το πρόβλημα στις εταιρίες αγοράς πιστώσεων, όπου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούν τα 16 δις ευρώ, χωρίς να υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία.

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου, ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις τον Σεπτέμβριου του 2021 ήταν στα 50,3 δις ευρώ, από τις οποίες τα 41,2 δις ήταν καταθέσεις από κύπριους.

Οι Τράπεζες παραχώρησαν δάνεια ύψους 2,1 δις ευρώ το πρώτο 9μηνο του 2021. Το αντίστοιχο ποσό το 9μηνο του 2020 ήταν στα 1,6 δις και του 2019 ήταν στα 2,5 δις.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου δήλωσε ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Προέβη και σε έκκληση προς την κυβέρνηση να αποδεχθεί την μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς δήλωσε ότι είναι θετική η πορεία της οικονομίας. Ο πληθωρισμός είναι προσωρινό φαινόμενο, ενώ καταγράφεται σημαντική βελτίωση στο τραπεζικό σύστημα. Πρέπει να συνεχιστεί η συνετή πολιτική η οποία ακολουθείται μέχρι σήμερα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρος Καυκαλιάς δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Κατήγγειλε τις επιθετικές ενέργειες των εταιριών εξαγοράς δανείων.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι ανησυχούν πολύ για τον πολύ ψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

συντάκτης: Παναγιώτης Καπαρής

Πηγή: Τηλεόραση ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

24 Ιανουαρίου
Ιταλία: «Ξεκίνησε διάλογος» λένε η Λέγκα και η κεντροαριστερά, σε ό,τι αφορά την εκλογή του νέου προέδρου της δημοκρατίας
21:33
Σοβαρό τροχαίο στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου
21:14
Μοιρασιά στο ΑΕΚ Αρένα: ΑΕΚ - Ανόρθωση 1-1 (βίντεο)
21:00
Tρεις πτήσεις από Λάρνακα προς Αθήνα ακυρώθηκαν λόγω κακοκαιρίας
20:56
Η Ομόνοια νίκησε δύσκολα την ΠΑΕΕΚ με 2-1 (βίντεο)
20:53
Ταλιμπάν συζητούν στο Όσλο με διπλωμάτες της Δύσης για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας
20:39
Τελεσίδικα εκτός «βουλής» το ΚΚΔ, ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα
20:19
Ένας θάνατος και 2815 νέα περιστατικά κορονοϊού
20:00
Τέλος τα τεστ Covid για εμβολιασμένους ταξιδιώτες προς Αγγλία και η καραντίνα για τους ανεμβολίαστους
19:54
Χρ. Στυλιανίδης: Θα αναζητηθούν ευθύνες για την κατάσταση στην Αττική Οδό - Αντίξοες και αύριο οι συνθήκες σε πολλές περιοχές της χώρας
19:17
Ανακοίνωση Υπουργείου Υγείας για διαφοροποίηση του μέτρου “test to stay” στα σχολεία
18:56
Παρέμβαση ΥΠΕΞ για τις εξελίξεις στη Συρία, Λιβύη και Ανατολική Ευρώπη στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
18:38
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand