Τοξική παραπληροφόρηση τροφοδοτεί την καχυποψία και διαταράσσει τις εμβολιαστικές εκστρατείες

Παγκόσμιο φαινόμενο, η παραπληροφόρηση κατά των εμβολίων στο Ίντερνετ, τροφοδοτεί την καχυποψία των πολιτών, επηρεάζοντας τις εμβολιαστικές εκστρατείες, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP.

Ο κύριος άξονας της τοξικής παραπληροφόρησης είναι η υπερβολή ή η εφεύρεση παρενεργειών, για να γίνει πιστευτό ότι «τα εμβόλια είναι πιο επικίνδυνα από την Covid».

Ανεπιθύμητα αποτελέσματα η κακόβουλη χρήση των αριθμών, αφού τα νούμερα της φαρμακοεπαγρύπνησης χρησιμεύουν ως ανεξάντλητο πεδίο παραπληροφόρησης.

Τα αρχεία αυτά, που είναι κατά κανόνα δημόσια, καταγράφουν τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα στα εμβολιασμένα άτομα, αλλά χωρίς να υπάρχει απόδειξη αιτίου-αποτελέσματος.

Στις περισσότερες χώρες οι σχετικές αναφορές μπορούν να γίνονται από απλούς πολίτες ή μέλη του υγειονομικού προσωπικού. Και είναι η δουλειά των υγειονομικών αρχών να εξακριβώνουν αν τα εμβόλια είναι η αιτία των ανεπιθύμητων ενεργειών. Με τον τρόπο αυτόν, μπορεί να έχει καταγραφεί θάνατος ενός εμβολιασμένου ατόμου, χωρίς να υπάρχει άλλη σχέση με τον εμβολιασμό πέραν της χρονικής σύμπτωσης.

Στην πραγματικότητα, μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις - από τα δισεκατομμύρια των δόσεων που έχουν χορηγηθεί - οι υγειονομικές αρχές έκριναν πιθανή μία σχέση αιτίου-αποτελέσματος (για παράδειγμα, περιστατικά μυοκαρδίτιδας, περικαρδίτιδας, θρομβώσεων).

Όμως, ο λόγος οφέλους/κινδύνου παραμένει υπέρ του εμβολιασμού σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, αναρίθμητες δημοσιεύσεις με ευρύτατη κυκλοφορία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίζονται συστηματικά ότι τα εμβόλια έχουν προκαλέσει «χιλιάδες θανάτους», χρησιμοποιώντας για «απόδειξη» screen shot από τις καταγραφές των αναφορών της φαρμακοεπαγρύπνησης.

Και όλα αυτά, για να φθάσουν στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο προκαλεί περισσότερους θανάτους από την ασθένεια Αλτσχάιμερ, στειρότητα, D

DNA: φήμες χωρίς επιστημονικό έρεισμα

«Διάβασα στο Ίντερνετ και άκουσα στον δρόμο ότι το εμβόλιο προκαλεί στειρότητα», εξακολουθούν να δηλώνουν γυναίκες στην Ευρώπη, την Αφρική, την Αμερική και παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί σε ολόκληρο τον κόσμο εξηγούν ότι η ιδέα αυτή στερείται παντελώς επιστημονικής βάσης και ότι τίποτε δεν υπάρχει στο εμβόλιο που να προκαλεί στειρότητα.

Άλλη τοξική φήμη που συνδέεται με τα εμβόλιο κατά της Covid

Η φημολογία στερείται επίσης παντελώς επιστημονικής βάσης και «στηρίζεται» σε μία ψευδοέρευνα που έχει γραφτεί από αντιεμβολιαστή. Αλλά, την μεγαλύτερη επιτυχία από όλες τις τοξικές φήμες έχει η θεωρία που κυκλοφόρησε πριν ακόμη κυκλοφορήσουν τα εμβόλια, σύμφωνα με την οποία τα εμβόλια που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA τροποποιούν το DNA των ανθρώπων.

Όμως, ο αγγελιαφόρος RNA του εμβολίου δεν εισχωρεί μέχρι τον πυρήνα του κυττάρου, όπου βρίσκεται το DNA.

Το εμβόλιο που σε κάνει μαγνήτη: ανάμεσα στην φάρσα και την ψευδοεπιστήμη

Το 2021 το TikTok γέμισε βίντεο με ανθρώπους, που είχαν κολλημένο έναν μαγνήτη ή ένα κουταλάκι στο μπράτσο για να «αποδείξουν» ότι τα εμβόλια της τεχνολογίας του mRNA μας μετατρέπουν σε μαγνήτες. Η φήμη βασίζεται σε δύο ψευδείς θεωρίες. Από την μία πλευρά ότι τα εμβόλια περιέχουν μεταλλικά στοιχεία και από την άλλη πλευρά ότι χρησιμοποιούν μία τεχνική, που ονομάζεται magnetofection και χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία για να μεταφέρει στοιχεία του DNA σε ένα κύτταρο.

Πλήθος ανεξάρτητων επιστημόνων στον κόσμο επαναλαμβάνει και εξηγεί ότι τα εμβόλια δεν περιέχουν μεταλλικά στοιχεία. Ακόμη περισσότερο, για να ενεργήσει μαγνήτης μέσα από το δέρμα, θα χρειαζόταν ένα κομμάτι μετάλλου τόσο μεγάλο που δεν υπήρχε περίπτωση να περάσει απαρατήρητο. Οσο για την μέθοδο magnetofection  δεν αποτελεί παρά ένα πειραματικό πεδίο στην έρευνα, που δεν έχει καμία σχέση με τα εμβόλια που κυκλοφορούν στην αγορά.

Άλλες φήμες στηρίζονται σε μία άλλη θεωρία ότι τα εμβόλια περιέχουν γραφένιο σε κάθε περίπτωση, με λίγη ταινία διπλής όψεως και την βοήθεια του ιδρώτα, δεν είναι και πολύ δύσκολο να στήσει κανείς ένα τέτοιο βιντεάκι.

Οι θάνατοι διάσημων εμβολιασμένων

Όταν πέθανε στα 84 χρόνια του ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με αναρτήσεις σε όλες τις γλώσσες του κόσμου ότι αυτός ο θάνατος είναι η απόδειξη ότι τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά. Κανείς, όμως, δεν ενδιαφέρθηκε να προσθέσει την πληροφορία ότι ο Κόλιν Πάουελ έπασχε από δύο σοβαρές ασθένειες, όπως πολλαπλό μυέλωμα, μία μορφή καρκίνου του αίματος που πλήττει το ανοσοποιητικό σύστημα και Πάρκινσον.

Όπως έχουν εξηγήσει τόσο οι φαρμακευτικές εταιρείες, όσο και οι επιστήμονες, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι μειωμένη στους πιο ηλικιωμένους και σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα, ακόμη περισσότερο όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξασθενημένο.

Τελευταία Ενημέρωση: 04 Δεκεμβρίου 2021 - 17:35

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

17 Ιανουαρίου
Υπ. Υγείας: Κανονικά θα εφαρμοστεί το μέτρο "test to stay"
18:05
ΠΑΣΥΚΙ: Tο μοντέλο του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας έχει αποτύχει
17:21
Δένδιας: Η συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας ενισχύεται καθημερινά σε όλους τους τομείς
17:05
Τα πρώτα έξι γαλλικά μαχητικά "Rafale", θα παραλάβει την Τετάρτη η Ελλάδα
16:55
Πυρά κατά του ΟΚΥπΥ εξαπέλυσαν οι οργανώσεις των νοσηλευτών
16:17
Η Στυλιάνα Ιωαννίδου εξασφάλισε το όριο για το Παγκόσμιο Κ20
15:45
Σύσκεψη στο προεδρικό για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης
15:32
Συνάντηση Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου Στέφεν Λίλλυ και τον πρέσβη της Ρωσίας Στανισλάβ Οσάτσι
15:08
Πρόεδρος Αναστασιάδης: Ο αγωγός EastMed έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως έργο κοινής ωφελείας
14:31
Η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή του Βασιλικού στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη
14:27
Βολές Ερωτοκρίτου κατά δ.σ. ημικρατικών οργανισμών για τους προϋπολογισμούς 2022
14:14
Eurogroup: Στην ατζέντα η μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων και η τραπεζική ένωση
13:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand