Τοξική παραπληροφόρηση τροφοδοτεί την καχυποψία και διαταράσσει τις εμβολιαστικές εκστρατείες

Παγκόσμιο φαινόμενο, η παραπληροφόρηση κατά των εμβολίων στο Ίντερνετ, τροφοδοτεί την καχυποψία των πολιτών, επηρεάζοντας τις εμβολιαστικές εκστρατείες, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP.

Ο κύριος άξονας της τοξικής παραπληροφόρησης είναι η υπερβολή ή η εφεύρεση παρενεργειών, για να γίνει πιστευτό ότι «τα εμβόλια είναι πιο επικίνδυνα από την Covid».

Ανεπιθύμητα αποτελέσματα η κακόβουλη χρήση των αριθμών, αφού τα νούμερα της φαρμακοεπαγρύπνησης χρησιμεύουν ως ανεξάντλητο πεδίο παραπληροφόρησης.

Τα αρχεία αυτά, που είναι κατά κανόνα δημόσια, καταγράφουν τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα στα εμβολιασμένα άτομα, αλλά χωρίς να υπάρχει απόδειξη αιτίου-αποτελέσματος.

Στις περισσότερες χώρες οι σχετικές αναφορές μπορούν να γίνονται από απλούς πολίτες ή μέλη του υγειονομικού προσωπικού. Και είναι η δουλειά των υγειονομικών αρχών να εξακριβώνουν αν τα εμβόλια είναι η αιτία των ανεπιθύμητων ενεργειών. Με τον τρόπο αυτόν, μπορεί να έχει καταγραφεί θάνατος ενός εμβολιασμένου ατόμου, χωρίς να υπάρχει άλλη σχέση με τον εμβολιασμό πέραν της χρονικής σύμπτωσης.

Στην πραγματικότητα, μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις - από τα δισεκατομμύρια των δόσεων που έχουν χορηγηθεί - οι υγειονομικές αρχές έκριναν πιθανή μία σχέση αιτίου-αποτελέσματος (για παράδειγμα, περιστατικά μυοκαρδίτιδας, περικαρδίτιδας, θρομβώσεων).

Όμως, ο λόγος οφέλους/κινδύνου παραμένει υπέρ του εμβολιασμού σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, αναρίθμητες δημοσιεύσεις με ευρύτατη κυκλοφορία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίζονται συστηματικά ότι τα εμβόλια έχουν προκαλέσει «χιλιάδες θανάτους», χρησιμοποιώντας για «απόδειξη» screen shot από τις καταγραφές των αναφορών της φαρμακοεπαγρύπνησης.

Και όλα αυτά, για να φθάσουν στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο προκαλεί περισσότερους θανάτους από την ασθένεια Αλτσχάιμερ, στειρότητα, D

DNA: φήμες χωρίς επιστημονικό έρεισμα

«Διάβασα στο Ίντερνετ και άκουσα στον δρόμο ότι το εμβόλιο προκαλεί στειρότητα», εξακολουθούν να δηλώνουν γυναίκες στην Ευρώπη, την Αφρική, την Αμερική και παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί σε ολόκληρο τον κόσμο εξηγούν ότι η ιδέα αυτή στερείται παντελώς επιστημονικής βάσης και ότι τίποτε δεν υπάρχει στο εμβόλιο που να προκαλεί στειρότητα.

Άλλη τοξική φήμη που συνδέεται με τα εμβόλιο κατά της Covid

Η φημολογία στερείται επίσης παντελώς επιστημονικής βάσης και «στηρίζεται» σε μία ψευδοέρευνα που έχει γραφτεί από αντιεμβολιαστή. Αλλά, την μεγαλύτερη επιτυχία από όλες τις τοξικές φήμες έχει η θεωρία που κυκλοφόρησε πριν ακόμη κυκλοφορήσουν τα εμβόλια, σύμφωνα με την οποία τα εμβόλια που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA τροποποιούν το DNA των ανθρώπων.

Όμως, ο αγγελιαφόρος RNA του εμβολίου δεν εισχωρεί μέχρι τον πυρήνα του κυττάρου, όπου βρίσκεται το DNA.

Το εμβόλιο που σε κάνει μαγνήτη: ανάμεσα στην φάρσα και την ψευδοεπιστήμη

Το 2021 το TikTok γέμισε βίντεο με ανθρώπους, που είχαν κολλημένο έναν μαγνήτη ή ένα κουταλάκι στο μπράτσο για να «αποδείξουν» ότι τα εμβόλια της τεχνολογίας του mRNA μας μετατρέπουν σε μαγνήτες. Η φήμη βασίζεται σε δύο ψευδείς θεωρίες. Από την μία πλευρά ότι τα εμβόλια περιέχουν μεταλλικά στοιχεία και από την άλλη πλευρά ότι χρησιμοποιούν μία τεχνική, που ονομάζεται magnetofection και χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία για να μεταφέρει στοιχεία του DNA σε ένα κύτταρο.

Πλήθος ανεξάρτητων επιστημόνων στον κόσμο επαναλαμβάνει και εξηγεί ότι τα εμβόλια δεν περιέχουν μεταλλικά στοιχεία. Ακόμη περισσότερο, για να ενεργήσει μαγνήτης μέσα από το δέρμα, θα χρειαζόταν ένα κομμάτι μετάλλου τόσο μεγάλο που δεν υπήρχε περίπτωση να περάσει απαρατήρητο. Οσο για την μέθοδο magnetofection  δεν αποτελεί παρά ένα πειραματικό πεδίο στην έρευνα, που δεν έχει καμία σχέση με τα εμβόλια που κυκλοφορούν στην αγορά.

Άλλες φήμες στηρίζονται σε μία άλλη θεωρία ότι τα εμβόλια περιέχουν γραφένιο σε κάθε περίπτωση, με λίγη ταινία διπλής όψεως και την βοήθεια του ιδρώτα, δεν είναι και πολύ δύσκολο να στήσει κανείς ένα τέτοιο βιντεάκι.

Οι θάνατοι διάσημων εμβολιασμένων

Όταν πέθανε στα 84 χρόνια του ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με αναρτήσεις σε όλες τις γλώσσες του κόσμου ότι αυτός ο θάνατος είναι η απόδειξη ότι τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά. Κανείς, όμως, δεν ενδιαφέρθηκε να προσθέσει την πληροφορία ότι ο Κόλιν Πάουελ έπασχε από δύο σοβαρές ασθένειες, όπως πολλαπλό μυέλωμα, μία μορφή καρκίνου του αίματος που πλήττει το ανοσοποιητικό σύστημα και Πάρκινσον.

Όπως έχουν εξηγήσει τόσο οι φαρμακευτικές εταιρείες, όσο και οι επιστήμονες, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι μειωμένη στους πιο ηλικιωμένους και σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα, ακόμη περισσότερο όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξασθενημένο.

Τελευταία Ενημέρωση: 04 Δεκεμβρίου 2021 - 17:35

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Μίνι ανασχματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Διαταγή διεθνούς δικαστηρίου προς Ιρσαήλ
20:52
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.