Σήμερα υπάρχει υποχώρηση της Δημοκρατίας όχι μόνο στην Ευρώπη, είπε ο Πάπας

Συνάντηση με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε ο Πάπας Φραγκίσκος, το μεσημέρι του Σαββάτου 4 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα.

Η κ. Σακελλαροπούλου υποδέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, με τιμές αρχηγού κράτους.

Εξαίροντας την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας, ο Πάπας Φραγκίσκος σημείωσε ότι «χωρίς την Αθήνα και χωρίς την Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα. Εδώ σύμφωνα με τη δήλωση του Σωκράτη άρχιζε κάποιος να νιώθει πολίτης». 

Αναφερόμενος στην ανάγκη προάσπισης της δημοκρατίας, ο Πάπας εκτίμησε ότι «σήμερα, όχι μόνο στη Γηραιά Ήπειρο, υπάρχει μια υποχώρηση της Δημοκρατίας». «Η συμμετοχή όλων είναι θεμελιώδους σημασίας όχι μόνο για την επίτευξη στόχων αλλά γιατί αποκαλύπτει το ποιοι είμαστε», πρόσθεσε.

Μιλώντας για τις προκλήσεις της πανδημίας, ο Πάπας υπογράμμισε το δικαίωμα όλων στη φροντίδα. «Ας βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να περάσουμε από τη μεροληψία στη συμμετοχή. Αυτό είναι το κίνητρο που θα πρέπει να μας ωθήσει σε διαφορά μέτωπα. Σκέφτομαι την πανδημία και πάνω από όλα τη φτώχεια», επισήμανε, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στο προσφυγικό. 

«Τούτη η χώρα που χαρακτηρίζεται από τη φιλοξενία έχει δει στα νησιά της αδέλφια, που είναι περισσότερα από τους κατοίκους να καταφθάνουν. Αυτοί είναι πρωταγωνιστές μια σύγχρονης Οδύσσειας. Τα βάσανα μας ενώνουν και η αναγνώριση ότι ανήκουμε στην ίδια εύθραυστη ανθρωπότητα είναι εγγύηση ότι θα προχωρήσουμε», ανέφερε. 

Ειδική ήταν και η αναφορά του και στην κλιματική αλλαγή, επισημαίνοντας ότι «η Μεσόγειος είναι η θάλασσα που μας ενώνει με τους άλλους. Η ελιά –που καίγεται τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής– μπορεί να γίνει σύμβολο ειρήνης και προστασίας του περιβάλλοντος. Ελπίζω όπως είπε ότι οι δεσμεύσεις για την κλιματική αλλαγή δεν θα περιοριστούν σε μια προσποιητή δέσμευση».

Από την πλευρά της, η κ. Σακελλαροπούλου εξέφρασε την χαρά και την τιμή της για την παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια επίσκεψη με μεγάλη συμβολική αξία.

Αναφερόμενη στην κοινωνική προσφορά και την ευαισθησία που διακρίνουν το έργο του Πάπα, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα έργο πολύτιμο. Επίσης, ευχαρίστησε τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για τη θέση που διατύπωσε αναφορικά με το θέμα της Αγίας Σοφίας. Τέλος, όσον αφορά το ζήτημα της πανδημίας, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τόνισε ότι η διασφάλιση του εμβολιασμού σε όλο τον πλανήτη ανάγεται σε μείζον ζήτημα δικαιοσύνης. 

Εν συνεχεία, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ευχαριστεί τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για την επίσκεψη του στην Ελλάδα, σε μια χρονιά με υψηλή συμβολική σημασία λόγω της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, όπως είπε. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ιδιαίτερη εκτίμησή του για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει ο Πάπας Φραγκίσκος σε μείζονα παγκόσμια θέματα.

Νωρίτερα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Γραμματέα του Κράτους της Αγίας Έδρας (Πρωθυπουργό), Καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν.

Τελευταία Ενημέρωση: 04 Δεκεμβρίου 2021 - 15:41

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
07:00
Έκκληση OHE χρηματοδότησης $2,8 δισεκατομμυρίων για τη Γάζα
05:57
Πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού παραμένει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
05:49
Την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση
05:40
Το Κατάρ επανεξετάζει τον ρόλο του ως μεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς
05:33
Αεροπορικές επιδρομές Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
05:26
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
05:21
17 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 17/4/2024
22:06
Η ΥΚΑΝ έχει στείλει 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης
22:00
Νίκος Δένδιας: Έχει δρομολογηθεί anti-drone θόλος στο Αιγαίο, όπως του Ισραήλ
21:50
Παγκύπρια 24ωρη απεργία του Συνδέσμου Εργοληπτών Μηχανολογικών και Ηλεκτρολογικών Έργων- Καταδικάζει η ΟΕΒ
21:27
Κοινή επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της Προέδρου της Κομισιόν στο Λίβανο στις 2 Μαϊου
20:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.