H αναζήτηση της ιταλικής τρούφας στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς Ουνέσκο

H αναζήτηση της ιταλικής τρούφας μπήκε στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του κόσμου, ανακοίνωσε επιτροπή της UNESCO στο Παρίσι την Πέμπτη.

Οι λάτρεις της παραδοσιακής πρακτικής για κυνήγι τρουφών υπέβαλαν αίτηση για συμπερίληψη πριν από οκτώ χρόνια. Η ομάδα αγροκτημάτων Coldiretti είπε ότι η διάκριση «είναι ένα σημαντικό βήμα προς την υπεράσπιση ενός συστήματος που χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερη σχέση με τη φύση σε μια ιεροτελεστία που είναι πλούσια σε ανθρωπολογικές και πολιτιστικές πτυχές. «Είναι μια παράδοση καθοριστική για πολλές ορεινές αγροτικές περιοχές που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση από τουριστική και γαστρονομική άποψη».

Η τέχνη του κυνηγιού τρούφας, είπε ο Coldiretti, περιλαμβάνει ένα δίκτυο περίπου 73.600 ασκούμενων, που ονομάζεται «tartufai», οργανωμένο σε 45 ομάδες σε μια εθνική ομοσπονδία με μέλη που κυμαίνονται από 44.000 μεμονωμένα tartufai έως 20.000 «ελεύθερους ερευνητές».

Το κυνήγι τρούφας, είπε ο Coldiretti, από σήμερα περιλαμβάνεται στον κατάλογο μαζί το κουκλοθέατρο της Σικελίας (2008), το τραγούδι των τενόρων (2000), τη δίαιτα Med (2010),την κατασκευή βιολιού Cremonese (2012), τη ναπολιτάνικη πίτσα (2017) και άλλα.

Άλλοι ιταλικοί θησαυροί που πρέπει να τιμηθούν είναι το γεράκι, η ξερολιθιά, οι λόφοι Prosecco και τα δάση οξιάς του Ασπρομόντε, ανέφερε η ομάδα αγροτών.

Γαστρονόμοι και λάτρεις του πολύτιμου και πικάντικου μύκητα γνωστού ως λευκή τρούφα μόλις είχαν μια υπέροχη σεζόν 2021 με τις τιμές να αυξάνονται σε επίπεδα ρεκόρ , λόγω της σπανιότητας που σχετίζεται με τον COVID.

Οι πιο διάσημες τρούφες βρίσκονται κυρίως στην περιοχή του Πιεμόντε κοντά στην πόλη Άλμπα, όπου λαμβάνει χώρα μια ετήσια έκθεση για τον εορτασμό και τη δημοπρασία του γαστρονομικού θησαυρού.

Οι λευκές τρούφες είναι πιο πικάντικες, σπάνιες και ακριβές από τις μαύρες, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη περίοδο ανάπτυξης και είναι πιο συνηθισμένες στο κέντρο και τη νότια Ιταλία.

Στις 11 Νοεμβρίου, η ετήσια παγκόσμια δημοπρασία τρούφας στο κάστρο Grinzane Cavour έξω από την Άλμπα προσέλκυσε για άλλη μια φορά μεγιστάνες από όλο τον κόσμο για να διεκδικήσουν τους μύκητες με τη μεγαλύτερη αξία στην αγορά αυτή τη σεζόν. Οι τρούφες βρίσκονται κυρίως στις ρίζες περίπου 50 δέντρων -κυρίως βελανιδιές αλλά και φουντουκιές, λεύκες, μουριές και ιτιές- και ξεριζώνονται από ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.

Με την αύξηση της ζήτησης τα τελευταία χρόνια, οι κυνηγοί έχουν γίνει ολοένα και πιο ανταγωνιστικοί και έχουν αναφερθεί ακόμη και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ή ακόμα και δηλητηρίαση των πρωταθλητών σκύλων των αντιπάλων.

Τελευταία Ενημέρωση: 19 Δεκεμβρίου 2021 - 12:27

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.