O Νίκος Νουρής συναντήθηκε με Αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας -Κύπρου στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση

Την προσδοκία της στήριξης της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ σε θέματα μετανάστευσης και πολιτικής προστασίας, εξέφρασε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής σε συνάντηση με Αντιπροσωπία Ομάδας Φιλίας Γαλλίας -Κύπρου στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση έχει γίνει ανταλλαγή απόψεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, προεξάρχοντος, όπως είπε, του μεταναστευτικού και της πολιτικής προστασίας.

Αναφερόμενος στο θέμα της πολιτικής προστασίας και κατάσβεσης πυρκαγιών, εξέφρασε την πεποίθηση πως είναι ένα θέμα που, με την ανάληψη της Γαλλικής Προεδρίας, προσδοκεί να αναδειχθεί εκ νέου. Όπως εξήγησε αφορά στη δημιουργία βάσης διαφόρων τύπων πυροσβεστικών αεροσκαφών στην Κύπρου, που στόχο θα έχει να συνδράμει στην προσπάθεια αντιμετώπισης των πυρκαγιών και των φυσικών καταστροφών τόσο στην Κύπρο όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της μετανάστευσης, πέραν της παρουσίασης του προβλήματος που η Κύπρος αντιμετωπίζει, είπε ότι έχει ζητηθεί η συνδρομή της επερχόμενης Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ, στη διαχείριση των πολλών ιδιαιτεροτήτων που η χώρα αντιμετωπίζει.

Εξήγησε ότι χρειαζόμαστε στήριξη και βοήθεια για τη φύλαξη και εποπτεία της πράσινης γραμμής, «η οποία δεν είναι το εξωτερικό μας σύνορο, αλλά είναι ο χώρος από τον οποίο διέρχονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία, προερχόμενοι από την Τουρκία παράνομα μετανάστες».

Σημείωσε ότι υπάρχει επιπλέον η αναγκαιότητα για σύναψη συμφωνιών με τρίτες χώρες και επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφής, που είναι τα προβλήματα που τόσο η Κύπρος, όσο και ολόκληρη η Ευρώπη αντιμετωπίζει.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι, στο πλαίσιο της πολύς καλής συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, η Κύπρος μπορεί να προσδοκία ότι κατά το επόμενο εξάμηνο, κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ, θα δούμε αυτά τα συγκεκριμένα ζητήματα να προχωρούν με θετική κατάληξη.

Η επικεφαλής της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Κύπρου κα Nadia Essayan, ανέφερε ότι το πρόβλημα της μετανάστευσης ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης, σημειώνοντας ταυτόχρονα την αναγκαιότητα η Κυπριακή Δημοκρατία να στηριχθεί τόσο διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, όσο και στην ενίσχυση των συνεργιών με τις τρίτες χώρες.Είπε ότι η επί τόπου επίσκεψη στην Κύπρο συνέβαλε στην καλύτερη κατανόηση των ζητημάτων που η χώρα αντιμετωπίζει

Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση ότι κατά η διάρκεια της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ ο Πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron θα συνεισφέρει στη διαχείριση των ζητημάτων που έχουν τεθεί.

Τελευταία Ενημέρωση: 01 Δεκεμβρίου 2021 - 13:45

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

17 Ιανουαρίου
Υπ. Υγείας: Κανονικά θα εφαρμοστεί το μέτρο "test to stay"
18:05
ΠΑΣΥΚΙ: Tο μοντέλο του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας έχει αποτύχει
17:21
Δένδιας: Η συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας ενισχύεται καθημερινά σε όλους τους τομείς
17:05
Τα πρώτα έξι γαλλικά μαχητικά "Rafale", θα παραλάβει την Τετάρτη η Ελλάδα
16:55
Πυρά κατά του ΟΚΥπΥ εξαπέλυσαν οι οργανώσεις των νοσηλευτών
16:17
Η Στυλιάνα Ιωαννίδου εξασφάλισε το όριο για το Παγκόσμιο Κ20
15:45
Σύσκεψη στο προεδρικό για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης
15:32
Συνάντηση Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου Στέφεν Λίλλυ και τον πρέσβη της Ρωσίας Στανισλάβ Οσάτσι
15:08
Πρόεδρος Αναστασιάδης: Ο αγωγός EastMed έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως έργο κοινής ωφελείας
14:31
Η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή του Βασιλικού στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη
14:27
Βολές Ερωτοκρίτου κατά δ.σ. ημικρατικών οργανισμών για τους προϋπολογισμούς 2022
14:14
Eurogroup: Στην ατζέντα η μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων και η τραπεζική ένωση
13:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand