Η κριτική να μη ασκείται στη βάση «αβάσιμων ισχυρισμών», λέει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Επ. Θεσμών

Οι διαστάσεις της όποιας κριτικής θα πρέπει να περιορίζονται στα πραγματικά γεγονότα και όχι να μολύνονται από πολιτικές σκοπιμότητες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με δήλωση, που αναγνώστηκε στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, απορρίπτοντας τα όσα του καταλογίζονται σε σχέση με τα Pandora Papers και την εμπλοκή του δικηγορικού του γραφείου.

Αντίθετα, πολλά μέλη της Επιτροπής δήλωσαν πως έχουν διαφορετική άποψη με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε ό,τι αφορά το τι σημαίνει σύγκρουση συμφέροντος.

Τη 12σέλιδη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη μετέφερε στην Επιτροπή ο Διευθυντής του Γραφείου του, Πέτρος Δημητρίου. Στη δήλωσή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει πως σέβεται απόλυτα το δικαίωμα των μελών του Κοινοβουλίου να ασκούν έλεγχο ή να διατυπώνουν αυστηρή κριτική κατά της εκτελεστικής εξουσίας.

«Εκείνο που θεωρώ ότι εκφεύγει των θεσμών είναι όταν η ασκούμενη κριτική στηρίζεται σε αβάσιμους και διαστρεβλωτικούς ισχυρισμούς, που ουδεμία σχέση έχουν με τα πραγματικά γεγονότα», τόνισε.

Για τα Pandora Papers, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπενθύμισε επισημάνσεις τόσο του BBC όσο και της εφημερίδας “The Guardian” ότι δεν πρόκειται για αποκαλύψεις, που αφορούν τον ίδιο για απόκρυψη δραστηριοτήτων του, αλλά για αποδείξεις ότι το δικηγορικό του γραφείο έχει βοηθήσει πελάτες να αποκρύψουν δικές τους και ότι δεν υπάρχει ισχυρισμός ότι ο Αναστασιάδης εμπλέκετο στις δραστηριότητες του δικηγορικού του γραφείου.

Όπως ανέφερε ευθύς μετά την εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα το 2013 και προ αναλήψεως των καθηκόντων του «μεταβίβασα το σύνολο των μετοχών που κατείχα και που ανέρχονταν στο 60%» στον Στάθη Λεμή με 5% (ενώ είχε ήδη το 20%), άλλο 5% στον Φάνο Φιλίππου (επίσης κατείχε μερίδιο 20%) και από 25% στις θυγατέρες του, Έλσα Αναστασιάδη Λούτσιου και στην Ινώ Αναστασιάδη – Μισιρλή έκαστη.

«Συνεπώς θεωρώ παντελώς αβάσιμους και παραπλανητικούς τους ισχυρισμούς, που αναφέρονται στο δήθεν δικηγορικό γραφείο του Προέδρου και τούτο γιατί από την μεταβίβαση των μετοχών ουδεμία, μα ουδεμία, σχέση ή διασύνδεση έχω ή διατηρώ με το γραφείο που φέρει την επωνυμία μου, ούτε βεβαίως από τη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου δικαιολογείτο ο ισχυρισμός για το δικηγορικό γραφείο ‘των θυγατέρων του Προέδρου’», είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι από τη εκλογή του το 1997 στην προεδρία του ΔΗΣΥ η συμμετοχή του στη διαχείριση των υποθέσεων του πρώην δικηγορικού του γραφείου, όπως είπε, ήταν μηδενική αφού το σύνολο του χρόνου μου αφιερούτο στα κομματικά και πολιτικά του καθήκοντα.

Τελευταία Ενημέρωση: 01 Δεκεμβρίου 2021 - 18:41

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Ιανουαρίου
Σεισμός 3,3 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο νότια του Αγίου Όρους
21:52
Η Αστυνομία συνέλαβε τέσσερις υπόπτους, μετά τον εντοπισμό ναρκωτικών ουσιών στην κατοχή τους
21:29
Η Φινλανδία θα αρχίσει να χαλαρώνει σταδιακά τους περιορισμούς
21:20
Σε 16 ασθενείς άνω των 65 ετών χορηγήθηκε ήδη αντιικό φάρμακο για τον κορονοϊό
20:53
Βρετανία: Ο Ντόμινικ Κάμινγκς θα καταθέσει για τις καταγγελίες του για παραβιάσεις του lockdown
20:44
Ερντογάν: Ενδέχεται επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου στην Τουρκία
20:10
ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα υγιή παιδιά χρειάζονται αναμνηστική δόση
20:07
Τρεις θάνατοι και 2,200 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Τρίτη
20:01
Ο Λαβρόφ ζήτησε από τον Μπλίνκεν να μην αναπαράγει τις εικασίες περί «ρωσικής επιθετικότητας» στην Ουκρανία
19:10
Ο Μπλίνκεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λαβρόφ, τόνισε την ανάγκη αποκλιμάκωσης στην Ουκρανία
19:08
Έκκληση Σολτς-Στόλτενμπεργκ στη Μόσχα για αποκλιμάκωση και επιστροφή στον διάλογο
19:00
Επιβεβαιώνεται η πτωτική τροχιά κρουσμάτων Covid στο ΗΒ παρά τα σχεδόν 100.000 περιστατικά
18:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand