Πρόσβαση στον κατώτατο μισθό για όλους και χωρίς εξαιρέσεις, λέει ο ΓΓ της ΠΕΟ

Για «ραγδαία διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας» κυρίως λόγω της κατολίσθησης μισθών στον ιδιωτικό τομέα, κάνει λόγο ο απερχόμενος ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, προσθέτοντας πως πρόσβαση στον κατώτατο μισθό θα πρέπει να έχουν όλοι και χωρίς εξαιρέσεις.


Σε εισήγησή του στην ημερίδα με τίτλο «Η νομοθετική κατοχύρωση ελάχιστων μισθών ως μέρος της διαδικασίας ρύθμισης των Εργασιακών Σχέσεων» ο κ. Κυρίτσης σημείωσε πως με βάση τα στοιχεία της Κυπριακής  Στατιστικής Υπηρεσίας, μεταξύ 2012 και 2017 ο διάμεσος μισθός έχει υποχωρήσει κατά 7%. 

«Για όσους διαβάζουν σωστά τους δείκτες, είναι σαφές ότι στον ιδιωτικό τομέα και ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες ομάδες, η υποχώρηση είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι η μέση υποχώρηση. Για δε τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας η κατάσταση είναι εξοργιστικά θλιβερή», είπε, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΕΟ.

Αναφέρθηκε στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό εξάμηνο και ειδικότερα στις διαπιστώσεις ότι η πτώση των τιμών καταναλωτή μέχρι το 2016 ήταν περιορισμένη σε σύγκριση με τη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, κάτι που «σημαίνει ότι οι εταιρείες έχουν αυξήσει τα περιθώρια κέρδους τους αντί να μεταβιβάσουν το σύνολο της μείωσης του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και των τιμών της ενέργειας, στους καταναλωτές» και ότι «η επισφάλεια της αγοράς εργασίας και η σημαντική προσαρμογή των μισθών που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια, συνέβαλαν στην αύξηση των εισοδηματικών ανισοτήτων».

«Είναι εμφανές ότι ο κύριος λόγος της μείωσης του εργατικού κόστους  είναι η κατολίσθηση των μισθών.  Στις διαπιστώσεις της Ε.Ε.  προσδιορίζονται και οι λόγοι.  Είναι η μη εφαρμογή από την μια  των συλλογικών συμβάσεων και η επιβολή από την άλλη ‘ευέλικτων’ μορφών εργοδότησης»  όπως πολύ παραστατικά αναφέρεται στην 2η διαπίστωση της Ε.Ε», πρόσθεσε ο ΓΓ της ΠΕΟ.

Αναφερόμενος στον διάλογο που ξεκίνησε για τη θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού, ο κ. Κυρίτσης επεσήμανε πως «για να είναι δηλαδή ολοκληρωμένη μια νομοθετική ρύθμιση και να πετυχαίνει το στόχο της  πρέπει να στηρίζει και να ενισχύει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις και όχι να τις ανταγωνίζεται και σε τελική ανάλυση να τις υποσκάπτει».

«Για μας είναι θέμα αρχής ότι μια  νομοθετικά κατοχυρωμένη πρόσβαση σε κατώτατο μισθό θα πρέπει να αφορά όλους τους εργαζόμενους, χωρίς εξαιρέσεις. Προσέγγιση που θα αφήνει εργαζόμενους έξω από αυτή τη ρύθμιση επειδή είναι ευάλωτοι και οι δυνατότητες αντίδρασης τους περιορισμένες ή και μηδαμινές θα ήταν και απαράδεκτη και επικίνδυνη», κατέληξε. 

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Νοεμβρίου 2021 - 19:16

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

17 Ιανουαρίου
ΠΑΣΥΚΙ: Tο μοντέλο του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας έχει αποτύχει
17:21
Δένδιας: Η συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας ενισχύεται καθημερινά σε όλους τους τομείς
17:05
Τα πρώτα έξι γαλλικά μαχητικά "Rafale", θα παραλάβει την Τετάρτη η Ελλάδα
16:55
Πυρά κατά του ΟΚΥπΥ εξαπέλυσαν οι οργανώσεις των νοσηλευτών
16:17
Η Στυλιάνα Ιωαννίδου εξασφάλισε το όριο για το Παγκόσμιο Κ20
15:45
Σύσκεψη στο προεδρικό για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης
15:32
Συνάντηση Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου Στέφεν Λίλλυ και τον πρέσβη της Ρωσίας Στανισλάβ Οσάτσι
15:08
Πρόεδρος Αναστασιάδης: Ο αγωγός EastMed έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως έργο κοινής ωφελείας
14:31
Η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή του Βασιλικού στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη
14:27
Βολές Ερωτοκρίτου κατά δ.σ. ημικρατικών οργανισμών για τους προϋπολογισμούς 2022
14:14
Eurogroup: Στην ατζέντα η μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων και η τραπεζική ένωση
13:55
Στο 106% της κανονικής η συνολική βροχόπτωση μέχρι το πρωί της 17ης Ιανουαρίου
13:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand