Ευρωζώνη: Στο επίπεδο-ρεκόρ του 4,9% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο

O πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε τον Νοέμβριο στο ιστορικά υψηλότερο ποσοστό του λόγω της μεγάλης αύξησης του ενεργειακού κόστους, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Ο πληθωρισμός είναι πιθανόν να κορυφώθηκε και να αρχίσει να μειώνεται με αργό ρυθμό, παραμένοντας σε σχετικά υψηλά επίπεδα και το επόμενο έτος.

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε στο 4,9% τον Νοέμβριο - που είναι με διαφορά το υψηλότερο επίπεδο στα 25 χρόνια που καταγράφονται τα σχετικά στοιχεία - από 4,1% τον Οκτώβριο και πάνω από τις προσδοκίες για μία αύξησή τους κατά 4,5%.

Οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν 27% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν καθώς οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν, αλλά και οι τιμές των υπηρεσιών και των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων κατέγραψαν άνοδο πάνω από 2%, υποδηλώνοντας μία γρήγορη αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Αν και ο πληθωρισμός τρέχει με υπερδιπλάσιο πληθωρισμό σε σχέση με τον στόχο της 2%, είναι απίθανο να οδηγήσει στην ανάληψη κάποιας δράσης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ακόμη και αν τα στοιχεία δεν είναι βολικά και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολιτικές πιέσεις στην ΕΚΤ να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών.

Η ΕΚΤ υποστηρίζει από καιρό ότι η εκτίναξη του πληθωρισμού είναι προσωρινή, προκαλείται από μία σειρά εφάπαξ παραγόντων και ότι θα υποχωρήσει με το πέρασμα του χρόνου, σημειώνοντας ότι η ανάληψη δράσης τώρα θα ήταν αναποτελεσματική καθώς θα έπληττε την οικονομική ανάκαμψη όταν ο πληθωρισμός θα μειωνόταν από μόνος του.

Αν και ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι ο υψηλός πληθωρισμός, ακόμη και αν είναι προσωρινός, μπορεί να προκαλέσει μία μεγάλη αύξηση των μισθών, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Φίλιπ Λέιν έχουν απορρίψει το επιχείρημα αυτό, λέγοντας ότι η αύξηση των μισθών παραμένει αναιμική και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι επιχειρήσεις μεταβάλλουν μόνιμα τη μισθολογική πολιτική τους.

Η ΕΚΤ έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει τη στήριξη με αγορές ομολόγων και χαμηλά επιτόκια - ρεκόρ όλο το 2022, παρά το ότι πολλές κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη αρχίσει να συσφίγγουν την πολιτική τους.

Το πιθανό πρόβλημα είναι ότι ο πληθωρισμός θα χρειασθεί τώρα μήνες για να μειωθεί και μπορεί να παραμείνει πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ έως το δεύτερο εξάμηνο του 2022, κάτι που θα δυσκολέψει την επικοινωνιακή πολιτική για μία τράπεζα που αντιμετώπιζε χαμηλό πληθωρισμό επί μία δεκαετία και έχει μικρή εμπειρία με την αύξηση των τιμών περισσότερο από τον στόχο.

Ο δομικός πληθωρισμός, στον οποίο εστιάζουν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, καθώς δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, αυξήθηκε επίσης σημαντικά στο 2,6% έναντι προβλέψεων για αύξηση 2,3%.

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Νοεμβρίου 2021 - 14:26

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

22 Ιανουαρίου
Ράλι Μοντε Κάρλο: Επική μάχη με τους δύο Γάλλους παγκόσμιους πρωταθλητές
21:18
Άλλοι έξι θάνατοι και 1,984 νέα κρούσματα κορονοιού στην Κύπρο
20:05
Ρωσία-Ουκρανία: Οι διαπραγματευτές του "σχήματος της Νορμανδίας" θα συναντηθούν εντός της εβδομάδας στο Παρίσι
17:59
Ελλάδα - κορονοϊός: 18.333 νέα κρούσματα, 73 θάνατοι, 668 διασωληνωμένοι
17:39
Προς κύρωση το μνημόνιο συνεργασίας Αθηνών-Λευκωσίας για έργα υποδομής στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής
17:24
Γαλλία: Αγνοείται η τύχη ενός 75χρονου Γάλλου που προσπαθούσε να διαπλεύσει με κανό τον Ατλαντικό
17:03
Β' Κατηγορία: Μόνη στην κορυφή η Ένωση
16:54
Δεκατέσσερις γυναίκες μεταξύ των 24 μελών της κυβέρνησης του Γκαμπριέλ Μπόριτς στη Χιλή
16:44
ΕΟΔΥ: Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ένδειξη ότι η νέα υποομάδα ΒΑ.2 έχει διαφορετικές ιδιότητες από την Όμικρον
16:28
Την απόλυτη συμπαράστασή του στον ουκρανικό λαό, εξέφρασε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος
16:09
Κλειστοί για όλα τα οχήματα είναι οι δρόμοι που οδηγούν στο Τρόοδος
15:54
Παραδόθηκαν στην ανακρίτρια οι τοξικολογικές εξετάσεις της 24χρονης που κατήγγειλε ομαδικό βιασμό στη Θεσσαλονίκη
15:51
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand