Παράταση για ένα χρόνο στα φορολογικά κίνητρα για αναδιαρθρώσεις δανείων

Παρατείνονται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022 οι ρυθμίσεις που αφορούν στην παραχώρηση φορολογικών ελαφρύνσεων και κινήτρων με σκοπό την ενίσχυση και την προώθηση των αναδιαρθρώσεων δανείων.

Τις σχετικές προτάσεις νόμου που ψηφίστηκαν ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής, κατέθεσαν οι Χάρης Γεωργιάδης, Ονούφριος Κουλλά και Σάβια Ορφανίδου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Χρύσης Παντελίδης εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος και Ηλία Μυριάνθους εκ μέρους του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ.

Οι φορολογικές ελαφρύνσεις και τα κίνητρα που παραχωρούνται στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης δανείων αφορούν κυρίως στη μη καταβολή εξόδων χαρτοσήμων που προκύπτουν από την αναδιάρθρωση δανείων, στη μη επιβολή φόρου κεφαλαιουχικών κερδών, στη μη καταβολή τελών μεταβίβασης στην περίπτωση μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας επ’ ονόματι του δανειστή, στη μη επιβολή έκτακτης εισφοράς για την άμυνα της Δημοκρατίας σε περίπτωση λογιστικού κέρδους και/ή πλασματικού μερίσματος, στη μεταφορά εμπράγματου βάρους, σε περίπτωση απόκτησης ακινήτου από τον δανειστή στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης δανείου, κατά τη μεταβίβαση του ακινήτου από τον δανειολήπτη στον δανειστή και στην εξαίρεση από τον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος οποιουδήποτε οφέλους, πλεονάσματος, κέρδους ή ζημιάς προσώπου που προκύπτει στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης δανείου.

Παράλληλα και μετά από επισήμανση του Βουλευτή της ΕΔΕΚ Ηλία Μυριάνθους οι βουλευτές συμφώνησαν να συζητήσουν και να φέρουν σε επόμενη συνεδρία τροποποίηση ώστε να μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτά τα κίνητρα και διαχειριστές και εγγυητές αποθανόντα δανειολήπτη.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου υποστήριξε τις προτάσεις νόμου αναφέροντας ότι αναμένουν την έμπρακτη στήριξη των δανειοληπτών και να σταματήσει η κοροϊδία από τα τραπεζικά ιδρύματα που απορρίπτουν τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης για να αφαιμάξουν τους δανειολήπτες.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι είναι η 5η χρονιά που ψηφίζονται οι συγκεκριμένες προτάσεις νόμου για ενθάρρυνση των αναδιαρθρώσεων. Ωστόσο, όπως είπε, επειδή δεν γίνονται με τον ρυθμό που απαιτείται ίσως πρέπει η Βουλή να σκεφτεί να προχωρήσει εκτός από κίνητρα και σε ποινές σε εκείνους που θεωρούν ότι η αναδιάρθρωση είναι ένα τρόπος αφαίμαξης και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε ότι συμφωνεί ότι θα πρέπει να υπάρξουν ποινές. Ανέφερε ακόμα ότι παρόλα τα κίνητρα για αναδιαρθρώσεις εντούτοις υπάρχουν προσεγγίσεις που δυσκολεύουν τη ζωή των δανειοληπτών, ιδίως με τις πωλήσεις προς επενδυτικά ταμεία.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς ανέφερε ότι στηρίζουν τις προτάσεις και επεσήμανε ότι επειδή δεν υπάρχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα όσον αφορά τις αναδιαρθρώσεις, είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει από πλευράς Κυβέρνησης μια αλλαγή στάσης για να βοηθηθούν οι δανειολήπτες στην πράξη.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου είπε ότι συνεχίζονται τα φορολογικά κίνητρα για να γίνουν ακόμα περισσότερες αναδιαρθρώσεις και ότι υπάρχουν ακόμα ανάγκες για παλιά δάνεια, ενώ θα εξεταστεί αν χρειάζεται περαιτέρω παράταση.

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Νοεμβρίου 2021 - 21:19

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

04 Δεκεμβρίου
Β' Κατηγορία: Συνεχίζει πρώτη η ΕΝΠ
18:14
Ινδονησία: Τουλάχιστον 1 νεκρός, 41 τραυματίες από την έκρηξη του ηφαιστείου Σεμέρου
17:58
Ελλάδα Κορονοϊός: 5.157 κρούσματα, 88 νεκροί και 697 διασωληνωμένοι
17:44
Τοξική παραπληροφόρηση τροφοδοτεί την καχυποψία και διαταράσσει τις εμβολιαστικές εκστρατείες
17:32
Γερμανία: Το SPD ενέκρινε την Προγραμματική Συμφωνία για συγκυβέρνηση με τους Πράσινους και το FDP
17:18
ΔΗΚΟ: Η άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αφορά την Τουρκία
16:42
Χιλιάδες στους δρόμους κατά των περιορισμών για την Covid-19
16:29
Κ.Ε.: Η Κίνα στηρίζει την ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας
16:05
Σήμερα υπάρχει υποχώρηση της Δημοκρατίας όχι μόνο στην Ευρώπη, είπε ο Πάπας
15:40
Υπ. Υγείας: Δεν θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα αν τηρηθούν τα υφιστάμενα. Στην Κύπρο τις επόμενες ημέρες εξοπλισμός ανίχνευσης της Όμικρον
15:18
Βαθιά ευγνωμοσύνη Πάπα Φραγκίσκου προς Πρόεδρο και λαό της Κύπρου σε χειρόγραφο μήνυμά του
14:50
Σύλληψη υπόπτου στα κατεχόμενα που φέρεται να έχει σχέση με τα ροζ βίντεο
14:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand