Μέχρι 2030 αναμένεται εγγραφή 36.000 ηλεκτρικών οχημάτων, λέει ο Υπ. Μεταφορών

Μέχρι και το τέλος του 2030 αναμένεται να έχουν εγγραφεί 36.000 ηλεκτρικά οχήματα, σημείωσε ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, κατά τη συνέντευξη Τύπου και παρουσίαση του Σχεδίου Επιχορήγησης για την Αγορά Ηλεκτρικών Οχημάτων και του Σχεδίου Απόσυρσης Ρυπογόνων Οχημάτων και Παραχώρησης Κινήτρων για Εναλλακτικούς, Χαμηλών Εκπομπών, Τρόπους Διακίνησης, που πραγματοποίησε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο. 


Εθνικός Στόχος είναι όπως το 2030 το 25% των νέων εγγραφών οχημάτων να είναι ηλεκτρικά με απώτερο σκοπό όπως, μέχρι το 2035 το ποσοστό αυτό να αυξηθεί στο 100%, δήλωσε ο κ. Καρούσος, ενώ σημείωσε ότι το 2021 έχουν εγγραφεί 250 ηλεκτρικά οχήματα.

Τα σχέδια που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι ολοκληρωμένα και ισορροπημένα και είναι τα πιο ελκυστικά που υπάρχουν σε επίπεδο της ΕΕ, τόνισε ο Υπουργός. Με μια ανάλυση, συμπλήρωσε, η χορηγία των 10.000 είναι η πιο υψηλή που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κ. Καρούσος επεσήμανε επίσης ότι τα συγκεκριμένα Σχέδια μπορούν να θεωρηθούν ως τα πλέον ολοκληρωμένα, ελκυστικά και φιλόδοξα σχέδια σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

«Τα Σχέδια» είπε ο κ. Υπουργός «μπορούν να αξιοποιηθούν από όλους, ήτοι τους ιδιώτες, τους επαγγελματίες και τα νομικά πρόσωπα καθότι καλύπτουν την επιδότηση για αγορά καινούργιων και μεταχειρισμένων οχημάτων, καθώς επίσης καλύπτουν την επιχορήγηση για εναλλακτικούς τρόπους διακίνησης όπως είναι τα λεωφορεία και τα ηλεκτρικά ποδήλατα».

Ανέφερε ότι τα δύο Σχέδια που ετοίμασε το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων έχουν ως στόχο την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και τη διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων στο στόλο των οχημάτων που κυκλοφορούν εντός της Δημοκρατίας, και την προώθηση οχημάτων με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. «Επιπρόσθετα, μέσα από τα δύο αυτά Σχέδια προωθούνται εναλλακτικοί τρόποι διακίνησης, πέραν της διακίνησης με αυτοκίνητο» είπε ο κ. Καρούσος, τονίζοντας ότι «η επιδίωξη που αναμένεται να επιτευχθεί μέσα από την αξιοποίηση των δύο πιο πάνω Σχεδίων Χορηγιών είναι η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των μεταφορών και συγκεκριμένα, η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και των αέριων ρύπων».  

Απαριθμώντας μερικά από τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να επιφέρει η ηλεκτροκίνηση στην καθημερινότητα μας, ο κ. Καρούσος ανέφερε τη μείωση ρύπων, το χαμηλό κόστος φόρτισης που φτάνει μέχρι και 64% μείωση σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα, την χαμηλή  συντήρηση του οχήματος, τη δωρεάν στάθμευση σε δημοτικούς μη ελεγχόμενους  δημόσιους χώρους στάθμευσης και την απουσία οποιουδήποτε κόστους που αφορά την άδεια κυκλοφορίας. «Εθνικός Στόχος είναι όπως το 2030 το 25% των νέων εγγραφών οχημάτων να είναι ηλεκτρικά με απώτερο σκοπό όπως, μέχρι το 2035 το ποσοστό αυτό να αυξηθεί στο 100%», δήλωσε ο κ. Καρούσος.

Ο Υπουργός Μεταφορών σημείωσε, ότι, τα πιο πάνω Σχέδια, τα οποία χρηματοδοτούνται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου, ετοιμάστηκαν κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και ενδιαφερόμενους φορείς, καθώς επίσης κατόπιν επαφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αξιοποιώντας βέλτιστες πρακτικές από εμπειρίες άλλων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Με τα Σχέδια αυτά κινούμαστε σταθερά υλοποιώντας την πολιτική της Κυβέρνησης για μετάβαση στις πράσινες μεταφορές» δήλωσε. 

Επεξηγώντας τα Σχέδια, ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι θα έχουν διάρκεια μέχρι το τέλος του 2025 και προγραμματίζεται να υλοποιηθούν σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση θα λήξει στο τέλος του 2023 και η δεύτερη στο τέλος του 2025. «Το συνολικό ποσό της χορηγίας που εγκρίθηκε στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου και προβλέπεται να καταβληθεί μέσω του παρόντος Σχεδίου και των σχεδίων που θα ακολουθήσουν είναι €30.000.000 για το Σχέδιο Επιχορήγησης για την Αγορά Ηλεκτρικών Οχημάτων, €15.000.000 για το Σχέδιο Απόσυρσης Παλαιών Ρυπογόνων Οχημάτων και €4.000.000 για τη δημιουργία 1000 Σταθμών Επαναφόρτισης σε δημόσιους προβάσιμους χώρους » είπε ο κ. Υπουργός.

Επεσήμανε πως τα οχήματα που μπορούν να αποσυρθούν είναι τα Κατηγορίας Μ1 (σαλούν) ή Ν1 (π.χ. βαν, διπλοκάμπινο, pick up) . N είναι 12 ετών και άνω από την ημέρα έναρξης των αιτήσεων. Και επίσης να είναι εγγεγραμμένο  το όχημα στην Κύπρο για τα τελευταία 7 συνεχή χρόνια ( την ημέρα έναρξης των αιτήσεων).

Δικαιούχοι, πρόσθεσε, για την υποβολή αίτησης απόσυρσης είναι 1 αίτηση για κάθε όχημα προς απόσυρση. Φυσικά πρόσωπα δικαιούνται 1 αίτηση για αυτοκίνητο, 1 αίτηση για ηλεκτρικό ποδήλατο και 1 αίτηση για δωρεάν εισιτήρια λεωφορείου. Ακόμη νομικά πρόσωπα δικαιούνται 4 αιτήσεις ( μόνο για αυτοκίνητο) – και ισχύουν οι κανόνες ενίσχυσης Ήσσονος Σημασίας ( de minimis).

Αναφερόμενος στον τύπο οχημάτων  η υπηρεσιών τόνισε πως είναι το καινούργιο όχημα κατηγορίας Μ1 ( σαλούν SUV) , να διαθέτει πιστοποιητικό συμμόρφωσης ΕΕ με ένδειξη “Euro 6d” ή μεταγενέστερη. Η τιμή αγοράς , περιλαμβανομένου ΦΠΑ να μην υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ και για ηλεκτρικό ποδήλατο τις 6.000 ευρώ. Ακόμη με μάζα εκπομπών 50 gr/kmδιοξιδίου του άνθρακα – CO2 WLTP.

Ο Υπουργός Μεταφορών σημείωσε πως η έναρξη αιτήσεων αρχίζει στις 6.12.21 στις 11:00 το πρωί μέχρι την 20η Δεκεμβρίου του 2021 στις 10:00. Αναφορικά με τα ποδήλατο η έναρξη αιτήσεων ξεκινά στις 17.1.22 στις 11:00 το πρωί μέχρι την 31.1.22στις 10:00 το πρωί. 

Η διάρκεια του Σχεδίου Επιχορήγησης και κάποια διαδικαστικά θέματα , όσοι είπε, εγκριθούν προκαταρκτικά θα έχουν δύο μήνες , ενώ όσοι έχουν τελική έγκριση θα έχουν 12 μήνες. Είπε ακόμη πως για τα ηλεκτρικά ποδήλατα θα έχουν 6 μήνες. Είπε ακόμη πως όποιος θα καθίσταται δικαιούχος σε αυτά τα δύο σχέδια θα είναι και αυτόματα δικαιούχος στο Σχέδιο Χορηγιών για την εγκατάσταση και επέκταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων και έξυπνων μετρητών σε κατοικίες για την φόρτιση του ηλεκτρικού τους οχήματος. 

Στην παρουσίαση ο  κ. Καρούσος ανέφερε πως σε ό,τι αφορά την αγορά μεταχειρισμένου ηλεκτρικού οχήματος η αγορά θα είναι 4.000 ευρώ και αν συνδυάζεται με απόσυρση ακόμη 1.000 ευρώ δηλαδή, εξήγησε, θα φτάνει τις 5.000 ευρώ . Θα δικαιούνται  μεταχειρισμένα κατηγορίας Μ1 ευρωπαϊκό ή Ιαπωνικών προδιαγραφών.  . Η τιμή αγοράς πρόσθεσε συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ δεν πρέπει να ξεπερνά τις 50.000 ευρώ . Επεσήμανε ακόμη, πως τα οχήματα τα οποία θα μπορούν να αγοραστούν θα είναι οχήματα τα οποία η ημερομηνία  πρώτης εγγραφής θα πρέπει να είναι 1η Ιανουαρίου του 2019 ή μεταγενέστερη. 

Σε ό,τι αφορά το μεταχειρισμένο ηλεκτρικό όχημα ταξί ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε πως η χορηγία θα είναι 12.000 ευρώ και αν συνδυάζεται με απόσυρση ακόμη 1.000 δηλαδή 13.000 ευρώ.  Επίσης η τιμή αγοράς, πρόσθεσε, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ δεν πρέπει να ξεπερνά τις 50.000 ευρώ. Επεσήμανε ακόμη, πως η ημερομηνία  πρώτης εγγραφής θα πρέπει να είναι 1η Ιανουαρίου του 2019 ή μεταγενέστερη. Είπε πως ο λόγος ως ημερομηνία πρώτης εγγραφής καθορίζεται η 1η Ιανουαρίου του 2019 είναι γιατί έχει το έτος 2019 έχει αλλάξει η τεχνολογία.

Για την αγορά καινούργιου ηλεκτρικού οχήματος κατηγορίας L  τύπος μοτοποδήλατο, τρίκυκλο, μοτοσυκλέτα και ελαφρύ τετράκυκλο κυβισμού 50 cm3
Σε σχέση με την αγορά καινούργιο ηλεκτρικού οχήματος κατηγορίας Ν1, μικτού βάρους μέχρι 3.500 κιλά , 20.000 ευρώ. 

Σε ό,τι αναφορά τα αναπηρικά οχήματα ο Υπουργός Μεταφορών είπε πως είναι 7.000 ευρώ συν 1.000 με τις ίδιες προδιαγραφές που προανέφερε πριν. Η πολύτεκνη οικογένεια συνέχισε, πάλι 7.000 συν 1.000 για μεταχειρισμένο όχημα πολύτεκνης οικογένειας. 

Η αγορά καινούργιο ηλεκτρικού οχήματος το L6 E που είναι το ελαφρύ η βαρύ τετράτροχο, τα μικρά αυτοκίνητα επιδοτείται με 4.000 ευρώ. Καινούργιο μικρό λεωφορείο με 40.000 ευρώ. 

Ο κ. Καρούσος για το σχέδιο επιχορήγησης ηλεκτρικών οχημάτων (ποσά και αριθμός χορηγιών), σημείωσε πως το ποσό χορηγίας για αγορά καινούργιο ηλεκτρικού οχήματος ιδιωτικής χρήσης είναι 9.000 ευρώ και ο αριθμός των χορηγιών ανέρχεται σε 360.

Η χορηγία για την αγορά καινούργιο ηλεκτρικού οχήματος ανέρχεται σε 19.000 ευρώ και θα δοθούν 24 χορηγίες. Η χορηγία για αγορά καινούργιου ηλεκτρικού αναπηρικού οχήματος είναι 11.000 ευρώ και αριθμός χορηγιών είναι 13. Όσον αφορά τη χορηγία για αγορά ηλεκτρικού οχήματος πολύτεκνης οικογένειας αυτή ανέρχεται σε 11.000 ευρώ και ο αριθμός χορηγιών σε 13.

Σε σχέση με τη χορηγία για αγορά μεταχειρισμένου ηλεκτρικού οχήματος ιδιωτικής χρήσης , 4.000 ευρώ και ο αριθμός αιτήσεων σε 320.

Επίσης η χορηγία για αγορά μεταχειρισμένου ηλεκτρικού οχήματα ταξί είναι 12.000 ευρώ και ο αριθμός χορηγιών σε 25. Όσον αφορά την χορηγία για αγορά μεταχειρισμένου ηλεκτρικού αναπηρικού οχήματος το ποσό χορηγίας είναι 7.000 ευρώ και ο αριθμός χορηγιών 15. Επίσης σε σχέση με την χορηγία για αγορά μεταχειρισμένου ηλεκτρικού οχήματος πολύτεκνης οικογένειας είναι 7.000 ευρώ και ο αριθμός χορηγιών 15. 

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να εξαντληθούν οι αιτήσεις την 1η ημέρα και  πότε θα υπάρξει η 2η φάση ο κ. Καρούσος απάντησε  πως το Υπουργείο Μεταφορών έχει εξασφαλίσει 45 εκατομμύρια μέχρι και το 2025, σημειώνοντας πως η 1η προκήρυξη αφορά τα 12 εκατομμύρια. Στόχος μας πρόσθεσε, “είναι να μπει μια προκήρυξη ανά έτος, η οποία θα επικαιροποιείται αναλόγως των δεδομένων που υπάρχουν”. Θεωρούσε, συνέχισε, ότι όσο περνά ο χρόνος οι τιμές αυτών των οχημάτων θα είναι πιο προσιτές και με βάση τα αποτελέσματα της κάθε προκήρυξης (δηλαδή το ενδιαφέρον που υπάρχει και άλλες λεπτομέρειες), όπως είπε, θα στοχεύουν ώστε να προκηρύσσεται ένα σχέδιο το χρόνο. 
Πρόσθεσε πως το Υπουργείο θα μελετήσει πόσοι θα υποβάλουν αίτηση για τα οχήματα και πόσοι θα φτάσουν στο στάδιο της υλοποίησης. Στόχος μας, συνέχισε, είναι η βελτίωση του προγράμματος.

Αναφορικά με τους σταθμούς φόρτισης ο Υπουργός Μεταφορών και ερωτηθείς σχετικά  απάντησε πως τον σταθμό φόρτισης θα τον έχει ο καθένας στο σπίτι του. Εξήγησε πως όποιος λαμβάνει χορηγία ύψους 10.000 ευρώ για αγορά καινούργιου  ηλεκτρικού οχήματος θα δικαιούνται άλλη χορηγία ύψους 2.250 για την εγκατάσταση υποστατικού στο σπίτι του και τον έξυπνο μετρητή αλλά και τον σταθμό φόρτισης.  Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους σταθμούς ο κ. Καρούσος είπε πως εκκρεμεί αυτή τη στιγμή μια προσφορά για την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης στους αυτοκινητόδρομους  σε 20 σημεία ουσιαστικά, όπως είπε, 10 διπλά. Επίσης βρίσκονται σε διαδικασία να αλλάξουν τον νόμο, ούτως ώστε να δικαιούνται και τα πρατήρια να πωλούν φόρτιση στα αυτοκίνητα.

Στη συνέντευξη Τύπου απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Νιόβη Παρισινού, η οποία ανέφερε ότι τα Σχέδια χρηματοδοτούνται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλώνοντας ότι «το Σχέδιο Κύπρος το Αύριο είναι μια κορυφαία πρόκληση ώστε η χώρα μας να συμβαδίζει με τις επιταγές της σύγχρονης εποχής σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικότητας, περιβαλλοντικής και ψηφιακής προσαρμογής και ανάπτυξης». 

Σε σχέση με τις εγκεκριμένες αιτήσεις επιχορήγησης ηλεκτρικού οχήματος αυτές σημείωσε θα δίδονται με τη μέθοδο κατά σειρά προτεραιότητας "First Come First Served" , διαδικτυακά στην ιστοσελίδα  : www.ev.gov.cy.

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Νοεμβρίου 2021 - 13:57

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Νέες κυρώσεις ΗΠΑ σε εγγεγραμμένες εταιρείες στην Κύπρο
12:05
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 16/4/24
11:35
Το Ιράν θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια ενάντια στα συμφέροντά του
11:20
Σήμερα η τελετή Αφής στην Αρχαία Ολυμπία
10:50
Σύλληψη 42χρονου δεσμοφύλακα για υπόθεση ναρκωτικών στις φυλακές
10:44
Κλείνει στις 2 Μαΐου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους νεοσύλλεκτους
09:46
Στο Λονδίνο σήμερα ο Πρόεδρος για προώθηση επενδύσεων στην Κύπρο
09:34
Εκτεταμένες ζημιές σε αυτοκίνητα από πυρκαγιά στο Καϊμακλί (Βίντεο)
09:10
Πέραν των 3.500 ενστάσεων μετά την ανάρτηση του εκλογικού καταλόγου
09:00
Αυξάνεται ανησυχητικά ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών
08:52
Τίτλοι Ειδήσεων: Tρίτη 16 Απριλίου 2024
06:40
Κύπρος: Αυξανεται ανησυχητικά ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών
06:31
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.