Παράδοση 38 αρχαιοτήτων στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον, ΗΠΑ

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι, στις 11 Νοεμβρίου 2021 παραδοθήκαν στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον, ΗΠΑ, από την κα Katherine Grayson Wilkins, τριάντα οκτώ (38) αρχαιότητες διαφόρων περιόδων της προϊστορίας και ιστορίας της Κύπρου, οι οποίες βρίσκονταν στην κατοχή της και τις οποίες επέστρεψε οικειοθελώς στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Κατά την παραλαβή των αρχαιοτήτων, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον, κ. Μάριος Λυσιώτης, ευχαρίστησε την κα Grayson Wilkins για την επιστροφή των αρχαιοτήτων, οι οποίες βρίσκονταν στην κατοχή του συζύγου της Fraser Bryan Wilkins (πρώην Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Cyprus American Archaeological Research Institute-CAARI από το 2015 μέχρι το 2021) και πριν ήταν στη κατοχή του πατέρα του, Fraser Wilkins (του πρώτου Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία, 1960-1964).

 Το Τμήμα Αρχαιοτήτων εκφράζει ιδιαίτερες ευχαριστίες και την εκτίμησή του στην κα Grayson Wilkins για την αξιέπαινή της πράξη, αλλά και την άψογή της συνεργασία στην όλη πορεία της επικοινωνίας για το θέμα. Επίσης, θερμές ευχαριστίες εκφράζονται και στο Cyprus American Archaeological Research Institute-CAARI και ιδιαίτερα στη Διευθύντριά του τη Δρ. Lindy Crewe για την καθοριστική της συμβολή στην παράδοση των αρχαιοτήτων και για την παροχή βοήθειας σε πολλά επίπεδα. Η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ουάσιγκτον, μέσω του Πρέσβη κ. Μάριου Λυσιώτη συνέβαλαν τα μέγιστα στην όλη διαδικασία και η συμβολή τους εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα πολύτιμη.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ως το αρμόδιο Τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προστασία και τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς και τους επαναπατρισμούς, θα συνεχίσει τις εντατικές του προσπάθειες για τη διάσωση και τον επαναπατρισμό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την πάταξη της σύλησης και της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αντικειμένων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η συνεργασία και ο συντονισμός με όλες τις αρμόδιες αρχές, την Εθνική Επιτροπή για την Πάταξη της Σύλησης και της Παράνομης Διακίνησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς αλλά και η επαφή με το ευρύτερο κοινό είναι υψίστης σημασίας.

Τελευταία Ενημέρωση: 24 Νοεμβρίου 2021 - 14:33

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.