Νέα καθυστέρηση στη μετακίνηση εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από τη Λάρνακα

Νέα αναβολή στη διαδικασία μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου εταιρειών, από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας σημειώνεται λόγω καθυστερήσεων στην κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων στο Βασιλικό, με τη μετακίνηση να οριοθετείται τον ερχόμενο Μάρτιο.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας αναφέρεται ότι «ολοκληρώθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2021,  η εξαγορά από την εταιρεία Petrolina Holdings  της γης και των εγκαταστάσεων της εταιρείας ExxonMobil που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο της περιοχής των πρώην διυλιστηρίων. Για τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις υπάρχει σε ισχύ η άδεια αποξήλωσης τους και η εταιρεία Petrolina διαβεβαίωσε τον Δήμο Λάρνακας ότι εντός του 2021 θα ξεκινήσει άμεσα την κατεδάφιση τους».

Οσον αφορά την άσφαλτο «η αποθήκευση του προϊόντος τερματίστηκε από τον Ιούλιο 2021 οπόταν και άρχισαν οι διεργασίες κατεδάφισης των δεξαμενών τους. Εντός του πρώτου τριμήνου του 2022 αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν και οι εργασίες αυτές. Μέρος των υπόλοιπων εγκαταστάσεων (αγωγοί) που σχετίζονται κυρίως με θέματα πυρασφάλειας θα απομακρυνθούν μετά τον τερματισμό λειτουργίας των εγκαταστάσεων υγραερίου στη περιοχή».

Αναφορικά με τις εγκαταστάσεις υγραερίου, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «το τελικό χρονοδιάγραμμα που είχε δοθεί σε σχέση με τον τερματισμό λειτουργίας και μετακίνησης των εγκαταστάσεων υγραερίου από την Κοινοπραξία VLPG Ltd προς το Δήμο Λάρνακας και το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ήταν ο Νοέμβριος 2021. Ωστόσο σε νέα ενημέρωση από την Κοινοπραξία, τόσο προς το Δήμο όσο και προς το Υπουργείο, αναφέρθηκε ότι λόγω διαφόρων καθυστερήσεων στην κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων στο Βασιλικό, οριοθετείται η πλήρης μετακίνηση τον Μάρτιο του 2022».

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας « ενημερώθηκε για το θέμα σε πρόσφατη  συνεδρία του και εξέφρασε ανησυχία ως προς την μη τήρηση των υφιστάμενων χρονοδιαγραμμάτων άλλα και ως προς την τήρηση του νέου χρονοδιαγράμματος. Το Σώμα προτίθεται να προβεί σε όλες τις αναγκαίες παραστάσεις τόσο προς την Κοινοπραξία όσο και προς το Υπουργείο Ενέργειας, ώστε να μην υπάρξει επιπλέον καθυστέρηση πέραν του Μαρτίου 2022».

Σημειώνεται ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο συνεχίζει να παρακολουθεί, να επισκέπτεται και να ενημερώνεται σε σχέση με τις πορεία των εργασιών  της κατασκευής των νέων εγκαταστάσεων στο Βασιλικό. Παράλληλα, θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην προκύψει εκ νέου και άλλη καθυστέρηση».
(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 24 Νοεμβρίου 2021 - 12:59

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

01 Δεκεμβρίου
Πούτιν: Εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα συνεχίσει την προώθησή του προς ανατολάς
21:14
Πιο ισχυρές από ποτέ οι σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ, είπε ο ΥΠΕΞ σε εκδήλωση για τη γιορτή Hanukkah
21:05
ΔΗΣΥ: Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για διεκδίκηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας
20:40
Ένας θάνατος και 492 νέα κρούσματα κορονοϊού
20:09
Μη επιβολή διοικητικού προστίμου για υποβολή φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου 2021
19:56
Κατηγορίες κατά του Μπόρις Τζόνσον για παραβίαση των κανόνων του lockdown
19:38
Βραζιλία: Ξεκίνησε η δίκη για τη φονική πυρκαγιά σε κλαμπ, με 242 νεκρούς
19:12
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο – Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των ζωντανών μεταδόσεων
19:10
Η κριτική να μη ασκείται στη βάση «αβάσιμων ισχυρισμών», λέει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Επ. Θεσμών
18:40
Ο Νταβίντ Μπατία στον Εθνικό
18:32
Διευρύνεται ο ορίζοντας συνεργασιών σε άμυνα - ασφάλεια, λέει ο ΥΠΑΜ για 1η Τριμερή με Ελλάδα, Ιορδανία
18:22
Ελλάδα-Κορονοϊός – 6.196 νέα κρούσματα και 75 θάνατοι – Στους 690 οι διασωληνωμένοι
18:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand