Κύπρος - Ισραήλ: Σκοπός της κοινής άσκησης η εξάσκηση του προσωπικού της Ε.Φ.

Σε πλήρη κινητοποίηση τέθηκαν σήμερα οι αντιαεροπορικές συστοιχίες της Ε.Φ. που λαμβάνουν μέρος σε άσκηση με την συμμετοχή αεροσκαφών της Ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας. Τα Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν εικονικές προσβολές στόχων που προστατεύονταν από τα συστήματα αεράμυνας της Ε.Φ.

Σκοπός της άσκησης ήταν η εξάσκηση του προσωπικού της Ε.Φ. στις τακτικές και τις διαδικασίες ανάπτυξης αεροπορικών δυνάμεων, η επαύξηση της μαχητικής τους ικανότητας κατά τη διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων αεράμυνας, καθώς και η απόκτηση εμπειρίας από τη συνεργασία με την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία. Η άσκηση διεξήχθη εντός του FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της Κυπριακής δημοκρατίας και σε αυτήν συμμετείχαν επίγεια και εναέρια μέσα της ΕΦ και μαχητικά αεροσκάφη F16 της Ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας. Το σενάριο προέβλεπε πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών, ασκήσεις εναέριας μάχης, καθώς και προσβολές συγκεκριμένων στόχων σε χαμηλό και μεγάλο ύψος οι οποίοι προστατεύονταν από δυνάμεις Αεράμυνας που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της άσκησης. 

Η οργάνωση και εκτέλεση της συγκεκριμένης άσκησης, αποτελεί επιστέγασμα της σταθερής και αναβαθμισμένης συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ.  

Σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα αναμένεται η διεξαγωγή μεγάλης κλίμακας αεροναυτικής άσκησης με την συμμετοχή και άλλων φίλιων χωρών. Δήμοι της επαρχίας με βάση ενημέρωση που είχαν από το ΓΕΕΦ ενημέρωσαν με ανακοινώσεις τους ότι μέχρι και τις 3 Δεκεμβρίου θα διεξάγεται στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ευρείας κλίμακας αεροναυτική άσκηση. Στην άσκηση όπως αναφέρεται θα μετέχουν αεροσκάφη φίλιων κρατών και για αποφυγή δημιουργίας ανησυχίας, ενημερώνεται το κοινό ότι κατά τη διάρκεια της άσκησης θα υπερίπτανται άνωθεν του χερσαίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας μαχητικά αεροσκάφη σε χαμηλά και μεσαία ύψη.

συντάκτης: Πανίκος Ευριπίδου

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Νοεμβρίου 2021 - 12:45

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

01 Δεκεμβρίου
Πούτιν: Εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα συνεχίσει την προώθησή του προς ανατολάς
21:14
Πιο ισχυρές από ποτέ οι σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ, είπε ο ΥΠΕΞ σε εκδήλωση για τη γιορτή Hanukkah
21:05
ΔΗΣΥ: Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για διεκδίκηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας
20:40
Ένας θάνατος και 492 νέα κρούσματα κορονοϊού
20:09
Μη επιβολή διοικητικού προστίμου για υποβολή φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου 2021
19:56
Κατηγορίες κατά του Μπόρις Τζόνσον για παραβίαση των κανόνων του lockdown
19:38
Βραζιλία: Ξεκίνησε η δίκη για τη φονική πυρκαγιά σε κλαμπ, με 242 νεκρούς
19:12
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο – Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των ζωντανών μεταδόσεων
19:10
Η κριτική να μη ασκείται στη βάση «αβάσιμων ισχυρισμών», λέει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Επ. Θεσμών
18:40
Ο Νταβίντ Μπατία στον Εθνικό
18:32
Διευρύνεται ο ορίζοντας συνεργασιών σε άμυνα - ασφάλεια, λέει ο ΥΠΑΜ για 1η Τριμερή με Ελλάδα, Ιορδανία
18:22
Ελλάδα-Κορονοϊός – 6.196 νέα κρούσματα και 75 θάνατοι – Στους 690 οι διασωληνωμένοι
18:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand