Ξαφνική παραίτηση του απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Λιβύη

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Σλοβάκος Γιαν Κούμπις, παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του λιγότερο από έναν χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο, έγινε σήμερα γνωστό από διπλωματικές πηγές στον ΟΗΕ.


"Ο Κούμπις παραιτήθηκε", δήλωσε διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί, πληροφορία που επιβεβαιώθηκε από αρκετές ακόμη διπλωματικές πηγές. Κανένας επίσημος λόγος δεν έχει δοθεί επί του παρόντος για την ξαφνική αυτή παραίτηση, ένα μήνα πριν από τις προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές στη Λιβύη, πρόσθεσαν οι διπλωμάτες αυτοί.

Ίσως αισθάνεται ότι δεν έχει αρκετή υποστήριξη, δήλωσε διπλωματική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διχάστηκε πρόσφατα σε σχέση με το εάν θα αναμορφωθεί η διεύθυνση της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη, με αρκετά μέλη του Συμβουλίου να αξιώνουν η θέση του απεσταλμένου να αναδιαμορφωθεί από τη Γενεύη στην Τρίπολη.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, ο Γιαν Κούμπις ήταν απρόθυμος για τη μεταφορά της θέσης του. Κανένα σχόλιο δεν έχει γίνει έπειτα από αίτημα στην υπηρεσία επικοινωνίας του ΟΗΕ. Πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας που διετέλεσε επίσης ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για τον Λίβανο και ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, ο Γιαν Κούμπις, 69 ετών, ανέλαβε τα καθήκοντα του ειδικού απεσταλμένου για τη Λιβύη τον περασμένο Ιανουάριο, διαδεχόμενος τον Γασάν Σαλάμε, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση αυτή πέρυσι τον Μάρτιο λόγω του έντονου στρες.

Η ξαφνική αποχώρηση του από τον φάκελο της Λιβύης σημειώνεται την επομένη του κλεισίματος των καταθέσεων υποψηφιοτήτων για τη διεκδίκηση της θέσης του αρχηγού του κράτους στις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την Ανωτάτη Εκλογική Αρχή (HNEC) της Λιβύης, 98 υποψήφιοι, εκ των οποίων δύο γυναίκες, κατέθεσαν φάκελο υποψηφιότητας για τις προεδρικές εκλογές.

Μεταξύ των πιο σημαντικών υποψηφίων είναι ο γιος του Μουάμαρ Καντάφι, ο Σαίφ αλ Ισλάμ Καντάφι, ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, που ελέγχει ντε φάκτο την ανατολική Λιβύη, ο ισχυρός πρώην Υπουργός Εσωτερικών, Φάτι Μπασάγα, και ο μεταβατικός Πρωθυπουργός, Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά.

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Νοεμβρίου 2021 - 19:01

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τον Μάιο νέος κύκλος επαφών της προσωπικής απεσταλμένης
15:28
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Εγγενές δικαίωμα η αναγνώριση κράτους, λέει η Πρεσβεία της Παλαιστίνης
14:35
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
13:33
Ξεκίνησε η διαδικασία ποινικών υποθέσεων για ψευδείς δηλώσεις (Βίντεο)
13:15
Έκκληση για αποκλιμάκωση απευθύνει η Κυπριακή Δημοκρατία (Βίντεο)
13:07
Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης εξέφρασε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
13:02
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων (Βίντεο)
11:58
Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισράηλ για τις επιθέσεις σε Ιράν, Συρία και Ιράκ
11:51
Εντός του έτους τα απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης
11:49
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
11:43
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
11:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.