Καρογιάν: Η Τουρκία δεν είχε και δεν έχει πολιτική βούληση να λύσει το Κυπριακό

Σε δηλώσεις για το ζήτημα των πρακτικών του Κραν Μοντανά και των προοπτικών που σήμερα υπάρχουν στο Κυπριακό, προέβη ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, κ. Μάριος Καρογιάν: «Εμείς το έχουμε πει και τις προηγούμενες ημέρες όταν είδαν το φως της δημοσιότητας τα πρώτα έγγραφα, τα πρακτικά.

Δεν είχαμε ποτέ καμία αμφιβολία για τις προθέσεις, τις θέσεις, τις στοχεύσεις της τουρκικής πλευράς. Γνωρίζαμε από την αρχή ότι η τουρκική πλευρά θα συνέχιζε να είναι αδιάλλακτη, και δεν επρόκειτο να κάνει συμβιβασμούς σε ζητήματα που είναι σημαντικά για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Δηλαδή τα ζητήματα ασφάλειας, του παρεμβατικού δικαιώματος αλλά και της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων». 
Ο κ. Καρογιάν σημείωσε ότι «η Τουρκία δεν είχε και ούτε έχει την πολιτική βούληση να λύσει το Κυπριακό»: «Τα συμφέροντα της εξυπακούουν κάποια άλλα πράγματα. Έχει μια δυνατή μηχανή προπαγάνδας, μπορεί να παίζει διάφορα παίγνια με διάφορους ισχυρούς της «ημέρας», δεν υποτιμά τη δική της περιφερειακή δύναμη. Για αυτό το λόγο λοιπόν δεν μας ξενίζει το ότι βλέπουμε το περιεχόμενο των συζητήσεων που συνάδει πλήρως με αυτά που πιστεύαμε από την αρχή. Ότι δηλαδή η Τουρκία εμμένει στις δικές της απροκάλυπτες θέσεις, επιμένει στον επεκτατισμό της, επιμένει να συνεχίζει να έχει παραμονή στην Κύπρο γιατί τα γεωπολιτικά της συμφέροντα αυτό εξυπακούουν». 
Για να προσθέσει: «Για κάποιους που μπορεί να ξέχασαν, απλά να υπενθυμίσω και δηλώσεις αλλά και ολόκληρο βιβλίο που είχε γράψει ο τότε υπουργός Εξωτερικών, στενός συνεργάτης του κ. Ερντογάν –ο κ. Νταβούτογλου- ο οποίος είχε πει ότι η Κύπρος είναι απαραίτητη για τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας, και στην Κύπρο αν δεν υπήρχαν Τουρκοκύπριοι θα έπρεπε να τους επινοήσουν. Μπορεί κάποιος να αντιληφθεί τη διάσταση, το πόσο σημαντική είναι η Κύπρος για τους τουρκικούς σχεδιασμούς, και μέσα στα πλαίσια των επιδιώξεων της για να ισχυροποιήσει το δικό της περιφερειακό ρόλο, και να μπορεί να προφυλάσσει και το δικό της στρατιωτικό και πολιτικό βάθος στην Ανατολία. Για αυτό το λόγο, για εμάς είναι μια επιβεβαίωση των γνωστών θέσεων και επιδιώξεων της Τουρκίας. 
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράτασης τόνισε ότι «σε αυτή την κρίσιμη φάση που το Κυπριακό βρίσκεται σε τέλμα, την ώρα που το αδιέξοδο παρατείνεται, θεωρώ ότι μια τέτοια συζήτηση ανάμεσα σε εμάς όλους, σε αυτή τη συγκυρία, δεν νομίζω ότι προσθέτει. Ο κάθε ένας από εμάς ξέρει ποιοι ήταν οι στόχοι και ποιες ήταν οι συμπεριφορές των βασικών πρωταγωνιστών. Η δική μας πλευρά δεν έχει άλλη επιλογή από την διαπραγμάτευση και την επίλυση του Κυπριακού στη βάση αρχών, των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση των αρχών και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διαιώνιση αυτών των συζητήσεων θεωρώ ότι δεν προσθέτει». 
«Θεωρώ την ίδια ώρα επιβεβλημένο το να επικεντρωθούμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις στο με ποιους τρόπους -αξιοποιώντας τα δικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα, συμβαδίζοντας με σημαντικά συμφέροντα ισχυρών παιχτών στην ευρύτερη περιοχή, αναπτύσσοντας τις περιφερειακές μας συμμαχίες και ταυτόχρονα αξιοποιώντας το δικό μας ρόλο- θα καταφέρουμε να ξαναμπούμε στην τροχιά των διαπραγματεύσεων, έτσι που το συντομότερο δυνατό να μπορέσουμε να ξαναδιαπραγματευτούμε με στόχο την τελική επίλυση του Κυπριακού. Δύσκολος δρόμος, όμως δυστυχώς οι επιλογές που έχουμε μπροστά μας είναι αυτές. Με αξιοπρέπεια αλλά και με διεκδικητικό ρεαλισμό να προσπαθήσουμε να ξαναφέρουμε σε τροχιά διαπραγματεύσεων το Κυπριακό πρόβλημα» κατέληξε στις δηλώσεις του ο Μάριος Καρογιάν.

Τελευταία Ενημέρωση: 22 Νοεμβρίου 2021 - 15:04

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
06:56
Μεσολαβητικός ο ρόλος της Μόσχας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δηλώνει ο Σεργκέι Λάβροφ
06:45
Πορεία στα κατεχόμενα για τα 24 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σεισμών στην Τουρκία
06:41
Βαφεάδης: Προθεσμία μέχρι την Τρίτη να ετοιμαστεί η εγγυητική για την ανάπτυξη στη Λάρνακας
06:13
Υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
05:50
Ιράκ: Ισχυρή έκρηξη σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων
05:40
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
05:29
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
05:18
19 Απριλίου
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.