Ανδρέας Μαυρογιάννης: H κατάσταση είναι πολύ τραγική (Βίντεο)

"Σαφώς την κρίσιμη στιγμή το καλοκαίρι 2017 όταν με βάση τα 6 σημεία του ΓΓ του ΟΗΕ υπήρχε περιθώριο αν γίνοταν αποδεκτά να έχουμε μια στρατηγική συμφωνία και να προχωρούσαμε κατά τρόπο μη αναστρέψιμο στη λύση. Το γεγονός παραμένει. Η Τουρκία απέρριψε δύο από τα 6 σημεία του πακέτου Γκουτέρες. Το πρώτο ήταν η κατάργηση των εγγυήσεων και το δεύτερο η εν τέλει πλήρης αποχώρηση των στρατευμάτων οπότε δεν μπορούσε να προχωρήσει η διαπραγμάτευση" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρογιάννης μιλώντας στο 12ο ετήσιο συμπόσιο του Δήμου Κερύνειας.

Διερχόμαστε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για το Κυπριακό δήλωσε ο διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης μιλώντας στο δωδέκατο ετήσιο Συμπόσιο του Δήμου Κερύνειας υπό τον τίτλο ο ρόλος του διεθνούς παράγοντα στην επίτευξη δίκαιης λύσης του κυρπαικού. Τόνισε ότι η κατάσταση είναι πολύτραγική σημειώνοντας ότι είμαστε στην άκρη της καταστροφής και πως το μόνο που μας μένει είναι τι μπορούμε να κάνουμε αυτά τα τραγικά δεδομένα για να αντιστρέψουμε και να δικαιώσουμε μερικώς τα δικαιώματα και τις προσδοκίες των ανθρώπων μας.

Aναφερόμενος στις συνομιλίες στον Κραν Μοντάνα είπε:Σαφώς την κρίσιμη στιγμή το καλοκαίρι 2017 όταν με βάση τα 6 σημεία του ΓΓ του ΟΗΕ υπήρχε περιθώριο αν γίνοταν αποδεκτά να έχουμε μια στρατηγική συμφωνία και να προχωρούσαμε κατά τρόπο μη αναστρέψιμο στη λύση. Το γεγονός παραμένει. Η Τουρκία απέρριψε δύο από τα 6 σημεία του πακέτου Γκουτέρες. Το πρώτο ήταν η κατάργηση των εγγυήσεων και το δεύτερο η εν τέλει πλήρης αποχώρηση των στρατευμάτων οπότε δεν μπορούσε να προχωρήσει η διαπραγμάτευση". Τόνισε ότι η πραγματική ουσία είναι ότι η δική μας πλευρά έχοντας πλήρη αντίληψη ότι είχαμε φτασει πιο κοντά από ποτέ, τα 4 τελετευαία χρόνια προσπαθεί να επαναφέρει τη διαδικασία σε τροχιά συνομιλιών.

mayro.jpg

Πρόσθεσε ότι μετά την εκλογή Τατάρ είχαμε ξεκάθαρη μετακίνηση της τουρκικής πλευράς από συμφωνημένη βάση λύσης καθώς τώρα βλέπουμε τις τουρκικές επιδιώξεις για δυο χωριστά κράτη και κυριαρχική ισότητα ως προυπόθεση για να εκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Τόνισε ότι αυτό τινάζει στον αέρα τις προοπτικές των διαπραγματεύσεων Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, είμαστε μάρτυρες της επιδείνωσης της κατάσταση επί του εδάφους, στις θαλάσσιες περιοχές, στην Αμμόχωστο και αλλού.

Για τον διορισμό απεσταλμένου του γγ του ΟΗΕ για το κυπριακό τόνισε οτι το σημαντικό είναι να έχει τους σωστούς ΄ορους εντολής και να ενεργεί σε συνάφεια και σε συνέχεια με το Συμβούλιο Ασφαλείας γιατί, εξήγησε, το ΣΑ έχει καθορίσει τους όρους και τις παραμέτρους του παιχνιδιού και δεν μπορούν να απαλλαγούν από τον εποπτικό του ρόλο.

Υπέδειξε ότι με τις εξελίξεις στην περιοχή και τις τουρκικές προκλήσεις τα πράγματα παραμένουν πολύ δύσκολα υπογραμμίζοντας οτι είναι μεγάλη του ανησυχία η επιδείνωση τετελεσμένων καθώς όπως είπε καταστρέφεται η προοπτική αύριο να ξεκινήσει κάτι καλύτερο.

Σημείωσε τέλος ότι δεν μπορούμε να δεχόμαστε ότι η έννοια της ΔΔΟ έχει χρεοκοπήσει όπως λενε οι Τούρκοι γιατί έτσι αποφάσισαν ο Ταγίπ Εερτογαν και ο Ερσίν Τατάρ.

MAY4.jpg

MAYRO 5.jpg

mayro3.jpg

MAYRO 6.jpg

MAYR 7.jpg

Τελευταία Ενημέρωση: 20 Νοεμβρίου 2021 - 14:13

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

01 Δεκεμβρίου
Στο 5,5% υπολογίζεται ο ρυθμός ανάπτυξης το γ΄ τρίμηνο
17:03
Στην Κύπρο αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ο νέος Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ ΟΗΕ
16:41
Για το έργο του Ρόταρυ στην Κύπρο ενημερώθηκε η Πρόεδρος της Βουλής
16:21
Γερμανία: Τρεις τραυματίες από έκρηξη στο Μόναχο
16:17
Υπέρ της έναρξης συζήτησης για υποχρεωτικό εμβολιασμό η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν
15:57
ΥΠΑΜ: Διευρύνεται περαιτέρω η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας στους τομείς Άμυνας και Ασφάλειας
15:45
Οι πρώτες δηλώσεις του Ποντικού
15:39
Ερντογάν: Η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται σε ένα δρόμο «παρακινδυνευμένο, αλλά σωστό»
15:37
Με ηλεκτρονικό μήνυμα SMS ενημερώνονται οι δικαιούχοι 3ης ενισχυτικής δόσης εμβολίου
15:14
Λιβύη: Η επικίνδυνη τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές
14:47
ΗΠΑ-Μακελειό σε σχολείο: Ο 15χρονος χρησιμοποίησε όπλο που είχε αγοράσει ο πατέρας του
14:20
Ελλάδα: Σοκ έχει προκαλέσει ο θάνατος 38χρονης μητέρας από κορονοϊό
14:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand