Επικέντρωση στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης το 2022, λέει η Υπoυργός Ενέργειας

Οι προσπάθειες το 2022 θα επικεντρωθούν στην παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις, νοικοκυριά και τον δημόσιο τομέα, με στόχο την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω ψηφιοποίησης και της μετάβασης στην πράσινη οικονομία με σχέδια χορηγιών ύψους €130 εκατ. σύμφωνα με παρουσίαση της Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσας Πηλείδου στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του ΕΒΕΛ.

Όπως αναφέρεται στην παρουσίαση, με αιχμή του δόρατος το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Κύπρος το αύριο», Κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι εργάζονται συλλογικά για ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας εν μέσω πανδημίας, αλλά και για ταχεία μετάβαση της χώρας στην πράσινη ανάπτυξη.

Σημείωσε πως για την προγραμματική περίοδο 2021 – 2017 περιλήφθηκαν προτάσεις ύψους €547 εκατ. για στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών και μετάβαση στην πράσινη και κυκλική οικονομία. Από αυτά τα €334 εκατ. στοχεύουν στην προώθηση της πράσινης οικονομίας και τα €208 εκατ. στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Όσον αφορά την πράσινη ανάπτυξη το 2022, όπως αναφέρεται, αναμένεται να προκηρυχθεί σχέδιο για την ψηφιακή αναβάθμιση επιχειρήσεων ύψους €20 εκατ. σχέδιο για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις €5 εκατ., σχέδιο χορηγιών για τις μεγάλες βιομηχανίες €7 εκατ., σχέδιο για την κυκλική οικονομία €13 εκατ.

Στο επόμενο έτος αναμένεται επίσης να προκηρυχθεί σχέδιο χορηγιών για ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων και τοπικών αρχών ύψους €40 εκατ. και σχέδιο για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών ύψους €35 εκατ., ενώ άλλα €7 με €8 εκατ. θα εκταμιευθούν μέσω σχεδίων χορηγιών του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ για θερμομόνωση, ΑΠΕ και σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών χορηγιών.

Εξάλλου, μιλώντας στην Γενική Συνέλευση, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ, Μιχάλης Μουσιούττας, είπε ότι η διχοτόμηση της πρωτεύουσας είναι ένας αναχρονισμός και ένα όνειδος για το σύγχρονο κόσμο. Η διαίρεσή της, σημείωσε, επενεργεί αρνητικά τόσο στην ανάπτυξη, όσο και στις προοπτικές της Λευκωσίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιμελητηρίου, ο κ. Μουσιούττας αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό, αλλά και στο σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πρωτεύουσα, λέγοντας ότι «το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Κινητικότητας Λευκωσίας, προβλέπει ότι το 2023 σε ώρες κυκλοφοριακής αιχμής σε κύριες οδικές αρτηρίες θα υπάρξει κυκλοφοριακό έμφραγμα, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση των αυτοκινήτων στους δρόμους».

Μιλώντας για το μέλλον είπε ότι την επόμενη 10ετία, η Λευκωσία επιβάλλεται να αποκτήσει νέα σημαντικά έργα υποδομής που θα τη βοηθήσουν στην προσέλκυση ντόπιων και ξένων επιχειρήσεων όσο και επισκεπτών, όπως την ανέγερση νέου σύγχρονου ιπποδρόμου, τη δημιουργία πίστας για αυτοκίνητα ταχύτητας και εγγραφής της σε κατηγορία της Formula, τη δημιουργία νέου άξονα οδικής κυκλοφορίας (αυτοκινητόδρομου) που να τη συνδέει με τη Λάρνακα και τη Λεμεσό και την ανέγερση νέων συνεδριακών εγκαταστάσεων για συνέδρια και εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου και μαζικής συμμετοχής.

Μιλώντας για την οικονομία, εξέφρασε την ανησυχία του για το ζήτημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού που παρατηρείται για πρώτη ίσως φορά σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων.

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Νοεμβρίου 2021 - 20:29

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

01 Δεκεμβρίου
Ένας θάνατος και 492 νέα κρούσματα κορονοϊού
20:09
Μη επιβολή διοικητικού προστίμου για υποβολή φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου 2021
19:56
Κατηγορίες κατά του Μπόρις Τζόνσον για παραβίαση των κανόνων του lockdown
19:38
Βραζιλία: Ξεκίνησε η δίκη για τη φονική πυρκαγιά σε κλαμπ, με 242 νεκρούς
19:12
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο – Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των ζωντανών μεταδόσεων
19:10
Η κριτική να μη ασκείται στη βάση «αβάσιμων ισχυρισμών», λέει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Επ. Θεσμών
18:40
Ο Νταβίντ Μπατία στον Εθνικό
18:32
Διευρύνεται ο ορίζοντας συνεργασιών σε άμυνα - ασφάλεια, λέει ο ΥΠΑΜ για 1η Τριμερή με Ελλάδα, Ιορδανία
18:22
Ελλάδα-Κορονοϊός – 6.196 νέα κρούσματα και 75 θάνατοι – Στους 690 οι διασωληνωμένοι
18:05
Εξηγήσεις στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας για τις ολυμπιακές υποτροφίες έδωσε η ΚΟΕ
17:54
Στέφανος Στεφάνου: Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να κάνει προτάσεις προστασίας των νοικοκυριών από την αισχροκέρδεια
17:53
Στη σημερινή ημέρα ευαισθητοποίησης για το AIDS και στην πανδημία αναφέρθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand