Την πρόταση ΑΚΕΛ για συνέχιση συνομιλιών από εκεί που σταμάτησαν παρουσίασε ο Στέφανος Στεφάνου σε εκδήλωση του ΕΚ

Την πρόταση του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό και τις θέσεις του κόμματος παρουσίασε σε εκδήλωση το πρωί της Τρίτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Στέφανος Στεφάνου.


Με αφορμή την εκδήλωση, με τίτλο «The Cyprus problem: Quo vadis» που συνηθίζεται να διοργανώνεται κάθε χρόνο από την ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ έχει σειρά επαφών στις Βρυξέλλες.

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ είχε την ευκαιρία μέσω της εκδήλωσης να ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, σημειώνοντας πως αυτές δεν είναι καθόλου καλές τα τελευταία τέσσερα χρόνια «ειδικά μετά την αποτυχία της διάσκεψης στο Κρανς Μοντανά και το αδιέξοδο που έχει προκύψει με την Τουρκία να εργαλειοποιεί αυτό το αδιέξοδο και να δημιουργεί νέα τετελεσμένα που επιβαρύνουν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».

Όπως ανέφερε, κατά την εκδήλωση η αντιπροσωπεία ενημέρωσε για τις απόψεις του ΑΚΕΛ «αναφορικά με το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση και πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε δυναμική που θα οδηγήσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά», πάνω στο πλαίσιο Γκουτέρες με στόχο να υπάρξει στρατηγική συμφωνία «που θα αποτελεί και τον δρόμο άνευ επιστροφής σε σχέση με τη λύση».

Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στις προγραμματισμένες επαφές κατά τις οποίες προχωρεί σε ενημέρωση για τις προτάσεις του ΑΚΕΛ.

Μετά την εκδήλωση ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είχε συνάντηση με με τους συμπρόεδρους της ομάδας της Αριστεράς, Μάρτιν Σίντερβαν και Μάνον Ομπρί, ενώ το απόγευμα συναντήθηκε με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου.

Την Τετάρτη το πρωί στις 10:30 ώρα Κύπρου (9:30 τοπική ώρα), ο ΓΓ του ΑΚΕΛ θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του γραφείου του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ, Πέδρο Σεράνο.

Αργότερα την ίδια ημέρα αναμένεται να υπάρξει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινά, σε ώρα που θα καθοριστεί.

Εκδήλωση

Στην παρέμβαση του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε πως αν και οι σημερινές διεθνείς εξελίξεις θα μπορούσαν να σημάνουν πως το Κυπριακό παύει να είναι προτεραιότητα για τη διεθνή κοινότητα, επεσήμανε πως στην πραγματικότητα μια λύση του προβλήματος θα βοηθούσε στην ομαλοποίηση της κατάστασης στην περιοχή και στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας.

Αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Τουρκίας να εδραιώσει την παρουσία της στην περιοχή μέσω της προσέγγισης της στα ενεργειακά και τη δημιουργία νέων στρατιωτικών δομών στην κατεχόμενη Κύπρο.

Όσον αφορά το Κυπριακό, επεσήμανε πως «αρά τα διαφορετικά αφηγήματα όσων μετείχαν στη Διάσκεψη, όλοι ανεξαιρέτως παραδέχονται ότι στο Κραν Μοντανά είχαμε φτάσει πολύ κοντά σε λύση των βασικών πτυχών του Κυπριακού» και πως είναι ρεαλιστικό να υπάρξει σύντομη λύση αν η διαδικασία συνεχιστεί από εκεί που σταμάτησε.

«Η ισορροπία που έχει εξευρεθεί σε σειρά βασικών ζητημάτων πρέπει να διαφυλαχθεί πρώτο γιατί συνιστά την αμοιβαία αποδεκτή κατάληξη των δύο πλευρών και δεύτερο γιατί αν ανοίξουν ξανά ζητήματα τόσο σημαντικά και ευαίσθητα είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε σε νέες ατέρμονες συζητήσεις» τόνισε, υπογραμμίζοντας πως αυτό δεν συμφέρει σε καμία πλευρά.

Επανέλαβε πως ο κυρίαρχος λόγος της υπαναχώρησης στο ζήτημα της συνέχισης των συνομιλιών «είναι η επίσημη στροφή της Τουρκίας και του κ. Τατάρ σε λύση δύο κρατών», και επεσήμανε πως «δεν είναι όμως άσχετο και το γεγονός ότι αντί της συνεπούς υποστήριξης της θέσης για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν προτάχθηκαν λεγόμενες «νέες ιδέες» οι οποίες συγκρούονται με την θέση του Γ.Γ. αφού επανανοίγουν βασικές συγκλίσεις».

Όπως σημείωσε, η πρακτική αυτή έχει ανοίξει τον χώρο για υποβολή νέων ιδεών από τρίτους που καταλήγουν σε εισηγήσεις που «καταστρέφουν το κεκτημένο των συνομιλιών» και προσεγγίζουν τουρκικές αξιώσεις.

Αναφέρθηκε ακόμα στο ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια το Κυπριακό μπήκε σε περίοδο παθητικής παρέλευσης του χρόνου, την οποία αξιοποιεί η Τουρκία για τη δημιουργία νέων τετελεσμένων, μέσω ενεργειών στην ΑΟΖ και την Αμμόχωστο.

Σε σχέση με την Αμμόχωστο, τόνισε πως είναι πιο σημαντικό από ότι φαίνεται καθώς η αλλαγή καθεστώτος των Βαρωσίων μπορεί να αποτελέσει απώλεια ενός κινήτρου για τη λύση.

Για να τερματιστούν αυτές οι ενέργειες και τα όσα προωθούν οι Ερντογάν - Τατάρ, χρειάζεται να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις, υπογράμμισε, και αναφέρθηκε στην πρόταση την οποία κατέθεσε το ΑΚΕΛ στον ΠτΔ και την οποία ανέλυσε στη συνέχεια ο επικεφαλής του Τομέα Κυπριακού του κόμματος, Τουμάζος Τσιελεπής.

Ο κ. Τσιελεπής παρουσίασε την πρόταση, η οποία στοχεύει, όπως είπε, σε συγκεκριμένα βήματα που θα πείσουν για την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για επίτευξη λύσης, καθώς και στην επαναβεβαίωση των συγκλίσεων σε σχέση με το φυσικό αέριο και τις θαλάσσιες ζώνες.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, αναφέρθηκε στο ότι μέρος του προβλήματος σήμερα είναι πως δεν υπάρχει στήριξη μεταξύ της πολιτικής τάξης μιας ομοσπονδίας ως προοπτικής παρά ως οδυνηρού συμβιβασμού, και σημείωσε πως η αριστερά καθώς και η ρεαλιστική δεξιά μπορούν να είναι φορείς αυτής της προσέγγισης.

Πρόσθεσε πως σε αυτή την συγκυρία, η Τουρκία προωθεί τον απόλυτο έλεγχο των κατεχομένων και συμπεριφέρεται ως αποικιακή δύναμη, φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους Τουρκοκύπριους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε πως ρόλος του ΑΚΕΛ είναι ως αντιπολίτευση να ασκεί κριτική και να καταθέτει προτάσεις.

«Ο ρόλος της αντιπολίτευσης τελικά είναι να σιωπά εκεί που έχει άποψη πως τα πράγματα παν λάθος; Επαναλαμβάνω, τώρα που έχουμε επικριτικές απόψεις καταθέτουμε πρόταση» πρόσθεσε.

Τελευταία Ενημέρωση: 16 Νοεμβρίου 2021 - 18:30

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.