Έκθεση καταπέλτης της Κομισιόν για τις μονομερείς και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια

Μια απόρρητη έκθεση, επτά σελίδων, για την χαοτική κατάσταση που επικρατεί στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, είχε ως αποτέλεσμα να μετατεθεί κατά ένα μήνα η ολοκλήρωση του εγγράφου επιλογών για τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό υποστήριξε κατά τη χθεσινή σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Η συγκεκριμένη έκθεση η οποία συντάχθηκε από τις υπηρεσίες της Κομισιόν, αποτελεί καταπέλτη για τις μονομερείς και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, καταγράφει λεπτομερώς την κατάσταση που επικρατεί στο Βαρώσι, ως επίσης και τις μακροπρόθεσμες επιδιώξεις της Άγκυρας στην Κύπρο.  

Πάνω σε αυτή την έκθεση θα στηριχθεί το έγγραφο επιλογών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο όπως δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, θα βρίσκεται ενώπιον του Συμβουλίου στη σύνοδο της 13ης  Δεκεμβρίου.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Ρικ, ότι στην έκθεση διατυπώνεται η εκτίμηση πως το πιλοτικό σχέδιο μερικού ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, θα επαναληφθεί και σε άλλα σημεία στο Βαρώσι.

Οι υπηρεσίες της Κομισιόν παραδέχονται ότι σκοπός της Τουρκίας είναι να αποσταθεροποιήσει τις πολιτικές της Λευκωσίας και να δημιουργήσει ρήγμα στους δεσμούς της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να επιβάλει τους δικούς της όρους στην επίλυση του Κυπριακού, κόντρα στη διεθνή νομιμότητα.  

Οι Ευρωπαϊκές υπηρεσίες, σημειώνουν μάλιστα, ότι η πρόσκληση προς τους Ελληνοκυπρίους να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους στο Βαρώσι, προσβλέπει στο διχασμό των Ελληνοκυπρίων.

Επιπρόσθετα, στο έγγραφο περιγράφονται οι τουρκικές κινήσεις επί του εδάφους στην κατεχόμενη Κύπρο. Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στην ανακαίνιση κτηρίων, καθώς και στις στρατιωτικές και εξοπλιστικές κινήσεις της Τουρκίας στην Αμμόχωστο και στο κατεχόμενο Λευκόνικο, με τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης drone.  

Σημειώνεται, ακόμη, η πρόσφατη απόφαση παραχώρησης εκατόν-σαράντα χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων στην Καρπασία, στον τουρκικό στρατό.

Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογραμμίζουν πως οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Βαρώσι δημιουργούν νέα τετελεσμένα και δοκιμάζουν τις διεθνείς αντιδράσεις, με στόχο νέες παραβιάσεις των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τελευταία Ενημέρωση: 16 Νοεμβρίου 2021 - 09:32

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Μεσανατολικό: Κοινή έκκληση από 18 χώρες στη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων
19:26
Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές -Αύριο η εκτύπωσή του...
18:53
Υποβλήθηκαν 2.323 υποψηφιότητες για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
18:39
Στις υπηρεσίες τους επιστρέφουν οι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν έξι χρόνια απόσπασης
18:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
18:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
18:00
Βουλή: Με έντονες επικρίσεις εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
17:59
Μετά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία θα στείλει τάγμα στη Λετονία
17:47
Στήριξη στην επανέναρξη των συνομιλιών, εξέφρασαν ε/κ και τ/κ κόμματα
17:29
Ανακαλούνται όλες οι άδειες για χρήση πυροτεχνημάτων -Δεν θα εκδίδονται νέες...
17:24
Γάζα: Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν τη διενέργεια έρευνας για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
17:03
Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε προπονητή για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων αθλητριών
15:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.