Με πορείες καταδίκασε η μαθητιώσα νεολαία την 38η επέτειο από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους

Με πορείες σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου δεκάδες μαθητές καταδίκασαν την 38η επέτειο από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και τίμησαν τους νεκρούς της εξέγερσης του Πολυτεχνείου την 17η Νοεμβρίου 1974.

Σε ομιλία που διαβάστηκε σε όλες τις πόλεις από εκπροσώπους της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ) και των Επαρχιακών Επιτροπών αναφέρεται ότι «τα γεγονότα του 1974 συνεχίζουν να πληγώνουν τον κυπριακό λαό στο σύνολο του, ενώ οι νεκροί, οι αγνοούμενοι και οι πρόσφυγες δεν θα δικαιωθούν όσο συνεχίζεται η τουρκική κατοχή».

Προσθέτει ότι «ως μαθητές, το μέλλον αυτού του τόπου, μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες, που εξελίσσονται ανά το παγκόσμιο, καλούμαστε να πράξουμε το καθήκον μας προς τον τόπο και το λαό μας».

Η μαθητιώσα νεολαία διαβεβαιώνει ότι «θα δώσουμε αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση της Κύπρου, μέχρι την απελευθέρωση και επανένωση του τόπου και του λαού μας για να ανατρέψουμε τα διχοτομικά σχέδια της Τουρκίας και όσων έμμεσα ή άμεσα προωθούν τη διχοτόμηση».

Οι μαθητές αναφέρουν ότι «αγωνιζόμαστε για απελευθέρωση από την κατοχή και επανένωση του τόπου και του λαού μας, για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως προνοείται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων».

Ταυτόχρονα στέλνουν και «μηνύματα φιλίας, συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης των δύο κοινοτήτων» ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι «να ζήσουν ελεύθερα και ειρηνικά μαζί, μακριά από εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις».

Η ΠΣΕΜ καταδικάζει και την παράνομη ενέργεια της Τουρκίας για άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων καθώς και κάθε άλλη ενέργεια που στοχεύει  «στον παράνομο εποικισμό της περίκλειστης πόλης και υπονομεύουν την προοπτική μιας συνολικής λύσης στο Κυπριακό».

Αναφέρει ότι «η ε/κ πλευρά πρέπει να στηρίξει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων πάνω στις διαχρονικές της θέσεις και με βάση τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε έναντι της διεθνούς Κοινότητας και των Τουρκοκυπρίων».

«Ως μαθητές, ως η φωνή του μέλλοντος, οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να σταθούμε ανάχωμα σε όσους προωθούν την διχοτόμηση, να σταθούμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση ενάντια στον ιμπεριαλισμό», συνεχίζει η ΠΣΕΜ.

Για την 48η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου η ΠΣΕΜ αναφέρει ότι «αποτέλεσε την κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα του ελληνικού λαού, βρίσκοντας τη νεολαία στην πρώτη γραμμή» σημειώνοντας ότι ο αγώνας αυτός, «είναι άρρηκτα συνδεδεμένος και με τον δικό μας αγώνα για απελευθέρωση του τόπου μας».

Η ΠΣΕΜ καλεί τους μαθητές «να στείλουμε το μήνυμα στους εμπόρους του ιμπεριαλισμού πως λογάριασαν λάθος, χωρίς τους μαθητές που αγωνίζονται ενάντια στην κατοχή και τη διχοτόμηση, χωρίς τους μαθητές που αγωνίζονται για επανένωση του τόπου και του λαού μας».

Επίσης, σε ψήφισμά της η ΠΣΕΜ καταδικάζει «την παράνομη και αποσχιστική ενέργεια στην οποία προχώρησαν η τότε εθνικιστική τουρκοκυπριακή ηγεσία του Ραούφ Ντενκτάς και η Τουρκία, με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στις 15 του Νοέμβρη του 1983».

Αναφέρει πως «παρά το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν καταδικάσει την ενέργεια αυτή και καμιά χώρα εκτός από την Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει αυτή την παράνομη οντότητα, αυτή η απαράδεκτη, παράνομη και διχαστική κατάσταση συνεχίζεται, γεγονός που καταδεικνύει την απροθυμία της Τουρκίας για εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα».

Προσθέτει ότι «η κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα ενός μεγάλου μέρους της πατρίδας μας συνεχίζεται, παράλληλα με τον παράνομο εποικισμό των εδαφών μας, το συρματόπλεγμα της ντροπής συνεχίζει να κρατά χωρισμένη την πατρίδα και το λαό μας».

Καταλήγοντας η ΠΣΕΜ σημειώνει ότι  «το status quo της κατοχής, καθώς και το γεγονός ότι το κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη νεολαία μας, αλλά και για το σύνολο των Κυπρίων, που συνεχίζουν να ζουν σε συνθήκες αβεβαιότητας για το μέλλον.

Εξάλλου σε ανακοίνωσή της η ΠΣΕΜ «χαιρετίζει τις χιλιάδες συμμαθητές και συμμαθήτριες μας, που συμμετείχαν στις αντικατοχικές εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο, που συνδιοργανώσαμε και φέτος μαζί με τις ΕΣΕΜ όλων των επαρχιών, για καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους».

Σημειώνει ότι «οι μαθητές έστειλαν και φέτος τα μηνύματα απελευθέρωσης και επανένωσης της πατρίδας και του λαού μας, με τον παλμό αλλά και με την μαζικότητα που είχαν οι εκδηλώσεις μας και βροντοφώναξαν ενάντια στην κατοχή και τη διχοτόμηση, για μια Κύπρο ελεύθερη, ανεξάρτητη, ομοσπονδιακή».

«Οι μαθητές βροντοφώναξαν για μια πατρίδα, μακριά από το ΝΑΤΟ και τα παρακλάδια του, χωρίς στρατούς και εγγυήσεις. Βροντοφώναξαν  για μια Κύπρο, πατρίδα όλων των παιδιών της, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμένιων, Μαρωνίτων και Λατίνων» αναφέρει η ΠΣΕΜ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η ΠΣΕΜ παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Κυπριακό με ανησυχία σημειώνοντας ότι «η απουσία διαπραγματεύσεων τα τελευταία χρόνια και η επίρριψη ευθυνών και στις δύο κοινότητες, μας ανησυχεί ακόμα περισσότερο».

«Ως μαθητές, στηρίζουμε την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στις αρχές και στο πλαίσιο όπου διατυπώσαμε πιο πάνω» αναφέρει η ΠΣΕΜ για να προσθέσει ότι  «αν διαπιστώσουμε πως οδηγούμαστε σε λύση πέραν του πιο πάνω πλαισίου, θα είμαστε οι πρώτοι που θα βρεθούμε στους δρόμους στον αγώνα ενάντια στη οριστική διχοτόμηση».

Τέλος, η ΠΣΕΜ, διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει τον αντικατοχικό αγώνα για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, που θα προνοεί ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα στη βάση πολιτικής ισότητας όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Λεμεσός

Φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας σημαίες της Κύπρου και πανό, μαθητές και μαθήτριες της Λεμεσού καταδίκασαν σήμερα την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους και παράλληλα, τίμησαν τη μνήμη του Πολυτεχνείου, στο πλαίσιο των παγκύπριων εκδηλώσεων της ΠΣΕΜ.

Μαθητές και μαθήτριες συγκεντρώθηκαν στην περιοχή του παλιού νοσοκομείου Λεμεσού και πορεύθηκαν προς την πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου, έξω από την επαρχιακή διοίκηση, όπου φώναξαν συνθήματα καταδίκης του ψευδοκράτους και υπέρ μιας επανενωμένης και ανεξάρτητης Κύπρου.

Την κοινή ομιλία της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής των Μαθητών, ανέγνωσε ο Πρόεδρος της Επαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητές (ΕΣΕΜ) Λεμεσού, Αντρέας Παπαγιάννης.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Λάρνακα

Κρατώντας ελληνικές και κυπριακές σημαίες και πανό δεκάδες μαθητές των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Λάρνακας, πραγματοποίησαν την καθιερωμένη αντικατοχική εκδήλωση καταδίκης του ψευδοκράτους. 

Τα πανό έγραφαν συνθήματα όπως  «Η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί», «Το ψευδοκράτος σας η μισή μας πατρίδα», «Δεν ξεχνώ τον αγώνα για ελευθερία, τούτη η γη είναι δική μας» και  «Τιμή και δόξα στους ήρωες μας».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Πάφος

Αντικατοχική εκδήλωση καταδίκης του ψευδοκράτους έξω από το Δημοτικό Μέγαρο Πάφου πραγματοποίησαν μαθητές των σχολείων της επαρχίας.

Με πλακάτ στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «έξω ο Αττίλας από την Κύπρο 1983»,»Κύπρος – Πολυτεχνείο ποτέ πια φασισμός»,  «Η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί», μαθητές των σχολείων της Πάφου διαμαρτυρήθηκαν  για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, δηλώνοντας ότι η φωνή της νέας γενιάς, η φωνή του κυπριακού λαού στέλνει ηχηρό μήνυμα ότι «η Κύπρος ανήκει στο λαό της».

Τελευταία Ενημέρωση: 15 Νοεμβρίου 2021 - 15:10

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
06:28
Περιοδεία στην Ευρώπη άρχισε η απεσταλμένη Γκουτέρες
06:19
Εθνικό Συμβούλιο στις 10:30 για Κυπριακό και Ευρωτουρκικά
06:15
Στις 21:00 η πρώτη δημοσκόπηση του ΡΙΚ για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου
06:03
Ολοκληρώνεται στις 12:30 η προθεσμία για υποβολή ενστάσεων
05:59
ΟΗΕ: Ομάδα ειρηνευτών δέχθηκε πυρά στην περιοχή κατασκευής της προβλήτας
05:52
ΗΠΑ: Ξεκίνησε η κατασκευή προβλήτας για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
05:48
Για σχέδιο εξόντωσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη κάνει λόγο η Ελεγκτική Υπηρεσία
05:42
Ο Γενικός Εισαγγελέας καταθέτει σήμερα αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
05:37
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
05:32
25 Απριλίου
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
21:36
Στο Ισραήλ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα
21:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.