Έμφαση σε έξι δράσεις δίνει το Υφυπουργείο Τουρισμού το 2022

Έμφαση στην υλοποίηση έξι δράσεων θα δώσει το 2022 το Υφυπουργείο Τουρισμού, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Σάββας Περδίος, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου για το επόμενο έτος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών τη Δευτέρα.

Ο προϋπολογισμός του Υφυπουργείου Τουρισμού για το 2022 ανέρχεται σε 53,7 εκ. ευρώ έναντι 45,7 εκ. ευρώ που ήταν ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός για το τρέχον έτος. Εκ των 53,7 εκ. ευρώ τα 52,6 εκ. αφορούν τακτικές δαπάνες, ενώ 1 εκ. αφορά αναπτυξιακές δαπάνες.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, οι βασικές διαφορές του προϋπολογισμού του 2022 σε σχέση με το 2021 πηγάζουν από έξι συγκεκριμένες δράσεις.

Η πρώτη αφορά το ενισχυμένο ψηφιακό μάρκετινγκ. Το Υφυπουργείο έχει εξασφαλίσει έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών, κονδυλίου ύψους 5 εκ. ευρώ για το ψηφιακό μάρκετινγκ που θα επιτρέψει διαφήμιση της Κύπρου στο εξωτερικό 12 μήνες το χρόνο.

Η δεύτερη αφορά την αναβάθμιση του προσφερόμενου προϊόντος, την ενίσχυση ειδικών μορφών τουρισμού και δαπάνες για βελτίωση σε υποδομές.

Η τρίτη αφορά την ανάπτυξη περιοχών που δεν έχουν μέχρι σήμερα αναπτυχθεί επαρκώς τουριστικά, όπως τα ορεινά, η ύπαιθρος και οι ακριτικές περιοχές, με πολύπλευρες δράσεις όπως η διαδρομή Heartland of Legends.

Η τέταρτη δράση αφορά την ανάπτυξη του εγχώριου τουρισμού, όπως το Έκτακτο Σχέδιο Ενίσχυσης Εγχώριου Τουρισμού, το οποίο παρατάθηκε μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022.

Η πέμπτη αφορά συνεργασία με οργανωτές ταξιδίων και αεροπορικές εταιρείες, με πιο στοχευμένες συνεργασίες συνδιαφήμισης, με σκοπό τη διείσδυση σε αγορές που έχουν ολόχρονο πρόγραμμα πτήσεων.

Η έκτη δράση αφορά την υλοποίηση δράσεων που έχουν περιληφθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για το οποίο προβλέπονται στον προϋπολογισμό περίπου 3 εκ. ευρώ και για το οποίο θα εκπονηθούν τέσσερα σχέδια.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του προϋπολογισμού, ήτοι 40% αφορά το μάρκετινγκ, 25% τη μισθοδοσία του προσωπικού και 25% την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

Ανάκαμψη τουρισμού το 2022

Ο Υφυπουργός Τουρισμού δεν θέλησε να προβεί σε εκτιμήσεις αναφορικά με τις τουριστικές αφίξεις το 2022, σημείωσε ωστόσο ότι το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται ταξίδια σε διάφορες χώρες όπως Βρετανία, Ρωσία, Πολώνια και Ουκρανία, αγορές πάρα πολύ σημαντικές για την Κύπρο. Έως το τέλος Μαρτίου, ανέφερε, θα έχουμε ταξιδέψει σε πέραν των 30 χωρών με σκοπό τη σύσφιξη και ενίσχυση των σχέσεών μας με αεροπορικές εταιρείες, οργανωτές ταξιδιών και άλλα Υφυπουργεία Τουρισμού, στο πλαίσιο των οποίων θα παρουσιάσουμε το όραμα αλλά και όλα τα νέα προϊόντα που έχουν ενταχθεί στο κυπριακό προϊόν τους τελευταίους 18 μήνες.

Επικαλούμενος επίσημα στοιχεία διεθνών φορέων, ο κ. Περδίος είπε πως ανά το παγκόσμιο ο τουρισμός δεν αναμένεται να επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα πριν το 2024, προσθέτοντας πως κάτι ανάλογο περιμένουμε και στην Κύπρο και αναμένουμε ανάκαμψη του τουρισμού το 2022.

Ο στόχος για την επόμενη χρονιά, σημείωσε, είναι διπλός, ήτοι να πάμε καλύτερα από φέτος και να προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν γίνεται το 2019.

Θέλουμε, εξήγησε, όταν η Κύπρος βγει από την πανδημία ως τουριστικός προορισμός να μην είναι η ίδια με πριν την πανδημία, αλλά να φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχουν γίνει κινήσεις βελτίωσης του προϊόντος και προσαρμογής στις νέες τάσεις και αυτό είναι το μήνυμα που στέλνεται στο εξωτερικό.

Ο κ. Περδίος υπογράμμισε ότι συνεχίζεται η υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού, προσθέτοντας πως μέχρι το τέλος Αυγούστου είχαν υλοποιηθεί το 75% των δράσεων για το 2021, ποσοστό που μέχρι το τέλος της χρόνιας αναμένεται να προσεγγίσει το 100%. Παρόλο που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια αντίξοη κατάσταση δεν σταματήσαμε να υλοποιούμε την Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό, αντίθετα συνεχίζουμε με πιο γοργούς ρυθμούς, είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι στόχος της Στρατηγικής είναι μέχρι το 2030 η Κύπρος να αυξήσει τον αριθμό των τουριστών που δέχεται κάθε χρόνο, από 4 εκ. σε 5 εκ. και το ποσοστό που επισκέπτεται την Κύπρο τους χειμερινούς μήνες να αυξηθεί από το 25% στο 40%. Θέλουμε, πρόσθεσε, το έξτρα εκατομμύριο να έρχονται τους χειμερινούς μήνες για να πετύχουμε και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και να στηρίξουμε τις ορεινές περιοχές.

Σε ό,τι αφορά τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού, ο Υφυπουργός ανέφερε πως θα είναι έτοιμη μέχρι το β’ εξάμηνο 2022 και μέχρι τότε το Υφυπουργείο απαγορεύεται να υλοποιήσει δράσεις που ενδεχομένως θα προκαλέσουν ζημιά στο περιβάλλον.

Ο κ. Περδίος ανέφερε ότι φέτος με πρωτοβουλία του Υφυπουργείου θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά, πιλοτικά, Χριστουγεννιάτικα Χωριά. Από το 2022 και μετά, είπε, θα δικαιούνται να ενταχθούν στη λίστα μόνο χωριά που έχουν εξασφαλίσει τη σχετική πιστοποίηση του Υφυπουργείου, Colourful Villages of Cyprus. Τα κριτήρια που έχουν τεθεί για την εξασφάλιση της πιστοποίησης αφορούν, μεταξύ άλλων, την καθαριότητα, τη φύση και το δίκτυο περιπατητικών διαδρομών που διαθέτει ένα χωριό.

Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των αφίξεων υπό τις περιστάσεις

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, το πρώτο εξάμηνο του 2021 οι αφίξεις τουριστών κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ σταδιακή αύξηση του τουριστικού ρεύματος παρατηρείται από τον Ιούνιο και μετά. Για τον Οκτώβριο είπε ότι αναμένεται οι αφίξεις να φθάσουν το 70% του συνόλου των αφίξεων του 2019, ενώ για τους πρώτους δέκα μήνες αναμένεται να φθάσουν το 45%.

Τα αποτελέσματα των αφίξεων κρίνονται ικανοποιητικά υπό τις περιστάσεις, ανέφερε ο Σάββας Περδίος, καθώς η Κύπρος έχει πιο αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της και βρίσκεται στην κόκκινη κατηγορία στον επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Αξιοσημείωτο, συνέχισε, είναι το γεγονός ότι η κατά κεφαλήν δαπάνη έχει αυξηθεί το 2021 στα 810 ευρώ το άτομο από 678 ευρώ το 2019, συνεπώς τα έσοδα σε ποσοστό θα είναι πιο ψηλά από τις αφίξεις, κάτι που αποτελεί διαχρονικό στόχο του Υφυπουργείου.

Οι θέσεις των κομμάτων

Ο βουλευτής ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς εξέφρασε ικανοποίηση για το όραμα του Υφυπουργείου, σημειώνοντας ότι παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν και υπάρχουν λόγω πανδημίας, η υλοποίηση δράσεων που βελτιώνουν το τουριστικό προϊόν συνεχίζεται.

Στόχος είναι η ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος για να βγούμε δυναμωμένοι από τη δοκιμασία του κορωνοϊου, ανέφερε.

Βλέπουμε, συνέχισε, μέσα από τον προϋπολογισμό μια διαφοροποιημένη και ενισχυμένη εκστρατεία προβολής της χώρας, την προώθηση δράσεων για ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, για στήριξη επιχειρήσεων στις ορεινές και ακριτικές περιοχές έτσι ώστε να αναπτυχθούν τουριστικά, την ενίσχυση του εγχώριου τουρισμού που τόσο πολύ βοήθησε τους προηγούμενους μήνες και πάρα πολλές άλλες δράσεις που θα έχουν ευρύτερα οφέλη για τον τουρισμό, τις τουριστικές επιχειρήσεις, την οικονομία και την κοινωνία.

Ο βουλευτής ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα δήλωσε πως το ΑΚΕΛ έχει εκπονήσει ολοκληρωμένη μελέτη, με σειρά προτάσεων που καλύπτουν όλο το φάσμα της τουριστικής δραστηριότητας, ευελπιστώντας ότι έστω και τώρα αυτές θα αξιοποιηθούν από το Υφυπουργείο.

Σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ θα παρακολουθεί πολύ στενά την πορεία υλοποίησης της νέας Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2030 και κυρίως τις δράσεις που περιλαμβάνονται σε αυτήν και ότι δεν θα διστάσουν να σταματήσουν δράσεις, όταν θα πρέπει να εγκριθεί η χρηματοδότησή τους από τη Βουλή, αν αυτές είναι επιζήμιες για την οικονομία ή το περιβάλλον ή θα εξυπηρετούν τα όποια συμφέροντα.

Υπογράμμισε ακόμα ότι το Υφυπουργείο πρέπει να αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν και να επιλύσει σοβαρά προβλήματα όπως η εποχικότητα, η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, η προσβασιμότητα, η προσέλκυση τουριστών από άλλες αγορές, ο περιορισμός του συστήματος all inclusive, η πάταξη της αισχροκέρδειας και της παρανομίας, η μείωση των πολύ ψηλών τελών στα αεροδρόμια και η ετοιμασία και κατάθεση στη Βουλή το συντομότερο δυνατόν των νομοσχεδίων και κανονισμών, που θα εκσυγχρονίζουν όλες τις τουριστικές νομοθεσίες.

Χρειάζονται να γίνουν πολλά, τα οποία η κυβέρνηση έπρεπε να είχε κάνει εδώ και καιρό, ανέφερε, προσθέτοντας ότι χρειάζονται τομές και αλλαγές, όραμα, αποφασιστικότητα και σωστός σχεδιασμός.

Από πλευράς ΔΗΚΟ, ο βουλευτής Χρύσης Παντελίδης σημείωσε την ανάγκη βελτίωσης της διαδικασίας κατηγοριοποίησης χωρών, λέγοντας πως η Κύπρος αδικείται από τα κριτήρια που υφίστανται ως τώρα σε σχέση με την πανδημία, γεγονός που αναπόφευκτα επηρεάζει το τουριστικό προϊόν.

Ο κ. Παντελίδης επεσήμανε, επίσης, την ανάγκη το Υφυπουργείο Τουρισμού να έχει κατεύθυνση προώθησης της Κύπρου ως τουριστικού προϊόντος και όχι μόνο στη διαχείριση της τουριστικής βιομηχανίας, να μην καταντήσει δηλαδή το Υφυπουργείο Τουρισμού να εξυπηρετεί μόνο τον εαυτό του ή τα σχετικά νομοσχέδια και να μην ασχολείται με την προώθηση του τουρισμού. Χαιρόμαστε γιατί ακούσαμε ότι και οι προτεραιότητες του Υφυπουργείου Τουρισμού, αλλά και οι δαπάνες που αφορούν την προώθηση, την ψηφιακή διαφήμιση και άλλες δράσεις, έχουν αυξηθεί, είπε.

Ανέδειξε ακόμα την ανάγκη να στηριχθεί ο ενδιάμεσος κλάδος επιμόρφωσης της κυπριακής κοινωνίας, δηλαδή να υπάρχει η δυνατότητα ανώτερης και όχι μόνο ανώτατης μόρφωσης καθώς παρατηρείται κενό σε ό,τι αφορά αυτή την κατηγορία εργαζομένων στην τουριστική βιομηχανία. Καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη προσπάθεια μπορεί να διαδραματίσει, όπως έκανε για δεκαετίες, το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο της Κύπρου, είπε.

Κάλεσε δε τον Υφυπουργό Τουρισμού να συνδράμει στον μέγιστο δυνατό βαθμό έτσι ώστε να στηριχθούν οι αναπτυξιακές εταιρείες των διαφόρων περιοχών, που στηρίζουν κυρίως κοινότητες, τόσο στην κατεύθυνση του αγροτουρισμού, όσο και άλλων θεματικών δράσεων.

Τελευταία Ενημέρωση: 15 Νοεμβρίου 2021 - 17:25

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
18:00
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των Αν. Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη
17:03
Η Άγκυρα δεν αποδέχεται τη διασύνδεση του Κυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις
16:14
Η Ελλάδα χαιρέτισε τα συμπεράσματα της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις
14:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.