Η ΠΑΣΥΝΟ εκπέμπει σήμα κινδύνου για τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Μακάρειο

H Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών εκπέμπει σήμα κινδύνου για τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Μακάρειου Νοσοκομείου, αναφέροντας πως «η υπερπληρότητα της βρίσκεται σε επικίνδυνο βαθμό εξαιτίας της νοσηλευτικής στελέχωσης».

Σε ανακοίνωση της, η ΠΑΣΥΝΟ προειδοποιεί πως «εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, και τηρηθούν οι αναλογίες ασθενών - νοσηλευτών, τότε η ασφάλεια νοσηλείας των νεογνών τίθεται σε κίνδυνο με πιθανότητα δυσάρεστων εξελίξεων».

«Είχαμε συμφωνήσει με τον ΟΚΥπΥ, στη βάση διεθνών πρακτικών, ότι θα τηρούνται οι καθορισθείσες αναλογίες, δηλαδή 48 νεογνά και 90 νοσηλευτές. Αντί αυτού στη Μονάδα απασχολούνται 68 νοσηλευτές για 48 νεογνά. Τις τελευταίες μέρες, όμως, έγινε εισαγωγή 57 νεογνών χωρίς να αυξάνεται ο αριθμός των νοσηλευτών, δηλαδή  68 νοσηλευτές, παρόλο που ο ΟΚΥπΥ ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας διαβεβαίωσε ότι η Μονάδα θα ενισχυόταν με πρόσθετο αριθμό νοσηλευτών», προσθέτει.

Η ΠΑΣΥΝΟ αναφέρει ακόμη πως έχει κατ’ επανάληψη υποδείξει σε συναντήσεις με τον ΟΚΥπΥ πως οι Μονάδες στο Μακάρειο Νοσοκομείο πρέπει να στελεχώνονται σωστά από νοσηλευτές, ώστε το προσωπικό να εργάζεται με ασφάλεια και να προσφέρεται καλύτερη δυνατή φροντίδα στα παιδιά.

«Η Διοίκηση του ΟΚΥπΥ δεν έχει θέσει στις προτεραιότητές της τη στελέχωση των Μονάδων του Μακάρειου Νοσοκομείου έτσι παρατηρείται μεγάλη υποστελέχωση», σημειώνει.

Επίσης, επισημαίνει ότι οι νοσηλευτές δεν επιθυμούν να είναι συνένοχοι σε όλο αυτό που συμβαίνει ούτε θα ήθελαν να επιβεβαιωθούν για τις προειδοποιήσεις τους.

«Η Μονάδα είναι η κύρια παγκύπρια και εξυπηρετεί τόσο το ΓεΣΥ όσο και τον ιδιωτικό τομέα αλλά για κάποιους αυτό είναι ψιλά γράμματα», προσθέτει.

Παράλληλα, η ΠΑΣΥΝΟ καταγγέλλει ότι η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού έχει ξεπεράσει τα όρια ασφαλείας καθώς υπάρχουν 21 νοσηλευτές αντί 31 που προνοεί η μελέτη του Υπουργείου Υγείας για να καλυφθούν οι 15 κλίνες εντατικής νεογνών.

Αναφέρει ακόμη ότι δεν θα ανεχθεί άλλες εκπτώσεις στην υγεία και την ασφαλή νοσηλευτική στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας.

«Μας ξενίζει ο τρόπος που ενεργεί ο ΟΚΥπΥ και δεν λαμβάνει υπόψη την γνώμη και την αγωνία των συναδέλφων καθώς και την άποψη των συντεχνιών που τεκμηριώνουν επιστημονικά όλες τις προτάσεις για ασφαλή στελέχωση βάσει διεθνών προτύπων», προσθέτει.

Η Συντεχνία αναφέρει, τέλος, ότι θα καλέσει τα μέλη της να την εξουσιοδοτήσουν για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την υγεία και ασφάλεια των νεογνών.

Τελευταία Ενημέρωση: 09 Οκτωβρίου 2021 - 11:59

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

17 Οκτωβρίου
ΑΚΕΛ: Η Κυβέρνηση αφήνει την κοινωνία απροστάτευτη την ώρα που δοκιμάζεται από την ακρίβεια
12:46
Προειδοποίηση επιστημόνων – Διπλάσιες πιθανότητες για «κακή έκβαση» του ασθενούς που θα προσβληθεί από γρίπη και κορονoϊό – Έρχεται εποχικό ξέσπασμα
12:17
ΠτΒ: Η Τουρκία έχει αποθρασυνθεί και εφαρμόζει μεθοδικά και απροκάλυπτα τους σχεδιασμούς της
11:49
Ασυγχώρητο έγκλημα' η αιματηρή καταστολή διαδήλωσης Αλγερινών πριν 60 χρόνια, παραδέχθηκε ο Μακρόν
11:34
Εξιτήριο αναμένεται να λάβει ο Μπιλ Κλίντον
11:23
Η Κίνα δοκίμασε υπερηχητικό πύραυλο σε τροχιά
10:51
Η προσοχή στραμμένη στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου- Αιγύπτου την Τρίτη στην Αθήνα
10:32
Μελβούρνη: Η πόλη με το μεγαλύτερο λοκντάουν χαλαρώνει τα μέτρα
10:18
Οι νέες τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο θα συζητηθούν αύριο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
10:00
Δύο θάνατοι και 126 νέα κρούσματα κορονοϊού
09:53
16 Οκτωβρίου
Ελλάδα-κορονοϊός:2.313 νέα κρούσματα και 30 θάνατοι – Στους 361 διασωληνωμένοι
18:08
Γαλλία – Εκτός ελληνογαλλικής συμφωνίας η ΑΟΖ διευκρινίζει το Παρίσι
17:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand